به گزارش شبنم ها به نقل از ساجده؛ استخوان سازی حتی پس از پایان رشد و روند شکل گیری مجدد و مداوم استخوان ادامه می یابد.
سه ماده مهمی که در استخوان سازی شرکت دارند عبارتند از ویتامین D ،کلسیم و منیزیم که در بیماری پوکی استخوان بدن کلسیم بیشتری نسبت به مقداری که در استخوان ها رسوب کرده است برداشت می کند و به همین دلیل پوسته ای شکننده بر جای می ماند.
پوکی استخوان از شایع ترین و مهم ترین بیماری های استخوان است و باعث ناتوانی حرکتی در سالخوردگان می شود.
پوکی استخوان در سالمندان و سالخوردگان معمولا در اثر نارسائی تغذیه ای و ناتوانی بدن در جذب و مصرف آنها می باشد و به سبب عدم تعادل هورمونی در زمان یائسگی و بعد از آن و کاهش فعالیت بدن در سنین بالا ایجاد می شود.
در کسانی که مبتلا به پوکی استخوان هستند استخوان ها به قدری ضعیف می شوند که با کوچکترین فشار دچار شکستگی می شوند. معمولا پس از سن 40 تا 50 سالگی بافت استخوانی رو به کاهش می رود و سرعت از بین رفتن این بافت در زنان بیشتر از مردان است.
متخصصان معتقدند که رژیم غذایی سالم چه در زنان و چه در مردان نقش بسیار موثری در پیشگیری از پوکی استخوان و در مان آن دارد.
کمبود کلسیم، فلوراید و ویتامین D، از عوامل اصلی پوکی استخوان هستند.
پروتئین اضافی در رژیم غذایی بخصوص پروتئین حیوانی بدلیل تغییراتی که در کلیه به وجود می آورد عامل جدی از دست رفتن کلسیم به میزان بالایی برای بدن است.
به همین دلیل پوکی استخوان در جوامعی که از پروتئین حیوانی به مقدار زیاد استفاده می کنند بیشتر دیده می شود.
تنها راه درمان ، افزایش کلسیم بدن است که با خوردن مقدار کمی پروتئین این کمبود جبران می شود.
پرهیز از نوشیدنی های کافئین دار و فسفات دار و پرداختن به ورزش هایی که باعث استحکام استخوان ها شود از عوامل مهم در کاهش روند بیماری است.
هم چنین نوشیدن آب مقطر برای مدتی طولانی اغلب موجب تولید پوکی استخوان می شود زیرا آب مقطر نه تنها فاقد مواد معدنی مورد نیاز بدن است بلکه باعث خروج مواد معدنی از بدن نیز می شود و کسانی که اصرار به نوشیدن آب مقطر دارند حتما باید مواد معدمی را به آن بیافزایند.
برای جلوگیری از پوکی استخوان نکات زیر توصیه می شود:
1. استفاده از رژیم غذایی غنی از کلسیم و ویتامین D
2. عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی
3. عدم استفاده از نوشیدنی های دارای کافئین
4. انجام ورزش متعادل و به طور روزانه و مستمر
5. در صورت امکان جایگزینی هورمونی در دوران یائسگی