11. بهمن 1394 - 10:49   |   کد مطلب: 8297
متأسفانه مشکلات اقتصادی و چند شیفته کار کردن پدران، تغییر سبک زندگی از ارتباط چهره به چهره به ارتباطات مجازی را به دنبال داشته، تا جایی که برخی از پدران به این نتیجه رسیده اند که برای خانواده‌هایشان به عنوان یک منبع درآمد و نزدیک ترین باجه بانکی تعریف شده‌اند!
ارتباط خوب دختر و پدر؛ پایه گذار خانواده های مستحکم آینده

به گزارش شبنم ها در بین روابط انسانی و روابط اعضای یک گروه با هم، رابطه بین اعضای خانواده با یکدیگر از مهم‌ترین روابطی است که اگر دچار اختلال و ضعف باشد اختلالات بسیاری را در کارکرد خانواده به ویژه کارکرد تربیتی آن بوجود خواهد آورد.

رابطه بین زن و شوهر مهم ترین روابط دورن خانواده است که هر چه این رابطه خوب، مستحکم و در عین حال همراه با احترام و صداقت باشد کارکرد خانواده را به سوی موفقیت پیش می‌برد و هر چه ارتباط بین زن و شوهر سرد و کم فروغ باشد، آن خانواده را دچار تزلزل و سپس از هم پاشیدگی می‌کند. حتی می‌توان گفت که خانواده‌ها بر اساس نوع رابطه زن و شوهر در آن به خانواده مستحکم، متزلزل و گسیخته تقسیم می‌شوند.

اما خانواده فقط منحصر به زن و شوهر نیست و سایر اعضای آن مانند فرزندان دختر و پسر هم از بُعد تربیت فردی و اجتماعی، بسیار تحت تأثیر روابط حاکم بر اعضای خانواده مخصوصا پدران با دختران و پسران با مادر خود هستند. این رابطه که به نوعی از آن تحت عنوان " علاقه شدید دختر به پدر" یا " علاقه شدید پسر به مادر" یاد می‌شود، تکمیل یا بهتر است بگوییم دفتر مشق و تمرین دختران و پسران برای شناخت متقابل جنس مخالف و نحوه برخورد با آنان در جامعه است.

این واقعیت که خروجی خانواده متزلزل که دارای روابط خانوادگی ضعیف است، فرزندانی مستعد بزه‌کاری، بیماری جسمی و روحی و در عین حال پرخاشگر تربیت و روانه جامعه می‌کند امری است که همه کارشناسان مسائل خانواده و جامعه شناسان به آن اذعان دارند.

در این میان دختران با دارا بودن روحیه‌ای حساس‌تر، شکننده‌تر در این گونه خانواده‌ها بیشترین آسیب را از عدم ارتباط درست والدین با فرزندان متقبل می‌شوند.

تارا وحیدی کارشناس ارشد روانشناسی و مشاوره خانواده در گفت وگو با خبرنگار طنین یاس با اشاره به اهمیت روابط بین والدین و فرزندان در خصوص جایگاه ویژه رابطه پدر با فرزند پسر و دختر، گفت: رابطه صمیمی پدر با فرزند پسر در کاهش مشکلات رفتاری پسران و همچنین رابطه درست پدر با فرزند دختر در کاهش مشکلات روانی دختران بسیار تأثیرگذار است.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه وضعیت اقتصادی و چند شیفته کار کردن پدران و درگیری‌های مالی، تغییر سبک زندگی از ارتباط چهره به چهره به ارتباطات مجازی، کم رنگ شدن وضعیت عاطفی بین اعضای خانواده را رقم زده، گفت: این مهم باعث دور شدن هر چه بیشتر فرزندان از عنصر مهمی به عنوان پدر شده است تا جایی که خود پدران نیز در درون به این نتیجه رسیده اند که برای خانواده‌هایشان به عنوان یک منبع درآمد و نزدیک ترین باجه بانکی تعریف شده‌اند!

وی در ادامه با اشاره به اهمیت نقش پدر برای دختر به عنوان الگوی شناخت جنس مخالف افزود: مخدوش شدن این رابطه و طرد شدن یا آسیب دیدن از جانب پدر، ابر‌قهرمان دوران کودکی، الگوی جنس مخالف را در نظر دختر خانواده مخدوش می‌کند تا جایی که این امر تأثیر بسزایی در بدبینی دختران به مردان و فرار از تشکیل خانواده محسوب می‌شود.

این کارشناس مسائل خانواده ادامه داد: دختران از سن 13 سالگی خود را یک زن جوان می‌بینند  و بر اساس همین نگرش، همسالان خود را کودکانی بیش نمی‌‌پندارند و کم کم تمایل خود را برای توجه و جلب توجه به مردان بین 15 تا 30 سال معطوف می‌کنند و این سن درست زمانی است که پدر خانواده باید نقش خود را از یک حامی کودکانه که به فکر بازی، خورد و خوراک و ... دختر است به یک رفیق شفیق و یار مهربان تغییر داده و در با او مطابق یک زن جوان به گفت وگو و مشورت بپردازد و حتی از گفت وگو در خصوص تشکیل زندگی و ... نیز پرهیز نکند.

وحیدی، به اهمیت ارتباط پدران با دختران در دوران بلوغ اشاره کرد و گفت: هر چه ارتباط دختر با پدر در دوران بلوغ صمیمی‌تر باشد با مشکلات کمتری مواجه و کمتر دچار خطا می‌شود، خاطرنشان کرد: به نوعی دیگر می‌توان گفت که ارتباط درست پدر و دختر در دوران بلوغ اثرات مطلوبی بر بهداشت روانی – اخلاقی فرد و به تبع آن جامعه می‌گذارد به نحوی که دخترانی که در سن بلوغ رابطه بهتری با پدرانشان دارند، در تحصیل و دوستیابی موفق‌تر هستند در تأمین نیاز عاطفی به بیراهه نرفته و تسلیم هیجانات عاطفی خود نمی‌شوند، همچنین در زندگی زناشویی ضمن رابطه بهتر با همسرانشان، از سلامت روان و جسمی بهتری برخوردارند.

در يکي از اين پژوهش‌ها که در سوئد صورت گرفته، از مرور پژوهش‌هاي 20 سال گذشته، حدفاصل سال‌هاي 1987 تا 2007، مشخص شد هر چه رابطه پدر با دختر بهتر و صميمانه‌تر باشد، دختران احتمال کمتري دارد که سيگار بکشند يا مرتکب خلاف شوند، نمرات درسي بهتري مي‌گيرند و مي‌توانند دوستي‌هاي بهتري با ديگران برقرار کنند اما اين رابطه علاوه بر اين تاثيرات در کوتاه مدت، تاثيرات طولاني‌مدت ديگري نيز دربردارد.

 

 خانم‌هايي که روابط بهتري با همسرانشان دارند و از نظر رواني و جسمي از سلامت بهتري در حدود سن 33 سالگي برخوردارند، در سن 16 سالگي رفتار بهتري با پدرانشان داشته‌اند.

در تحقيق ديگري که سال 1999 صورت گرفته و در مجله‌ روان‌شناسي اجتماعي و شخصيت چاپ شد، محققان به اين نتيجه رسيدند که هر چه رابطه‌ پدر با دخترش صميمانه‌تر و نزديک‌تر باشد، دختر در سن بالاتري به سن بلوغ مي‌رسد. اگر در مورد عوارض بلوغ زودرس دختران اطلاعات داشته باشيد، به ارزش بيش از پيش پدر پي مي‌بريد.  

علاوه بر تمام کارکردهای نقش پدر در تربیت دختران می‌توان به افزایش اعتماد به نفس دختر برای ورود به جامعه نیز اشاره کرد.

عبداللهیان کارشناس ارشد تربیت اسلامی در گفت وگو با خبرنگار طنین یاس در این زمینه گفت:  مادران وقت زیادی را در خانه با فرزندان خود به ویژه دختران دارند اما این ارتباط مادر با دختر به تنهایی برای پرورش استعدادها و تکمیل ظرفیت وجودی او در جهت ورود به جامعه کافی نیست.

وی با اشاره به اینکه ارتباط پدر با فرزندان به ویژه فرزند دختر چیزی نیست که دارای یک خط سیر محدود باشد، ادامه داد: پدر خانواده باید بتواند از آغاز تولد و شکل گيري شخصيت کودک با او تعامل داشته باشد، چرا که  در ارتباط پدر با دختر باعث شکل گيري شخصيت تعديل يافته و کامل او و همچنین اعتماد به نفس کافی دختر، برای ورود به جامعه می‌شود.

عبداللهیان درباره نوع ارتباط دختر با پدر، گفت: سبک رفتاری مقتدرانه همراه با عاطفه یکی از بهترین سبک های رفتاری پدر با دختر است چرا که دختران به محبت و صميميت پدر نيز احتياج زيادي دارند. پدراني که در پرورش دختران از سبک رفتاري مقتدرانه همراه با ابراز عاطفه بهره مي برند، در تربيت دختران خود موفق تر خواهند بود؛ زیرا پدراني که ارتباط مطلوبي با دختران خود برقرار می‌کنند، احتمال گرايش به هنجارشکني دخترانشان درسنين نوجواني به طور جدي کاهش يابد.
 

روش هاي ارتباط موثر پدر با دختر
با توجه به اهميت ارتباط مناسب پدر و دختر، در ادامه به برخي از روش هاي موثري که پدران مي توانند در ارتباط با دختران شان از آن ها بهره ببرند، اشاره مي شود.
*
پدر اولين مردي است که دخترش با او آشنا مي شود و معمولا از دريچه قياس با او، ديگر مردان را ارزيابي مي کند. بنابراين پدرها بهتر است که در شکل دهي تصوير صحيحي از مردان در ذهن دخترهاي شان دقت و تلاش ويژه اي داشته باشند.

*براي ارتباط با دخترتان، زمان هاي خاصي را اختصاص دهيد و سعي کنيد در برنامه هاي مربوط به او شريک باشيد و در انجام بعضي کارهايش با او همکاري کنيد. اگر مجبوريد که وقت کمي را در کنار او باشيد هنگامي که از خانه دور هستيد، نشانه هايي از خود به جا بگذاريد تا او به ياد شما بيفتد؛ به طور مثال تصويري از خودتان، نقاشي هايي مختص دخترتان يا ضبط يک گفت و گوي آموزنده، شعر يا داستاني کوتاه براي او بسيار مفيد خواهد بود.

*راهنمايي هاي تان را فقط با ابراز قدرت بيان نکنيد بلکه بيشتر در قالب ابتکار و خردمندي با دختران صحبت کنيد. با او درباره موضوعات مختلف مانند سرگرمي هايش و حتي مباحث علمي و اعتقادي گفت و گو کنيد و نظرات او را بشنويد تا راحت تر او را درک کنيد. شما مي توانيد از ميان صحبت هاي دخترتان، بيشتر با دنياي او آشنا شويد تا بتوانيد با زبان خودش، او را راهنمايي کنيد.

*در زمينه ويژگي هاي تحول جسماني و روان شناختي دختران، مطالعه کنيد تا اطلاعاتي مناسب با سن او داشته باشيد و او را بهتر درک کنيد و در زمان مناسب راهنمايي لازم را به او ارائه دهيد.

*از همسر خود بپرسيد در زماني که همسن دختر شما بوده است، چه افکار و احساساتي داشته است تا در برقراري ارتباط موثرتر با دخترتان از اين اطلاعات کمک بگيريد.

*مهارت هاي گوش دادن را در خود تقويت کنيد. نه تنها به محتواي صحبت هاي دخترتان توجه کنيد بلکه به احساسات وراي کلمات نيز دقت کنيد تا بتوانيد ارتباط بهتري با او برقرار کنيد.

*يک نکته بسيار مهم اين است که شما بايد به دخترتان عشق بورزيد ولي اين علاقه بايد در حد نياز او بوده و فراتر از آن نباشد.

نشان دادن علاقه هاي بيش از حد ممکن است باعث شود که دخترتان به شما وابستگي هاي بيمارگونه و غيرمنطقي پيدا کند.

انتهای پیام/

منیره غلامی توکلی

دیدگاه شما

آخرین اخبار