به گزارش شبنم ها، به نقل از تسنیم
دکتر زهرا عبداللهی - مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه عرضه نمکهای تقلبی بدون ید با عنوان "نمک دریا" موجب بازگشت بیماری گواتر در کشور خواهد شد، اظهار داشت: نمک های غیراستاندارد توسط افراد سودجو به صورت زیرپله ای، زیرزمینی و قاچاقی تهیه می شوند و با تبلیغات گمراه کننده و هزینه ای گران تر عرضه میشوند.
وی با اشاره به اینکه به طور قطع با این متخلفان برخورد قانونی میشود، اظهار کرد: نمک دریا مورد تایید وزارت بهداشت نیست و آنالیز این نوع نمکها در آزمایشگاه مشخص کرده که علاوه بر نداشتن ید، درجه ناخالصی زیادی دارند و آلوده به فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیک و کادیوم هستند.
عبداللهی گفت: تبلیغات گسترده استفاده از نمکهای تقلبی، برنامه کشوری مبارزه با اختلالات تیرویید را تهدید می کند، چراکه علاوه بر مکان های غیرمجاز، این نمک ها در عطاریها نیز به فروش میرسد و مردم نیز با این تصور که نمکهای دریا خاصیت درمانی دارد، آنها را مصرف میکنند، درحالیکه نمکهای دریا مصرف خوراکی ندارد.
وی با بیان اینکه رسانهها و صدا و سیما در امر فرهنگسازی صحیح نقش به سزایی دارند، افزود: در برنامههای آشپزی، تغذیه ای و آموزشی باید تاکید شود که مردم نمک یددار تصفیه شده بسته بندی مصرف کنند و خانوادهها نیز باید نسبت به مصرف نمک یددار تصفیه شده حساس شوند و آن را در ظرفهای در بسته نگهداری کنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه نظارت بر عطاریها برعهده وزارت بهداشت نیست، تصریح کرد: این موضوع از طریق دبیرخانه شورای عالی سلامت و کارگروه صیانت از سلامت در حال پیگیری است.
وی با بیان اینکه درحال حاضر ایران به عنوان کشور عاری از کمبود ید در منطقه مدیترانه غربی شناخته شده است، ادامه داد: شیوع گواتر در کشور هر 5 سال یک بار بررسی میشود، درحال حاضر ایران در منطقه از نظر شیوع گواتر، عاری از گواتر است و در منطقه به عنوان نمونه معرفی شده است، کشورهای منطقه، ایران را به عنوان الگو قرار داده و حتی برای گذراندن دوره های آموزشی نیز به ایران سفر کرده و برنامههای پیشگیری ایران را الگوبرداری میکنند.
به گزارش وزارت بهداشت - مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: لازم است مادران باردار پس از زایمان، نوزادان خود را به مراکز غربالگری دولتی بیاورند.
عبداللهی افزود: منظور از استفاده از نمک یددار، مصرف زیاد نمک نیست، زیرا اکنون 3 برابر حد استاندارد در کشور نمک مصرف میشود و کشور با بیماریهای قلبی و عروقی و پرفشاری خون روبه رو است، بنابراین مردم باید نمک به مقدار کم اما از نوع استاندارد و یددار استفاده کنند.
وی اظهارداشت: آب و خاک ایران از لحاظ داشتن ید فقیر بوده و بنابراین مردم نیز در معرض ابتلا به کمبود ید قرار دارند، باید ید را به مردم برسانیم و اگر این کار را انجام ندهیم با عوارض متعددی از جمله گواتر مواجه خواهیم شد و گواتر ممکن است راه تنفسی را ببندد یا در بلع اختلال ایجاد کند، البته گاهی هم ممکن است علامت خاصی نداشته باشد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: هیپوتیرویید (کمکاری تیرویید) از دیگر مشکلات کمبود ید در بدن است، این بیماری با علایمی مانند تنبلی، بیحالی، خشکی پوست، یبوست، اضافه وزن و عدم تحمل سرما همراه است.
وی با اشاره به اینکه کمبود ید در دوران بارداری موجب ابتلای کودک به عقبماندگی ذهنی و جسمی نوزاد میشود، گفت: کمبود ید در مادران باردار موجب کاهش بهره هوشی کودک شده و در صورت کنترل نشدن آن در نوزادان، توسعه کشور به خطر میافتد، کمبود ید همچنین باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و به دلیل کاهش مقاومت بدن، احتمال ابتلا به بیماری و مرگ و میر کودکان بیشتر میشود.
انتهای پیام/
دیدگاه شما