به گزارش شبنم همدان به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان : شب یلدا یا به عبارت بهترین طولانی ترین شب سال، قرن هاست در بین ایرانیان به فراخور رسم و رسوم اقوام مختلف، پرداخته می شود؛ هر منطقه ای نیز با سنت ها محلی این جشن را به پا می دارند.
چله اول که اولین روز زمستان و یا نخستین شب آن است تولد مهر و خورشید شکست ناپذیر است، زیرا مردم دوره های گذشته که پایه زندگی شان برکشاورزی و چوپانی قرار داشت و در طول سال با سپری شدن فصل ها و تضادهای طبیعت خو داشتند و براثر تجربه و گذشت زمان با گردش خورشید و تغییر فصول و بلندی و کوتاهی روز و شب و جهت حرکت و قرار ستارگان آشنایی یافته و کارها و فعالیتشان را براساس آن تنظیم می کردند و به تدریج دریافتند که کوتاهترین روز، آخرین روز پاییز یعنی سی ام آذر و بلندترین شب، شب اول زمستان است اما بلافاصله بعد از این با آغاز دی روزها بلندتر و شب ها کوتاه تر میشود.
یلدا که ریشه در فرهنگ ایرانیان دارد امروزه در بین مردم عزیز کشور به خوبی شناخته شده است؛ در این شب صله رحم که گره در دین اسلام دارد جزء اتفاقات خرسندی است که همواره مورد توجه قرار می گیرد.
این روزها حرف خانوار های ایرانی برای بزرگداشت این شب با اما و اگرهایی همراه است که علت اصلی هم، شبکه های اجتماعی و فضای مجازی گفته می شود. تقریبا از سه سال گذشته که مردم درگیر این شبکه ها شده اند کمتر دور و هم های گرم و صمیمی گذشته تکرار می شود و این خود اتفاق ناخوشایندی است که برخلاف فرهنگ، تاریخ و دین مردم است.
به گفته برخی کارشناسان در دنیای امروز اینترنت و فضای مجازی به دو شیوه موجب تغییر فرهنگ یک ملت می شود. اول فرهنگ خودش یعنی یک فرهنگ غریبه را عرضه می کند و در گام بعد گذرگاهی برای سایر فرهنگ ها تدارک می کند. همین دو راه کافی است تا رسم و رسوم، تاریخ و فرهنگ یک ملت دچار نفوذ شود و بعد آرام آرام تغییر کند.
با همه این تفاسیر نباید فراموش کنیم که در برابر نفوذ و تغییرات فرهنگی که به شکل های مختلف بر ما عرضه می شوند، نباید قافیه را باخت و به همین آسانی شب هایی مثل یلدا را در اتاق مجازی سه و یا چهار نفره گذراند.
از طرفی این روزها اعتیاد به فضای مجازی بیشتر از سال های گذشته دامن مردم را گرفته است, اعتیادی که مزمن، فراگیر و عودکننده که با صدمات جسمانی، مالی، خانوادگی، اجتماعی و روانی همراه است. افراد وابسته نیز متعاقب وابستگی به نت، دچار افت شدیدی در کارکردهای روزانه فردی و اجتماعی خود می شود. فریبندگی فضای مجازی در محیط خانواده نیز باعث نادیده گرفتن روابط خانوادگی، از هم گسیختگی ازداوج و هزار مشکلی که هر چه بگوییم کم است، می شود.
همین فضای مجازی است که نقش گفتگو را کم رنگ تر کرده است و تبدیل به زنگ خطر جدی شده که ارتباطات انسانی را نشانه رفته است.
همه مطالب ذکر شده شاید درصد ناچیزی از صدمات شدید این پدیده ای نوظهور باشد، که با گذشت زمان انسان را به انزوای بیشتر دعوت می کند و چراغ رفت و آمدهای خانوادگی و صله رحم را خاموش می کند. برای مبارزه با این پدیده باید ابتدا جلو گسترش نت زدگی آن هم با راهکارهای مناسب جمعی و فردی گرفت و در گام های بعد دوباره به سنت های اصلیل ایرانی و اسلامی بازگشت.
در این روزها شب یلدا بهترین فرصتی است که می توان به گذشته باز گشت و اولین قدم را برای مبارزه با پدیده نت برداشت. زمان تا یلدای سال دیگر بسیار زیاد است و کافی است شب چله امسال، کاملا از فضای مجازی دور باشیم و در فضای صمیمانه خانواده قرار بگیریم.
بی شک رسالت یلدا هم همین است؛ که یادمان نرود محتاج لحظاتی برای عشق ورزیدن در کنار خانواده های خود هستیم. باید دوباره زنده کرد شب هایی که انارهای دانه شده در کاسه های سفالی، هندوانه های قاچ شده و فال حافظ رنگ و بویی عجیب به آن می دهد.
به جای حضور در شبکه اجتماعی و فضای مجازی، یلدای امسال را در کنار خانواده و بزرگترها بگذرانیم.
انتهای پیام/ص
دیدگاه شما