به گزارش شبنم ها، ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت در نشست خبری مجازی که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به اینکه امسال محرم در دوران همه گیری ویروس کرونا هستیم، بهتر است مردم اهدای خون به بیماران را در اولویت نذورات خود قرار دهند.
او افزود: ذخایر خون کشور در حد مناسبی است، ولی ترجیح میدهیم ذخایر خونی بیشتری داشته باشیم.
معاون کل وزارت بهداشت تصریح کرد: از کسانی که مبتلا به کرونا شده اند درخواست میکنیم که حتما پلاسما اهدا کنند. تا کنون فقط ۲ درصد مبتلایان به کرونا اهدای پلاسما داشته و ۹۸ درصد پلاسما اهدا نکرده اند.
حریرچی ادامه داد: تا کنون ۱۶۴ نفر از کارکنان پزشک و پرستاری فوت شده اند، این افراد حق بزرگی به گردن ما دارند. در این مدت خانواده این افراد فداکارانه خودشان را در معرض ابتلا قرار دادند. روز گذشته فرزند ۸ ساله دو نفر از اعضای هیات علمی که متخصص قلب و زنان هستند براثر ابتلا به کرونا فوت کرد. پرسنل ما با این فداکاری کار میکنند و وظیفه ماست که خدمت رسانی مناسب به این خانوادهها را انجام دهیم.
بیمارستانهای خصوصی با شیوع کرونا و تحریم به مشکل خورده اند
معاون کل وزارت بهداشت ادامه داد: درباره تعدیل نیرو باید به واقعیتهایی توجه کرد. با شروع کرونا تعداد قابل توجهی از بیماریهایی که غیر اورژانسی هستند مثل عملهای زیبایی و... کم شده و بار مراجعه بیمارستانهای خصوصی کم شده و از سوی دیگر به دلیل تحریمها قدرت خرید مردم به طرز قابل توجهی کاهش پیدا کرده و میل به دریافت خدمات از بیمارستانهای دولتی بیشتر شده است. بیمارستانهای خصوصی هم کمک دولتی نمیگیرند و باید خودشان مسائلشان را مدیریت کنند به همین دلیل به مشکل خورده اند. از آنها میخواهیم حتی المقدور از تعدیل نیرو اجتناب کنند.
ابتلای مجدد ۱۴ درصد افراد مبتلا شده به کرونا
حریرچی با بیان اینکه مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا در مراکزی که مراسم عزاداری برگزار میشود باید رعایت شود، ادامه داد: در ابتلای مجدد به کرونا باید بگوییم که هم اکنون در ماه ۶ تا ۷ ابتلا به کرونا هستیم آنچه در گزارشات جهانی مشخص شده ۲۵ تا ۳۵ درصد ابتلای مجدد به کرونا وجود دارد و در اکثر مواقع گردش آنتی بادی در بدن این افراد تا ۳ ماه است و بعد از آن کاهش پیدا میکند، ولی ایمنی سلولی بیشتر زمان میبرد.
او اضافه کرد: در ۶ ماه گذشته ۱۴ درصد افرادی که مبتلا به کرونا شده بودند، دوباره مبتلا شدند؛ باید بررسی کنیم که در آینده وضعیت به چه صورت میشود. وضع فراگیری ویروس کرونا در آینده به رفتار فعلی همه ما بستگی دارد.
معاون کل وزارت بهداشت ادامه داد: روند ابتلا به کرونا در آینده بستگی به رفتار اجتماعی ما و رعایت فاصله گذاری اجتماعی توسط مردم و ارگانهای خصوصی و دولتی دارد. بعد از موج دوم کرونا با رعایت بهتر مسائل بهداشتی مثل شست و شوی مداوم دست ها، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک و اجتناب از تردد غیرضرور میزان مرگ و میر بیش از ۴۵ درصد و میزان بستری بیش از ۴۰ درصد کاهش داشته است. بنابراین ایجاد موج سوم کرونا یا کنترل موج دوم بستگی به رفتار اجتماعی دارد.
هنوز میزان بستری و مرگ و میر از فروردین ماه بالاتر است
حریرچی یادآوری کرد: میزان بستری و مرگ و میر مبتلایان به کرونا به طور میانگین از زمان اوج شیوع کرونا که در فروردین داشتیم، بیشتر است. کم کم به فصل سرد سال نزدیک می شویم، با سرد شدن هوا احتمال ابتلا به بیماری کرونا و آنفلوانزا بالاتر خواهد رفت.
او گفت: به دلیل قرار داشتن مردم در فضای بسته احتمال ابتلا به بیماری هایی که از راه تنفس منتقل میشوند، بیشتر میشود. در فصل پاییز هم مدارس باز می شود و نگران هستیم که مثل کشورهای نیمکره شمالی دچار ابتلای بیشتری شویم.
لزوم گسترش خدمات «دورا پزشکی» در تمام کشور
حریرچی بیان کرد: چه در شرایط کرونایی و غیرکرونایی خدمات «دورا پزشکی» را باید گسترش دهیم. بسیاری از رفت و آمدها برای دریافت خدماتی مثل دریافت نتیجه آزمایش و یا خدمات بهداشتی و درمانی است. این خدمات را برای راحتی مردم و کاهش احتمال ابتلا به کرونا افزایش میدهیم، زیرا مراکز بهداشتی کانون ابتلا به کرونا هستند.
او تاکید کرد: اولویت ما این است که خدمات «دورا پزشکی» در مناطق محروم هم گسترش پیدا کند اگر چه در تهران این خدمات بسیار کمک کننده است. خدمات «دورا پزشکی» انتخاب و اجبار تحمیلی شرایط کرونا برای ما است.
عاشورا و تاسوعا سفر نروید
معاون کل وزارت بهداشت تصریح کرد: با استقامت مردم در رعایت مسائل بهداشتی امیدواریم بتوانیم بیماری را مدیریت کنیم، هرگونه عادی پنداری و عادی سازی احتمال انتقال کرونا را بالا میبرد.
او تاکید کرد: در تعطیلات پیش رو سفر را به حداقل برسانید، زیرا مسافرت نقش مهمی در انتقال ویروس دارد. عامل انتقال بیماری از چین به سایر کشورها هم مسافرت بود. هر ساله مردم طبق سنت در ایام تاسوعا و عاشورا به شهرهای زادگاه خود سفر میکردند، از مردم میخواهیم در این ۴ روز سفر را به هر دلیلی به حداقل برسانند. فعلا شرایط به گونهای است که باید به این مسائل توجه کنیم. کنترل موج دوم کرونا به عقلانیت و رفتار اجتماعی مناسب بستگی دارد. هر گونه رفتار اجتماعی نامناسب میزان ابتلا را بالا میبرد.
واکسنهای کرونا تاثیر ۵۰ درصدی و چند ماهه دارند
حریرچی ادامه داد: کارد درمانی ما ۶ ماه کار فشرده انجام داده اند و خسته هستند. درست است که ساخت واکسن به مراحل خوبی رسیده است، اما حتی در صورت کشف واکسن باید رفتار اجتماعی مناسبی داشته باشیم. بهترین واکسنها که ادعا میشود ساخته شده، تاثیر ۵۰ تا ۷۰ درصدی و چند ماهه دارند. خوشبختانه میزان ابتلا به بیماری آنفلوانزا در نیم کره جنوبی به نسبت سال قبل به طور قابل توجهای کاهش پیدا کرده است و علت آن هم رعایت پروتکلهای بهداشتی است که از ابتلا به کرونا هم جلوگیری میکند.
میزان ابتلای کودکان به کرونا مشابه بزرگسالان است
او بیان کرد: میزان ابتلای کودکان به کرونا مشابه بزرگسالان است. توصیه میکنیم کودکان بالای ۵ سال از ماسک استفاده کنند. فقط در کشور ما از ماسک سه لایه پزشکی در سطح جامعه استفاده میشود که اصلا نیازی به استفاده از آنها نیست و مردم میتوانند با استفاده از ماسک پارچهای از خود محافظت کنند و آن را هر چند ساعت تعویض کنند. بچهها به اندازه بزرگسالان به کرونا مبتلا میشوند، ولی به اندازه آنها علائم ندارند که این بسیار خطرناک است، زیرا میتوانند به خانواده خود منتقل کنند.
کنکور یکی از امنترین مکانها برای حضور دانش آموزان بود
حریرچی اضافه کرد: کنکور یکی از امنترین مکانها برای حضور دانش آموزان بود. با توجه به ارزیابیهای انجام شده، کنکور باعث ابتلا به کرونا نشده زیرا فاصله گذاری مناسب انجام شده است. مراسم محرم هم تاکنون بسیار خوب برگزار شده است و امیدواریم دستورالعملها تا پایان مراسم به خوبی رعایت شود.
معاون وزیر بهداشت درباره مزایای طرح تحول نظام سلامت توضیح داد: گسترش تختهای بیمارستانی و تختهای مراقبتهای ویژه و بازسازی تختهای موجود مهمترین اقدامی بود که در این طرح انجام شد. در ۷ سال گذشته ۳۶ هزار تخت جدید به ناوگان بیمارستانی ما اضافه شده است که نزدیک یک سوم تختهای کشور هستند. اگر تختهای بیمارستانی نبود نمیتوانستیم این بیماران را پذیرش کنیم. با وجود این تختها در برخی بیمارستانها نتوانستیم بیماران را پذیرش کنیم و مجبور به جا به جایی بیمار کرونایی شدیم.
او ادامه داد: گسترش تختهای بیمارستانی در مناطق محروم نیز از سایر فواید طرح تحول بود. یکی از مناطق شیوع و گسترش کرونا مناطق حاشیه شهر است و سیستم پایگاههای سلامت در حاشیه شهرها در طرح تحول بیشتر شد. در ابتدای طرح تحول ۴ هزار و ۶۰۰ پزشک در شبکه روستایی داشتیم که بعد از اجرای طرح تحول به ۶ هزار و ۸۰۰ نفر رسید. بیمارستانهای دولتی از حیث امکانات رادیولوژی و سی تی اسکن به روز شده اند و اگر این وسایل نبود، در تشخیص بیماران کرونایی به مشکل برخورد میکردیم.
معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه کاهش پرداختی مردم در بیمارستانها یکی دیگر از اثرات طرح تحول بود، افزود: به دلیل زیر ساختهای طرح تحول سلامت از مردم حمایت خوبی شد تا زیر فشار قرار نگیرند اگر چه میدانیم در برخی بیماریها و داروها به مردم فشار وارد میشود و داروهای چند ده میلیونی به مردم توصیه و تزریق میشود که تاثیری هم ندارد. وزیر بهداشت بر عدم فشار مالی جزئی به مردم در دوران ابتلا به کرونا توجه ویژهای داشته است.
تنها داروی دارای نتایج مثبت بر کرونا، کورتون است
حریرچی گفت: مهمترین مسئله برای بیماران بستری شده، تامین اکسیژن است. مراقبتهایی که از بیمار کرونایی میشود نیز فقط با دارو است. تاکنون تنها دارویی که بر درمان کرونا تاثیر گذاشته، کورتون است.
او ادامه داد: خیلی از داروهایی که برای درمان کرونا تاثیرگذار معرفی شده اند نه تنها موثر نبوده اند بلکه اثر منفی هم داشته اند. مثلا داروی رمدسیویر که به قیمت ۲۵۰ میلیون تومان هم رسیده، ولی هیچ تاثیری در درمان کرونا ندارد و فقط در زمان مناسب تزریق ۲۰ درصد تاثیر مثبت میگذارد.
معاون کل وزارت بهداشت افزود: از مجموع تجارت جهانی اسلحه و نظامی، تجارت دارو ارزش بیشتری دارد. حوزه دارو تجاری است و کمپانیهای بزرگ با آن تجارت و کاسبی میکنند. در دوران کرونا هم از این داروها استفاده تجاری شده و حتی از برخی رئیس جمهورها برای تبلیغ آنها استفاده شده است. روش تبلیغی دارو مثل لباس و عطر و ادکلن نیست و از طریق کانالهای بهداشتی و القای نیاز و ایجاد درخواست به فروش میرسد.
حریرچی ادامه داد: شرکتهای دانش بنیان به ما بسیار کمک کرده اند و در زمینه تولید وسایل حفاظت شخصی و محمولههای ضد عفونی کننده، ساخت تجهیزات پزشکی، رادیو تراپی و دارو اقدامات زیادی انجام داده اند.
در کشور کاسب کرونا ایجاد شده است
او گفت: مردم به مسائل فضای مجازی که ادعا میکنند داروی کرونا را تولید کرده اند به هیچ وجه توجه نکنند، زیرا این مسائل جز جهل مرکبی است که بسیاری به آن مبتلا شده اند. هم اکنون در کشور کاسب کرونا ایجاد شده است.
معاون کل وزارت بهداشت در ادامه افزود: بیماری کرونا یک بار دیگر نشان داد که ملتهای مختلف باید با یکدیگر همکاری بیشتری داشته باشند و این تصور که برخی کشورها فکر میکردند با پیشرفت شخصی میتوانند کرونا را مهار کنند شکست خورده و هم اکنون بیشتر کشورهای پیشرفته با آن مواجه هستند. در کشورهای مسلمان احتیاج به همکاری بسیار بیشتری داریم. کشورهای توسعه یافته به فکر خودشان هستند؛ این کشورها اگر به واکسن دسترسی پیدا کنند، اولویتشان مردم خودشان خواهد بود. اما ما با کشورهای دوست مثل ترکیه، عراق، افغانستان و پاکستان همکاری مناسبی میکنیم و آماده تبادل تجربیاتمان هستیم. صنایع پزشکی ما پیشرفت زیادی کرده است و در بسیاری از تجهیزات به صادرات رسیده ایم.
مرحله حیوانی واکسن کرونایی ایرانی تکمیل شده است
به گفته حریرچی، مراحل حیوانی تولید واکسن داخلی تکمیل شده و بلافاصله وارد مرحله انسانی خواهیم شد و همگام با سایر کشورها به سمت تولید واکسن حرکت میکنیم.
واکسن کرونا تا ۲ سال بعد در دسترس نخواهد بود
او تصریح کرد: متوسط تولید یک واکسن در ۵۰ سال گذشته، ۷ سال بوده و ساخت بعضی از واکسنها بالای ۲۰ سال و در گاهی مواقع ۲۷ سال هم طول کشیده است. علی رغم تمام تلاشها برای بیماری ایدز و مالاریا هنوز واکسن نداریم. اما اکنون بار روانی پیش آمده که چرا واکسن کرونا ارائه و تولید نمیشود. واکسنی که بتواند زنجیره بیماری را کنترل کند در ۲ سال آینده هم در دسترس نخواهد بود.
حریرچی ادامه داد: واکسنهایی که وارد مرحله فاز انسانی شده اند نیز هیچ کدام ادعای تاثیر بالای ۷۰ درصد و ۱۰ ساله ندارند و برخی ادعای تاثیر ۵۰ درصد و دوماهه دارند. مهمترین رسالت رسانه، ترویج رفتار درست بهداشتی مردم، استفاده از وسایل ضدعفونی کننده، فاصله گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک است.
او با اشاره به اینکه ویروس به طور طبیعی جهش دارد، گفت: اکثر واکسنهایی که ساخته میشود بر مبنای آن قسمتی از ویروس است که کمتر تغییر میکند. یک مشکل برای ساخت واکسن نیز همین جهش ویروس است، زیرا واکسنی که امسال تولید شود برای سال بعد فایده ندارد.
معاون وزیر بهداشت افزود: بیمارستانهای ویژه بیماران سرطانی در کشور عاری از کرونا هستند بنابراین این بیماران مراجعات خود را انجام دهند و درمان خود را پیگیری کنند.
اگر نیاز باشد طرح ترافیک دوباره لغو میشود
حریرچی در پایان گفت: طرح ترافیک برای کنترل آلودگی و جلوگیری از تراکم جمعیت بسیار ضروری است. از لحاظ درآمد شهرداری چند صدم درصد درآمد آنهاست و نباید فکر کرد که اجرای طرح ترافیک برای شهرداری به خاطر درآمد مهم است. لغو شدن طرح ترافیک نتایج مثبتی داشت و اگر بار دیگر به لغو آن نیاز داشته باشیم، قطعا همکاری خواهد شد.
انتهای پیام/
دیدگاه شما