به گزارش شبنم ه به نقل از
جهانبین نیوز؛ پیوند زناشویی در اسلام یکی از مقدسترین کارهاست و همواره در کاملترین دین خدا به آن تأکید فراوان شده اما در نقطه مقابل این پیوند مقدس "طلاق" وجود دارد که امرى نامقدس و ناپسند است.
متأسفانه ازدواج در کشورمان سیر نزولی دارد و آمار طلاق دائم در حال افزایش است و قبح آن شکسته شده و در برخی موارد، کوچکترین اختلاف زوجین منجر به مُهر طلاق میشود و این در حالیست که نباید این حلال مغضوب را ساده انگاشت و پیامدهای منفی برای طرفین بهدنبال دارد.
بر اساس منابع خبری موثق منتشر شده تا ۱۳ دی سال ۹۴ روزانه ۴۳۲ طلاق در کشور ثبت شده است. اما گذشته از این نکته مهم دیگر جدا افتادن زن و شوهر و فرزندان از یکدیگر هستند. کسی مخالف موجی که همه گوشی هوشمند داشته باشند نیست اما مسئله این است که آیا فرهنگ آن هم وجود دارد؟
تا چند سال پیش مهمترین علت طلاق در خانواده ایرانی اعتیاد بود اما در حال حاضر این موضوع به رتبه های پایین تر آمده است. این موضوع از زمانی که شبکه های اجتماعی به خانواده های ایرانی آمدند، رخ داده است.
در واقعا از شروع دهه قبل با ورود شبکه های ماهواره ای این موضوع کم کم بروز و ظهور یافت و بیشترین طلاق را زمانی داشتیم که شبکه های ماهواره ای وارد خانواده ها شد و افراد به سمت این شبکه ها رفته بودند که این موضوع تاثیراتی را بر فرهنگ خانواده ها گذاشته بود.
فضای مجازی و سایبری به عنوان علت جدید جدایی ها است و در حال حاضر عامل ماهواره کمرنگ تر شده است. استفاده خلاف اصولی که زن و شوهر از تلفن همراه دارند باعث شده است روز به روز آمار طلاق بیشتر شود. وقتی زن و شوهر نمی توانند زمان زیادی را با هم بگذرانند و با توجه به اینکه عموماً زن و مرد با هم کارمی کنند، در ساعت هایی که باید در کنار هم باشند، هر کدام با تلفن همراه درگیر هستند و به نوعی موبایل ها به عضو اصلی خانواده تبدیل شده است. که در بسیاری از خانواده ها با این موضوع با مشکلات عدیده ای مواجه شده و در نهایت منجر به طلاق می شود.
تحمل زندگی برایم سخت شد وقتی متوجه خیانت همسرم شدم
خانم محمدی زن مطلقه ای که به تازگی از همسر خود جدا شده است در گفتوگو با خبرنگار جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: ۱۸ ساله بوده که به اجبار پدر و مادر خود ازدواج کرده است.
وی تصریح کرد: شش ماه اول زندگی برایش لذت بخش بود و بعد از آن با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم کرد.
محمدی علت اصلی طلاق خود را خیانت همسرش دانست و گفت: همسر من بعد از شش ماه از زندگی با یک دختر از بستگان خودم از طریق فضای مجازی رابطه دوستی پیدا کردند که این موضوع را من بعد از مدتها متوجه شدم.
وی با اذعان بر اینکه زندگیم برایم مهم بود و اصلا دوست نداشتم آن را از دست بدهم بیان داشت: تا مدتها این موضوع را با خانواده خودم مطرح نکردم و میخواستم خودم آن را حل کنم.
محمدی با اشاره به اینکه روز به روز اخلاق همسرم بد و بدتر میشد بیان داشت: کار به جاهای باریک رسید و دیگر تحمل این موضوع را نداشتم و کل جریان را برای خانواده ام تعریف کردم.
وی خاطرنشان کرد: خانواده من پس از اطلاع از زندگی من بلافاصله از من خواستند که درخواست طلاق بدهم.
محمدی یکی از مهم ترین علت های خیانت همسرش را استفاده نادرست از فضای مجازی دانست و گفت: متاسفانه فضاهای مجازی این روزها بسیاری از مشکلات را در زندگی مرتفع می کند.
وی یادآور شد: در استان کوچک ما نگاه به یک زن مطلقه بسیار بد است و نمی توان به راحتی پس از طلاق در جامعه زندگی کرد.
محمدی از جوانان خواست که قبل از ازدواج خود حتما به یک مشاوره عالی رجوع کنند و آموزش های لازم و اطلاع رسانی های کافی را دریافت نمایند که در زندگی خود با مشکل مواجه نباشند.
جوانان امروز به دنبال ظاهر هستند تا معیارهای واقعی زندگی
احمد آماره وکیل پایه یک دادگستری طلاق را جدیترین معضل اجتماعی دانست و با اشاره به مشکلات ناشی از طلاق در جامعه، افزود: در سالهای اخیر با وجود اینکه سطح زندگی مردم از لحاظ علمی، اجتماعی و رفاهی نسبت به گذشته ارتقا یافته، اما آمار طلاق با سیر صعودی مواجه است.
وی اظهار کرد: اگر اکنون مشکلاتی چون بیکاری و اعتیاد در بین خانوادهها وجود دارد در گذشته نیز همواره این مشکلات وجود داشته است، پس این مشکلات نمیتواند عامل اصلی افزایش طلاق در جامعه امروزی باشد.
این وکیل دادگستری با بیان اینکه جوانان امروزی به معیارهای صحیح ازدواج آنگونه که باید توجه نمیکنند، تصریح کرد: متاسفانه امروزه جوانان بیش از آنکه به دنبال معیارهای واقعی و مهم زندگی باشند به دنبال مسائلی چون ظاهر و القاب و عناوین هستند که در طول زندگی به سرعت ارزش خود را از دست میدهند.
آماره عدم پایبندی به ارزشهای خانواده را مهمترین عامل افزایش طلاق در کشور و به تبع آن استان عنوان کرد و گفت: در گذشته با وجود مشکلات، زوجین آنقدر برای موقعیت اجتماعی خود و خانواده شان ارزش قائل بودند که هیچ یک از زوجین تحت هیچ شرایطی حاضر به طلاق و نابودی آینده فرزندشان و تخریب وجهه اجتماعیشان نبودند.
این وکیل دادگستری با بیان اینکه بر اساس تعالیم شرعی طلاق، زشتترین کار نزد خداست، خاطرنشان کرد: متاسفانه امروزه روند پیشرفت جامعه به سمتی است که قبح طلاق در حال از بین رفتن و طلاق در بین مردم امری عادی شده است.
به گفته وی، گرایش به فرهنگ غرب که همان خروج از ارزشهای والای انسانی که ناشی از فرهنگ مبتنی به دین اسلام است یکی از مهمترین عوامل عدم پایبندی به خانواده و در نتیجه طلاق است.
زوجین قبل از ازدواج شناخت کافی از یکدیگر داشته باشند
وی با تاکید بر ضرورت انجام مشاوره اصولی و اجباری زوجین، قبل از ازدواج تصریح کرد: منظور از مشاوره قبل از ازدواج، مشاورههای کنونی نیست چراکه در این کلاسها بیشتر روشهای پیشگیری از بارداری به زوجین آموزش داده میشود که این موضوع در مقابل سایر مسائل زندگی موضوعی بیارزش است.
آماره به مشکلات ناشی از پنج نوع اختلال شخصیتی جنون، اسکیزوفرنیا، پارانوئید، شخصیت مرزی و شخصیت دوقطبی اشاره کرد و افزود: این نوع اختلالات قابل درمان نیستند و تنها قابل کنترل هستند و اگر قبل از ازدواج شناسایی نشوند بدون تردید زندگی مشترک ایجاد شده را به سمت نابودی سوق خواهند داد.
وی خاطرنشان کرد: در مشاورههای قبل از ازدواج اولین اقدامی که باید صورت پذیرد انجام تستهای شخصیتی است؛ چراکه این پنج نوع اختلال جز با انجام این تستها قابل شناسایی نیست.
با مشاوره گرفتن آسیب های ناشی از اختلالات را به حداقل برسانید
به گفته وی، با انجام تستهای روانشناختی قبل از ازدواج میتوان جلوی ازدواجهایی که ناموفق بودن آنها کاملا محرز است را گرفت و اگر کسی علیرغم این مشکلات بخواهد زندگی کند میتوان با دادن آموزشهای لازم، آسیبهای ناشی از این اختلالات را به حداقل رساند.
آماره به دسته دیگر بیماریهای روحی- روانی مانند وسواس فکری، وسواس عملی و اضطراب اشاره کرد و گفت: این مشکلات قابل درمان هستند و میتوان با شناسایی این بیماریها در مشاورههای قبل از ازدواج و درمان به موقع آن، بسیاری از مسایل و مشکلات ناشی از این بیماریها را رفع کرد.
ضرورت مشاوره قبل از ازدواج برای زوجین
وی با بیان اینکه با اجرای طرح مشاوره قبل از ازدواج حداقل ۵۰ درصد از طلاقها کاهش مییابد، از مسئولان بویژه نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی خواستار تصویب قانونی شد که قبل از صیغه ازدواج، مشاوره با انجام تستهای روانشناسی، حل مسائل و مشکلات مربوطه و همچنین آموزش لازم به زوجین تکلیف گردد.
به گفته وی، در مرحله مشاوره علاوه بر اختلالات و بیماریها باید تفاوتهای فرهنگی، مذهبی و اجتماعی نیز بررسی شود چراکه اگر این اختلافات به صورت علمی حل نشود و زوجین آموزش لازم را در این خصوص نبینند به سادگی به طلاق خواهند رسید.
رسانه ها واقعیت های غم انگیز بعد از طلاق را بازگو کنند
آماره رسالت خطیر رسانهها در آگاهی بخشی به جامعه را یادآور شد و گفت: رسانه ملی و آموزشهای اجتماعی نقش موثری در آگاهی بخشی به جامعه درخصوص مشکلات بعد از طلاق برای افراد مطلقه و همچنین فرزندانشان دارند.
این وکیل پایه یک دادگستری خاطرنشان کرد: رسانهها میتوانند با شفافسازی مشکلات بعد از طلاق از طریق نمایش سریالها و فیلمهای سینمایی جذاب و با استفاده از بازیگران مشهور و پر طرفدار سینمایی، واقعیتهای غمانگیز بعد از طلاق و تاثیرات این فاجعه انسانی را در زندگی زوجین و فرزندان بیگناه آنها به مردم نشان داده و مانع از جدا شدن زوجین به خاطر اموری مانند لجبازی یا تصمیمات خام و ناپخته شد.
عدم آشنایی زوجین قبل از ازدواج احتمال طلاق را دو چندان می کند
سمیه کاظمی وکیل پایه یک دادگستری در گفتوگو با خبرنگار جهانبین نیوز ؛ یکی از علت های طلاق را خیانت زوجین نسبت به یکدیگر دانست و اظهار کرد: علت اصلی خیانت بین زوجین عدم آشنایی قبل از ازدواج بین دختر و پسر است.
وی یکی دیگر از علت های طلاق را استفاده نادرست از فضای مجازی دانست و اذعان داشت: در گذشته استفاده های نادرست از فیس بوک و تانگو و در حال حاضر اینستا گرام و تلگرام بیشترین عامل جدایی در بین زوجین است.
کاظمی با بیان اینکه در گذشته خیلی به ندرت طلاق رخ می داد عنوان کرد: متاسفانه امروز بحث طلاق بسیار رواج پیدا کرده و این یک امر کاملا عادی بین مردم شده است.
وی با اشاره به اینکه فیلم های ماهواره ای بر روی سبک و فرهنگ زندگی مردم تاثیرات مخربی داشته است خاطرنشان کرد: متاسفانه مردم ما تاثیرپذیر هستند و این تاثیرپذیری می تواند اثر منفی نیز بر روی بنیان خانواده داشته باشد.
کاظمی اذعان داشت: بعضی از خانواده ها به خاطر محدودیت هایی که برایشان ایجاد می شود و در یک محیط بسته ای زندگی می کنند به محض رسیدن به یک آزادی نمی توانند تعادل برقرار کنند و به بدترین شیوه ممکن از فضای مجازی استفاده می کنند و بعد از آن منجر به جدایی عاطفی و یا نهایت طلاق خواهد شد.
وی با بیان اینکه اکثر دستگاه های قضایی به این معتقد هستند که سریال های ماهواره ای عامل اصلی خیانت ها و طلاق های بین زوجین است خاطرنشان کرد: از نظر من سریال های ماهواره ای نمی تواند عامل اصلی این قضیه باشد و باید علت را در موارد دیگر بررسی کرد.
دخالت های بی مورد خانواده ها در ازدواج سردی زندگی را به همراه دارد
کاظمی افزود: لج و لج بازی بین زن و مرد که اگر مرد به زن خیانت کرد حتما زن هم به مرد همان خیانت را می کند و همین امر موجب طلاق بین آن ها می شود.
وی با بیان اینکه اطلاع رسانی در مورد ازدواج صحیح و مناسب آن طور که باید و شاید صورت نگرفته است اظهار کرد: مردم خوب به این قضیه توجه نمی کنند و متاسفانه همچنان ازدواج های نادرست و بیشتر به صورت سنتی انجام می پذیرد که این نوع زندگی تداوم زیادی نداشته و منجر به طلاق می شود.
وکیل دادگستری گفت: قبل از ازدواج لازم است همه موارد و از همه لحاظ مسئله سنجیده شود که وقتی زوجین زندگی خود را شروع می کنند با هیچ گونه مشکلی مواجه نشوند.
کاظمی تصریح کرد: ازدواج های سنتی از طرفی و از طرف دیگر ازدواج های که بدون قید و بند انجام می شود مشکل ساز است که باید در این زمینه تحقیقات بیشتری صورت گیرد.
وی عنوان کرد: در دوستی های بین دختر و پسر معمولا دختر همه چیز را نادیده می گیرد و تنها به فکر ازدواج است اما پسر تنها به دنبال فرار از این قضیه و به مسائل دیگر فکر می کند که این ازدواج نیز اگر صورت گیرد نا موفق خواهد بود.
کاظمی تاکید کرد: لازم است دختر و پسر قبل از ازدواج آشنایی صحیح و درستی از یکدیگر داشته باشند و همه موارد را در ازدواج سنجیده و بعد تن به ازدواج دهند که در زندگی دچار مشکل نشوند.
وی با بیان اینکه مشاوره قبل از ازدواج بسیار امری مناسب است عنوان کرد: لازم است دختر و پسری که به سمت مشاوره پیش می رود مشاوره ای را انتخاب کند که دیدگاه بازی داشته باشد نه دیدگاه خشک و بسته که تنها نظرات شخصی خود را به زوجین تحمیل کند.
خیابان و شبکههای مجازی دو عامل اصلی خیانت زوجین به یکدیگر است
عمران ربیعی مشاوره خانواده در گفتوگو با خبرنگار جهانبین نیوز ؛ اظهار کرد: آمار طلاق در طول سال های مختلف متفاوت است و تا پایان سال نیز مشخص نیست.
وی با اشاره به اینکه در گذشته ازدواج ها های سنتی به این گونه بود که خانواده ها دختری را که از همه لحاظ به خانواده خود شبیه بود برای ازدواج انتخاب میکردند تصریح کرد: ازدواجها در گذشته موفقتر بود و طلاق در بین جامعه امری ناپسند و زشت بود.
این مشاور خانواده با بیان اینکه خیانت در زناشویی به سه عامل مهم بستگی دارد عنوان کرد:محل کار، خیابون و شبکه های مجازی بیشترین علل در خیانت ها محسوب می شود.
ربیعی با بیان اینکه سه عامل در خیانت زوجین به یکدیگر وجود دارد عنوان کرد:عوامل مستعد کننده، تشدید کننده و تسهیل کننده منجر به خیانت زوجین به یکدیگر می شود.
وی با بیان اینکه عامل تسهیل کننده بیشترین علل خیانت است بیان داشت: هنجارهای اجتماعی، وضعیت اقتصادی، ظاهری و... از موارد تسهیل کننده است که این عوامل می تواند در خیانت موثر واقع شود.
این مشاور خانواده افزود: شبکه های مجازی روابط بین افراد را تسهیل می کند و همین امر موجب خیانت و بعد از ان منجر به طلاق می شود.
ربیعی خاطر نشان کرد: عدم شناخت زوجین نسبت به یکدیگر،برآورده نشدن عوامل جنسی، نگذراندن آموزش های لازم و کافی، اعتیاد، سردرگمی زوج های جوان، دخالت های خانواده ها، تکراری شدن، نبودن هیجان بین زوجین و... عوامل متعدد طلاق در کشور ما است.
وی اذعان داشت: زمانی که یک دختر و پسر بدون شناخت اولیه عاشق یکدیگر می شوند تنها به خاطر میل جنسی آن ها بوده که وقتی به این مسئله رسیدند سیراب شده و ممکن است در زندگی خلاء های دیگری روبه رو شوند که قابل حل نباشد و این مسئله دردسر ساز شود.
ربیعی اظهار کرد: چیزی که می تواند ارتباط عمیق عاطفی ایجاد کند خاطرات خوش با یکدیگر است که اگر فرد این خاطره خوش و محبت ها را از همسر خود نبیند قطعا به سمت شخص دیگری رفته و خلاء های خود را آنجا پر می کند.
وی با بیان اینکه هرچه صمیمیت بین زوجین بیشتر شود تعارضات بیشتر می شود تصریح کرد: دختر و پسر زمانی که با یکدیگر دوست هستند تعارض کمی دارند وقتی نامزد می شوند تعارض ها بیشتر و وقتی به مرحله عقد و ازدواج می رسد شدت می یابد.
این مشاور خانواده افزور: اگر زوجین نتوانند این تعارضات را مهار کنند از شخص دیگری محبت دریافت کرده و به سمت آن پیش می روند.
ربیعی یادآور شد: خانواده هایی موفق هستند که بتوانند به راحتی تعارضات را در بین خودشان حل کنند.
وی یکی دیگر از معضلات در خانواده ها را کم شدن مکالمات بین اعضا خانواده دانست و گفت: مکالمات و گفتگو های بین خانواده ها از چهار تا ۱۰ دقیقه بیشتر طول نمی کشد و همین امر موجب طلاق عاطفی بین آن ها می شود.
ربیعی با بیان اینکه شبکه های اجتماعی و خود عشق اعتیادآور است اذعان داشت: رابطه ها در فضای مجازی گاها فراتر از زناشویی است.
این مشاور خانواده خیانت را یک بحران تلقی کرد و گفت: اگر به خیانت به چشم یک بحران نگاه کرد می توان تا حدودی مشکل را حل کرد اما اکثر خانواده های ایرانی آن را به شکل فاجعه نگاه می کنند.
وی یکی از راه های موثر برای جلوگیری از طلاق را آموزش و مشاوره های قبل از ازدواج عنوان کرد و گفت: متاسفانه هنوز مشاوره قبل از ازدواج برای زوجین اجباری نشده اما دختر و پسر قبل از ازدواج پنج دوره مشاوره را طی کنند زندگی جذاب تر و بهتری را خواهند داشت.
ربیعی افزود: در دوره های مشاوره دختر و پسر می توانند بفهمند به درد هم میخورند با آیا این ازدواج منجر به طلاق می شود یا ازدواجی موفقی خواهد بود.
این مشاور خانواده گفت: مهارت های ارتباطی در جوامع خیلی پایین است که لازم است کلاس های زیادی گذاشته شود چراکه این دوره ها می تواند موجب کنترل خشم و استرس نیز شود.
ربیعی اظهار کرد: برگزاری دوره های آموزشی در ادارات ، مدارس و.... نیز می تواند در زندگی موفق جوانان تاثیر داشته باشد
طلاق در چهارمحال و بختیاری کاهش یافته است
مدیرکل ثبت احوال چهارمحال و بختیاری گفت: در سه ماه ابتدای سال جاری ۲۷۱ مورد طلاق به ثبت رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵/۹ درصد کاهش یافته است.
وی افزود: در این مدت ۲۷۱ مورد طلاق در استان به ثبت رسیده است.
وی ادامه داد: طی این مدت دو هزار و ۳۸۶ ازدواج در استان به ثبت رسیده که میانگین سن ازدواج در آقایان ۲۸/۸ سال و میانگین سن ازدواج خانمها ۲۳/۸ سال بوده است.
به گزارش جهانبین نیوز؛ بعد از هر بحث و گفتگویی یک خروجی، نتیجه گیری و تحلیل قطعا نیاز است.
همان طور که در گزارش آمده است یک وکیل پایه یک دادگستری ادعا دارد که روز به روز آمار طلاق در حال افزایش است اما یک مدیر می گوید کاهش یافت است بد نیست واقعیت ها به مردم گفته شود شاید جوانان را آگاه کرد که دست به ازدواج نادرست و اشتباه نزنند.
در اینجا مشاورین، مسئولین و همه متولیان این امر باید بر خود واجب بدانند که به خاطر این آسیب چاره ای بیاندیشند و تا آمار طلاق روز به روز افزایش پیدا نکرده است کاری بکنند.
شاید یکی از راه حل های موثر برگزاری دوره های آموزشی مداوم و پشت سر هم برای آشنایی زوجین به مسائل مربوط به طلاق باشد که این روزها مهم ترین عامل طلاق استفاده از فضای مجازی و به دنبال آن خیانت عنوان شده است.
اگر خانواده ها قبل از استفاده از فضای مجازی با آسیب های آن آشنایی داشتند یقیناً از آن استفاده درست میکردند.
اما متاسفانه اکثر خانواده ها نسبت به این موضوع آگاهی کاملی ندارند.
دوره های مشاوره و آموزش استفاده صحیح از فضای مجازی و راه حل های کاهش طلاق به طور مداوم و هفته ای یک بار در هر محله ای برگزار گردد شاید مردم آگاه شوند و در آینده شاهد زندگی بهتر و عالی تر در خانواده ها باشیم.
گزارش: مرضیه عالی پور هفشجانی
انتهای پیام/
دیدگاه شما