به گزارش شبنم ها به نقل از تسنیم : علی میرزاجانی در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری تسنیم، درباره اختلالات بینایی و عیوب انکساری چشم اظهار داشت: یکی از مهمترین اختلالات بینایی مربوط به عیوب انکساری چشم است که موجب میشود به دلیل یک نقص فیزیکی چشم کانون تصویر دقیقاً بر روی پرده شبکیه چشم قرار نگیرد و موجب تار دیدن شخص شود.
وی ادامه داد: عیوب انکساری چشم میتواند به دلیل دور بینی، نزدیک بینی و یا آستیگماتیسم باشد زیرا کوچک بودن کره چشم موجب دور بینی چشم میشود و بزرگتر بودن کره چشم موجب نزدیک بینی میشود و اگر کره چشم کروی نباشد آستیگماتیسم ایجاد میشود. همچنین در نوزادان که تازه متولد شدند کره چشم بسیار کوچکتر از سالهای بعدی زندگی خواهد بود بطوریکه طور میانگین در بدو تولد طول کره چشم 17 میلیمتر بوده که در اثر رشد تا بزرگ سالی بهتدریج به مقدار میانگین 24 میلیمتر میرسد.
میرزاجانی تصریح کرد: بنابر این شیوع دور بینی به دلیل کوچک بودن کره چشم در این گروه سنی شایع است. این دور بینی در طول دوران کودکی بهتدریج با رشد کره چشم کاهش مییابد و تا زمان بزرگسالی اگر مکانیزم رشد و تکامل چشمها درست و صحیح اتفاق بیفتد کم کم از بین میرود و به حالت نرمال میرسد. در حدود 80 درصد کودکان در سنین دو تا 6 سالگی دوربین هستند ولی این به این معنی نیست که 80 درصد کودکان در این گروه سنی نیاز به عینک دارند.
وی تصریح کرد: در بسیاری از موارد (حدود 60% از کل 80 درصد دوربینی) این دوربینی فیزیولوژیک بوده و با فعالیت ماهیچههای داخلی چشم جبران میشود و کودک نیاز به استفاده از عینک ندارد ولی در مواردی (حدود 20%) نیاز است تا برای اصلاح این دوربینی عینک مناسب برای کودک شما تجویز شود. همچنین مقادیر کم تا متوسط دوربینی در اغلب موارد نیاز به تجویز عینک ندارد ولی زمانی که میزان دوربینی قابل توجه است بطوریکه میتواند موجب سر درد، ناراحتیهای چشمی، تنبلی چشم، انحراف چشم و بهطور کلی آسیب به سیستم بینایی کودک شما شود که در این زمینه اپتومتریست پس از بررسی دقیق بینایی کودک شما و عیوب انکساری وی این مقدار دوربینی را برای کودک شما تجویز میکند.
میرزاجانی ادامه داد: غالباً والدین اصرار در دانستن مقدار نمره عینک یا عیب انکساری چشم کودکشان دارند و زمانی که میشنوند کودکشان دارای مثلا دو شماره دوربینی است ولی لازم نیست عینک استفاده کند دچار سردرگمی میشوند. چون این مقادیر را با مقادیر نمره عینک برای بزرگسالان مقایسه میکنند که این مقایسه درست نیست و اصول رسیدگی به مشکلات بینایی کودکان با بزرگسالان متفاوت است. بنابراین معاینه چشم کودکان با هدف بررسی عیوب انکساری چشم اصول خاص خود را دارد و ممکن است گاهی پس از معاینه اولیه لازم باشد که کودک شما با ریختن قطرههای خاص چشمی به نام قطرههای سیکلوپلژیک دوباره تحت اندازه گیری عیوب انکساری چشم قرار گیرند. براین اساس میزان عیب انکساری دوربینی چشم کودک شما در اندازه گیریهای مختلف ممکن است متفاوت بدست آید که این اختلافات در زمان استفاده از قطرههای سیکلوپلژیک بسیار اندک میشود.
وی تصریح کرد: بنابراین اگر شما در مراکز مختلف نتایج متفاوتی از ارقام تعیین شده عیب انکساری چشم کودکتان شنیدید گیج و سر درگم نشوید و یا تصور نکنید که نتیجه اعلام شده به شما اشتباه است. این مقادیر ممکن است از معاینه ای به معاینه دیگر بالاتر یا پایین تر اعلام شود ولی آنچه مهم است تحلیل درست در تصمیم گیری برای تجویز یا عدم تجویز عینک برای کودک شما است و همچنین اینکه اگر قرار است عینک تجویز شود چه مقدار از دوربینی کودک شما باید تجویز شود که این آنالیز و تصمیم گیری به عهده دکتر چشم پزشک و یا اپتومتریست با تجربه شما است.
میرزاجانی عنوان کرد: غالباً عیب انکساری دوربینی تا حدود سه الی چهار دیوپتری با بزرگ شدن کودک و رشد کره چشم کم کم کاهش یافته و تا بزرگسالی به وضعیت طبیعی و بدون نیاز به تجویز عینک میرسد. ولی عیوب انکساری دوربینی بیش از چهار دیوپتری با رشد کودک و بزرگ شدن طول محوری کره چشم بطور کامل از بین نمیرود و تا بزرگسالی باقی میماند.
وی ادامه داد: گاهی کودکان برای اصلاح دوربینی تلاش تطابقی میکنند. یعنی با عملکرد ماهیچههای داخلی کره چشم ضخامت عدسی چشم را افزایش داده تا واضح ببینند ولی این فعالیت موجب فعالیت همزمان ماهیچههای خارجی کره چشم شده و چرخش چشمها را به سمت داخل (به طرف بینی ) به همراه خواهد داشت که این مسئله موجب انحراف چشم کودک به طرف بینی میشود و یکی از مواردی که حتماً باید دوربینی کودک با عینک اصلاح شود همین موارد است.
رئیس انجمن علمی اپتومتری ایران در آستانه برگزاری نوزدهمین کنگره سراسری اپتومتری ایران که از 20 تا 22 مرداد ماه جاری در مرکز همایشهای رازی تهران برگزار میشود، در خاتمه خاطرنشانکرد: در مواردی که دوربینی وجود دارد ولی تجویز نمیشود این دوربینی بهتدریج با بزرگ شدن کره چشم کودک شما بهطور خود به خود اصلاح میشود و اگر در واقع این دوربینی متوسط وجود نداشته باشد با بزرگ شدن کره چشم ممکن است کودک به سمت نزدیک بین شدن پیش برود.
انتهای پیام/ص
دیدگاه شما