به گزارش شبنم ها،شهر همدان شهری است که به دلیل وجود آثار تاریخی و فرهنگی با قدمت چند هزار ساله، هچون کتیبه های گنج نامه، شهر باستانی هگمتانه، حمام قلعه، گنبد علویان، برج قربان، موزه تاریخ طبیعی، ،موزه مشاهیر، و جاذبه های طبیعی منحصر به فرد به عنوان یکی از پنج شهر گردشگری و تاریخی کشور مطرح است.
این شهر به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین علاوه بر جاذبههای تاریخی و گردشگری کمنظیر دارای غذاهای سنتی خاصی از انواع آشها وخورش ها، دسر ها وعصرانه ها است که در نوع خود بی نظیر و حتی کم نظیر است وبا یک بار چشیدن این خوراکها، طعم دلپذیر آن ها برای همیشه زیر دندانتان میماند.
این غذاهای مختلف سنتی و ایرانی که در شهرهای مختلف این استان پخته میشود طرفداران بسیاری در استان و حتی کشور دارد و بیشتر مردم آوازه آنها را شنیدهاند.
غذاهایی محلی متنوع و خوشمزه ای که همچو سایر شهر های ایران که ریشه در فرهنگی غنی و سلیقه کد بانو های ایرانی دارد .
بنابراین با توجه به این که غذاهای محلی و سنتی هر منطقه می تواند به عنوان یک نماد و یا آیتم فرهنگی به معرفی فرهنگ هر منطقه ای بپردازد باید برای حفظ جایگاه آن برنامه ریزی های دقیقی توسط مسئولین و متولیان هر شهر صورت گیرد چرا که حفظ ارزش و جایگاه غذاهای سنتی و بومی و محلی به نوعی موجب حفظ بخشی از فرهنگ و آداب و رسوم آن منطقه می شود.
همدان دیار ترشیها و مرباهای عجیب وغریب است. با شروع فصل پاییز اغلب زنان همدانی دست بهکار تهیه ترشیهای مختلف میشوند.
پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دارای تنوع غذایی بسیار زیادی است و علاوه بر انواع غذاهایی که در همه جای این سرزمین پهناور طبخ میشود؛ برخی از انواع غذاهای محلی مخصوص این استان است و به نام این استان ثبت ملی شده است.
پنج غذای محلی همدان جهت ثبت ملی معرفی شدهاند و این پنج غذا: آبگوشت بزباش، آبگوشت کلم قمری، آش کاچی، سرداشی، آبگوشت یخنی هستند.
کوتاه سخن این اینکه سفره همدان، سفره ای رنگین با فرهنگ غذایی دیرینه است. در این سفره به مقتضای محیط انواع گوناگونی از غذاها فراهم می شود. از آن جمله می توان به انواع آش ها ، خورش ها ، و دسر ها همچون غذا های ذیل اشاره کرد.
آش کاچی همدانی
کاچی ازجمله آش های سنتی همدان است که در بعضی از مناطق جنوبی کشور و همچنین آذربایجان،طبخ می شود.
این غذا گرم و پرانرژی در روزهای سرد زمستانی که عزیزانتان به خوردن مواد مقوی و شیرین نیاز بیشتری دارند، بسیار مناسب است.
سرداشی
سرداشی یکی از غذاهای سنتی و خاص شهر همدان است که تقریبا شباهتی به برخی از غذاهای تبریز دارد. در زمان قدیم مردم همدان بعد از آماده سازی مواد این غذا آن را به سنگکی می بردند تا آن را روی تنور سنگی قرار دهد تا طبخ شود.
کله جوش
یکی از قدیمی ترین و ساده ترین غذاهای همدان و شهرهای استان اصفهان کله جوش است . این غذا به علت داشتن کشک حاوی کلسیم بالا یی می باشد که برای رشد کودکان و زنان باردار بسیار مفید است .
حلوا زرده
که به عنوان یک دسر مقوی معرفی می شود، سوغات معروف همدان است که طعم دلپذیر و ایرانی پسندی دارد. این حلوا شباهت زیادی به شله زرد دارد اما مواد اولیه آن کاملا متفاوت است.
قوت همدانی عصرانه مقوی
قوت یک عصرانه است که خانمهای همدانی درست میکنند این عصرانه را میتوان با طعمهای مختلف درست کرد اما مواد اصلی آن نان سنگک خشک کوبیده؛ گردو کوبیده شده؛سبزی خوردن خرد شده؛پیاز و پنیر است البته کره یا روغن حیوانی آب شد را نیز عده ای به آن اضافه می کنند.
آبگوشت قورمه سبزی،خورش غوره بادمجان، آش خشکبار ، کوفته همدونی؛ آش برنج ، و آش آبغوره ، آش بروش،و ... از دیگر غذا هایی لذیذ همدانی است که طمع و مزه اش برای همیشه در خاطر انسان می ماند.
هریک از این غذاها خاصیت ویژه خود را دارند و در فصلهای مختلف و مناسبتهای ویژهای پخته میشوند و مورد استفاده قرار میگیرند اما نکته ویژه در خصوص این نوع از غذا ها این است که عموما مواد لازم و تشکیلدهنده آن در اغلب در سبد غذایی خانواده ها یافت می شود و به راحتی در در دسترس قرار دارد.
اما با وجودی که غذاهای ایرانی از بهترین مواد غذایی و انرژی زا تهیه می شوند و برای بدن بسیار مفید هستند و این مسئله ای است که کارشناسان تغذیه نیز به آن اذعان دارند و بارها آن را بیان داشته اند متاسفانه در معرفی آنها به نسل جوان کوتاهی کرده و موجب شده ایم که امروزه نسل نوجوان و جوان به غذاهای فست فودی و انواع ساندویچ ها بیشتر علاقه نشان دهند با وجودی اکثرا به عواقب ناشی از استفاده از این نوع تغذیه آگاه اند.
این موضوع که اصول تغذیه صحیح امروزه جای خود را به غذاهای فست فود مضر و چاق کننده سپرده است و قشر جوان و نوجوان کمتر رغبتی برای استفاده از غذاهای سنتی دارند را باید باز هم به فراموشی و کمرنگ شدن سبک زندگی اسلامی متصل کرد که در این میان نسل جوان قصور کمتری را مرتکب شده اند و عدم آشنایی آنها بااین نوع تغذیه و سبک زندگی منجر شده آنها کمتر به سلامت خود اهمیت دهند.
اکنون که با پیشرفت تکنولوژی و ابزار های وسیع تبلیغات رسانه ای جامعه کنونی رنگ و بوی کشور های غربی را گرفته و اصراف و تجملات و ترویج استفاده از غذا های آماده و فست فود ها موجب شده فرهنگ و سنت های اصیل ایرانی رو به فراموشی گذارد به نظر می رسد توجه به اصول تغذیه سالم و سلامت نسل آینده از جایگاه ویژه بر خوردار باشد.
با توجه به مطالب عنوان شده و اینکه غذاهای ایرانی، سنتی و محلی ریشه در فرهنگ اصیل ایران دارد و از آنجا که استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین داعیه دار پنج شهر فرهنگی در کشور است باید بیش از پیش در زمینه فرهنگ و حفظ آن و حفظ آداب و سنن کهن استان همدان تلاش شود که این موضوع نیز بر عهده مسئولان فرهنگی استان همدان است که باید برنامه های مختلفی در این راستا برگزار کنند.
با نگاه به گذشته و آداب و رسوم کهن ایران زمین در می یابیم که این سرزمین از چه فرهنگ غنی و کهنی بر خوردار است اما غفلت از داشته ها باعث شده قدر شناس این فرهنگ نباشیم و در حفظ و گسترش آن کوتاهی کنیم.
اما بی توجهی نسبت به موضوع مهم سلامتی و تندرستی و تغذیه سالم باید کنار گذاشته شود و در حفظ و ترویج پخت غذاهای سنتی و محلی در خانوادهها تلاش کنیم، زیرا این نوع غذاها به دلیل استفاده از محصولات ارگانیک خواص مناسبی برای سلامت جامعه دارد. پس درواقع با بهرهگیری از غذاهای بومی و محلی در مسیر سلامتی خود گام برمیداریم تا زندگی سالمتری داشته باشیم.
امادر این میان بعضی از جوانان امروزی به دلایل متعددی که در ذهن خود ساختهاند، حاضر نمیشوند از غذاهای سنتی شهرشان استفاده کنندکه اینگونه باورها اشتباه است.
بانوان همانگونه که همیشه گفته اند در همه جا می توانند سر دمدار باشند و بحث اقتصاد مقاومتی نیز از آن جمله است،تهیه انواع خوراک ها در هر خانواده ای به عهده کد بانوی آن خانواده است و این کد بانو می تواند با در نظر گرفت شرایط مالی ان خانوده انواع غذا ها و دسر ها را با کمترین هزینه برای اغضای آن خانواده مهیا کند.
اقتصاد مقاومتی شعاری است که می تواند به همت بلند این بانوان تا ایجاد یک فرهنگ تغییر موقعیت بدهد فرهنگی که هر فردی در جایگاه خودش می تواند در آن اثر گذار باشد.
انتهای پیام/
دیدگاه شما