25. شهريور 1396 - 9:43   |   کد مطلب: 7746
برپایی مجالس روضه خوانی خانگی و سوگواری برای امام حسین(ع) در کنار فعالیت هیات های مذهبی به خصوص در ماههای محرم و صفر از زمان های بسیار کهن جزء رایج ترین اقدامات مردم در دین مبین اسلام و مذهب تشیع بوده است.
 ضرورتی جدی در هیئت های مذهبی  بانوان/ورود افکار و عقاید خرافی ممنوع

به گزارش شبنم ها،  بر اساس باور های اسلامی و اعتقادی و موضوع تعلیم و تربیت مذهبی و الگوسازی برای بانوان؛ مسلمانان ازگذشته های دور با برپایی آیین های مذهبی و به خصوص مجالس عزاداری و جلسات وعظ با حضورعالمان به بیان اصول اعتقادی و ترویج معرفت در سطوح مختلف می پرداختند.
این سنت حسنه که به علت وجود باورهای مذهبی در بین مردم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است بخاطر شدت رواج آن در میان مردم بعضا با آسیب هایی نیزهمراه  بوده است.
برهمین اساس و با توجه به اینکه بانوان، نیمی از وجود هر جامعه ای را به طور مستقیم و نیم دیگر جامعه را به صورت رواج امور فرهنگی و تربیتی تشکیل می دهند بر آن شدیم تا گزارشی داشته باشیم از مباحث  آسیب شناسانه در باب مجالس روضه خوانی خانگی که توسط بانوان بر گزارمی شود چرا که با توجه به حضور پرشور بانوان و نسل جوان در این مجالس آسیب شناسی این سنت به منظور غنابخشی آن از اهمیت خاصی برخوردار است.

روضه خوانی های خانگی بر پایه  'دعامحوری  و یا گریه محوری '
مسئول واحد خواهران هیئت ثار الله همدان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبنم ها در این باره گفت: قدمت برگزاری روضه های زنانه به دوران اولیه اسلام بر می گردد آنجا که حضرت زهرا (س) هفته ای یک بار بر سر قبرحضرت حمزه سیدالشهدا (ع) می رفتند و گریه می کردند تا یاد جریان احد در رشادت های ایشان زنده بماند.

سیده زهرا موسوی با بیان اینکه: متاسفانه با وجود استقبال گسترده مردم از مراسمات مذهبی به علت عدم نظارت کافی مسئولین و متولیان امور فرهنگی بر جلسات خانگی؛ اغلب این مراسم ها یا گریه محوراند و یا دعا محورافزود: عموما این مراسم ها که می تواند بصیرت کافی را به مردم اعطا کند کمتر سخنران محور هستند و بیشتر به برگزاری سفره های نذری به صورت تجملاتی و بعضا پر شور ولی بدون محتوا برگزار می شود.
وی گفت: یکی از دلایل این موضوع که  روضه های خانگی به ندرت سخنران محور هستند حضور کم رنگ روحانیون و اهل فن و ذبده در امور دینی است.
موسوی ادامه داد: این مراسم می تواند محل مناسبی برای تقویت روحیه و اندیشه دینی و آموزش مسائل اعتقادی و جایگاهی برای ارتقای ایمان و بستری برای بروز استعدادها و امکان پیوند ها و فعالیت های مثبت اجتماعی باشد.
مسئول هیئت پیروان عترت افزود: به دلیل عدم آگاهی واطلاع رسانی از اهداف برگزاری این مراسمات عموما مخاطبان انتظار دارند از یک مداح  و روضه خوان خوش صدا و فردی که خوب ملت را بگریاند دعوت شود و این در حالی است که این اشخاص از آگاهیهای لازم برخوردار نیستند و بعضا حضور در این مجالس فقط  با صرف  هزینه های هنگفت و زمان بسیار و طرح مسائل سطحی، عامیانه و ظاهری نسبت به دین پر می شود.

موسوی با اشاره به اینکه جلسات مذهبي از اثرگذارترين شيوه‌هاي بر قراری ارتباط است افزود: متاسفانه فقدان تسلط برخی از مداحین به مباحث دینی و بیان اشتباه مطالب موجب عدم رغبت مخاطبین به حضور در این مراسمات  می شود.
وی در ادامه اظهارداشت: موضوع قابل اهمیت تر اینکه برگزاری جلسات بدون محتوا  به جای آنکه نسل جوان جویا و تشنه معارف اصیل دینی را جذب دین کند موجب گریز نسل جوان و گرایش آنها به سمت عرفان های نوظهور و ادیان کاذب می شود.

مسئول واحد خواهران هیئت ثار الله همدان  تصریح کرد:نباید از نظر دور داشت که کوچکترین رخنه و خللی در این مراسم ها می تواند شکاف بزرگی را در دستیابی به اهداف مورد نظر که کمال انسانیت است  وارد کند.
موسوی ادامه داد: چشم و هم چشمی و رواج اشرافی گری در این عرصه نیز با استفاده از تزئینات خاص و هماهنگ با رنگ سفره و دکوراسیون منزل، از جمله آسیب های وارده به سنت حسنه روضه خوانی در منازل است که پی آمد آن هدر رفتن وقت و هزینه های زیاد خواهد بود.

وی با ابراز تاسف در این رابطه گفت: باید اذعان کرد همواره روضه های خانگی آسیب های فراوانی را چه در رفتار شرکت کنندگان و چه در حوزه رفتار و اندیشه اداره کنندگان  بر خود دیده است که به نظر می رسد نظارت بر جلسات روضه خوانی بانوان می تواند تا حدود زیادی از آسیب های آن بکاهد چرا که این سبک برگزاری مجالس مذهبی و روضه خوانی در منازل، مغایر با دستورات دین مبین اسلام  و سنت است.

مسئول واحد خواهران هیئت ثار الله همدان با بیان این مطلب که مداحین اهل بیت (ع) با تاسی از حضرت زهرا (س)باید همت کنند و درتمامی محله ها و تمام طول سال روضه اهل بیت را به گونه سالم پر بار و به دور از آفات بر پا نمایند گفت: متولیان برگزاری امور مذهبی نباید اجازه دهند این فرصت های  انسان سازی به محفلی برای نمایش تزیینات پر زرق و برق و آرایش و تجملات تبدیل  شود.

موسوی تصریح کرد:مسئولین باید با نظارت بر مجالس خانگی  خواهران تمهیداتی را بیاندیشند که حضور در مراسم های مذهبی ویژه بانوان محلی برای افزایش اطلاعات دینی آنان و نه اشاعه خرافه و تحریف از جمله رسم شدن دهه های مختلف صادقیه، عسکریه و ...باشد.

مسئول واحد خواهران هیئت ثار الله همدان گفت: در عصر حاضر سردمداران فرقه های انحرافی با برنامه ریزی های گسترده اقدامات ویژه را برای نفوذ در مجالس خانگی به  دلیل نبود نظارت به ویژه روضه های زنانه اجرا کرده و تلاش دارند برای گسترش افکار و عقاید منحرف خود با زبان عامه پسند مطالب خود را ارائه کنند.

وی ادامه داد:دشمن با نشر کتاب هایی با مضامین راه های رسیدن به موفقیت که اغلب از سوی فرقه های منحرف منتشر و چاپ می شود که حاوی مطالب ضد دین بوده و سحر و جادو و جن گیری را در جامعه ترویج می کند در صدد است راه نفوذی برای تبلیغ  فرقه‌های منحرفی  که اجازه تبلیغ  ندارند را ایجاد کند .

موسوی افزود:گاهی مشاهده می شود که برخی افرادبا بیان روایات بدون منبع معتبر و مطالب بدون مطالعه شبهاتی را در ذهن قشر جوان به وجود می آورند و قدرت پاسخ گویی به این شبهات را نیز به دلیل مطالعه پایین ندارند.
وی اشاره ای به پیامدهای مثبت برگزاری جلسات روضه های خانگی از جمله آگاهی در امور مذهبی؛ تربیت نسل انقلابی و ولایی، تهیه جهزیه، پر کردن اوقات فراغت، ایجاد همبستگی، افزایش تعاملات اجتماعی مثبت و شرکت در  فعالیت‌های خیریه نظیر آزاد کردن زندانی یا کمک به فقرا و ایتام نیز داشت.

در مجموع به نظر می رسد جلسات مذهبی بانوان که در قالب هیئت‌های خانگی برگزار می‌گردد با توجه به وجود استقبال خوب بانوان فرصت بسیار مناسبی برای پرداختن به امور فرهنگی و تبلیغ دین به حساب می اید که نیازمند نظارت جدی مسئولان و متولیان امور فرهنگی است لذا ضرورت ساماندهی هیأت های مذهبی بانوان و جلوگیری از بیان و رواج خرافات در این محافل، امری است که در ضرورت آن تردیدی وجود ندارد زیرا حفظ حیات معنوی و سالم نگاه داشتن فضای روحانی و معنوی جامعه خصوصا از طریق هیئتهای مذهبی ظرفیتی است که فرصت بهره برداری از آن وجود داشته و دارد.

 انتهای پیام/

 

دیدگاه شما

آخرین اخبار