به گزارش شبنم همدان،
انجام فرایض دینی در جامعه اسلامی امری ضروری است و بر همه مسلمانان واجب است به این فرایض بپردازند. پرداختن به فروع دین در کنار اصول آن به رشد دینی جامعه کمک می کند. یکی از این فرایض که در قرآن بارها به آن تأکید شده است امر به معروف و نهی از منکر است همچنانکه خداوند در آیه 104 سوره آل عمران می فرماید: « وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَی الْخَیْرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَر ... « باید از میان شما ،جمعی دعوت به نیکی ، و امر به معروف و نهی از منکر کنند!...
هفته آغازین محرم و قیام خونین امام حسین برای انجام فریضه امربهمعروف و نهی از منکر و نامگذاری این هفته بانام هفته امربهمعروف و نهی از منکر موجب شد به سراغ یکی از طلایهداران امربهمعروف و نهی از منکر در دبیرستان های دخترانه همدان برویم تا در مورد این مهم با وی گفتگو کنیم.
خانم بیگلری 23 سال است که در جزء آمران به معروف و ناهیان از منکر است و مدت 12 سال است که به عنوان طلایهدار در این زمینه فعالیت می کند. وی از سال 71 که به عنوان مربی پرورشی در آموزش و پرورش مشغول به کار می شود وظیفه اش را ارشاد و راهنمایی دانش آموزان می داند و از همانجا کار رسمی خود را به عنوان آمر به معروف و ناهی از منکر آغاز می کند و از سال 83 به عنوان شورای امر به معروف مدرسه به طور رسمی طلایه دار این مهم می شود. در ادامه گفتگوی خبرنگار شبنم همدان با این طلایهدار امر به معروف و نهی از منکر را می خوانیم:
به عنوان اولین سوال لزوم اجرای امر به معروف و نهی از منکر را در جامعه توضیح دهید؟
با توجه به تأکید های صریح قرآن و فرمایش امیر المؤمنین علیه السلام که می فرماید اگر در جامعه ای امر به معروف و نهی از منکر رواج پیدا نکند آن جامعه به هلاکت می افتد، انجام این فریضه الهی بر همه مسلمانان واجب است. چون هم کتاب آسمانی ما و هم ائمه اطهار بر این فریضه مهم امر فرمودند.
برای اجرای درست و مثمر ثمر این فریضه الهی باید چه تدابیری انجام شود؟
مهم ترین چیز در اجرای درست فرایض الهی این است که خود امر کننده و ارشاد کننده عامل به آن عمل باشد. یعنی طلایهداران و آمران به معروف باید عاملان به دستورات دینی باشند. وقتی من به عنوان معاونت پرورشی مدرسه چیزی را به دانش آموز القا کنم که خودم عامل اصلی آن نیستم قطعاً حرف من در دانش آموز بی اثر خواهد بود.
به نظر شما چه راهکار هایی برای ترویج فرهنگ امر به معروف در جامعه وجود دارد؟
همچنان که در جلسات مختلف خدمت مسئولین محترم استان عرض کرده ام اولین عامل موفقیت یک طرح یا پیشنهاد یا شورا این است که مسئولین رده بالا آن طرح را درست و کامل انجام دهند تا آن طرح در رده های پایین جامعه نیز به درستی اجرا شود. با برگزاری جلسات در شورای امر به معروف کاری انجام نمی شود و باید نهادهای مختلف استانی با یکدیگر هماهنگ و همسو باشند تا طرح به درستی و با موفقیت اجرا شود.
وی ادامه داد: هرچند هر یک از نهاد های کوچک مثل خانواده یا مدرسه به طور مستقل می توانند در این زمینه موفق عمل کنند اما راه تا فراگیر شدن کل جامعه بسیار است و باید همه ارگانها دست در دست هم دهند و از بالاترین سازمان تا خُردترین آنها در این امر مهم همدل و یکسو باشند.
بیگلری در مورد نامگذاری این هفته امر به معروف و نهی از منکر گفت: همانطور که همه مسلمانان اطلاع دارند امام حسین دست به قیامی زد که آثار آن بعد از صد ها و هزاران سال باقی می ماند و خود آن حضرت فرمودند من برای احیای امر به معروف و نهی از منکر که سنت رسل خداست دست به این قیام زدم. و اگر بعد از چندین قرن نهضت امام حسین (ع) همچنان زنده است به خاطر فریضه امر به معروف و نهی از منکر است و اگر اما حسین این وظیفه مهم را انجام نمیداد امروز آثاری از اسلام باقی نمی ماند. عاشورا و قیام امام حسین به ما ثابت کرد که مسلمانان در هر شرایط و هر زمان و مکانی که باشند فریضه امر به معروف و نهی از منکر را نباید ترک کنند.
چون در ماه محرم ابعاد این فریضه را گسترده تر میبینیم و گرایش جوانان و نوجوانان به دین و عزاداری امام حسین بیشتر است بهتر میتوانیم در احیای این فریضه الهی عمل کنیم و نتایج بهتری از آن حاصل می شود.
به عنوان شخصی که سالهاست با قشر جوان و نوجوان در ارتباط هستید در مورد نحوه امر به معروف و نهی از منکر در بین این گروه توضیح دهید؟
همانطور که پیش از این گفتم عامل اولیه و اصلی باید خود فرد باشد و نکته دیگر که در انجام این فریضه بسیار مهم است داشتن صبر و خوشرویی است. سعه صدر و خوشرویی و ایجاد ارتباط مؤثر با قشر جوان در موفقیت ما بسیار مهم هستند و اگر نتوانیم این شناخت و ارتباط روحی و روانی را برقرار کنیم در کار خود شکست می خوریم. یک شخصی که قصد دارد امر به معروف و نهی از منکر کند باید از این کار خسته نوشد و با صبر و خوشرویی به کار خویش ادامه دهد.
لطفاً چند نمونه عملی از تجربیات خود را برای ما بیان کنید.
به عنوان مثال در مدرسه من توجه خاصی برای نماز جماعت دارم ولی هیچگاه این مسئله را برای دانش آموزان اجباری نکردم و قرار بر این است که دانش آموزان با شنیدن صدای اذان برای نماز جماعت حاضر شود. هیچ اجباری برای همه نیست اما با برنامه ها و مسابقات تشویقی در مراسم نماز جماعت بچه ها را به این فریضه ترغیب می کنیم. و در این سالها دانش آموزانی را داشته ایم که کوتاهی می کردند اما به مرور با چند جلسه شرکت کردن و تشویق هایی که انجام دادیم اهل نماز شدند . اکنون تعدادی از آن دانش آموزان پس از سالها مراجعه می کنند و می گویند همان بحث ها و صحبت های نماز جماعت مدرسه باعث شده است ما تاکنون نماز اول وقت را ترک نکنیم.
چند مورد از خاطرات ماندگاری را که در سنوات خدمت در این زمینه در ذهن دارید برای ما تعریف کنید.
سالهای اول خدمتم در قهاوند کار میکردم. در آن زمان قهاوند یک منطقه محرومی بود وقتی وارد مدرسه شدم بچه هایی که تحت تعلیم و تربیت ما بودند از لحاظ عقیدتی کمی ضعیف بودند و با احکام اولیه آشنا نبودند. اول سعی کردم با خانواده ها صحبت کنم اما سالهای اول کارم بود و در ارتباط با اولیا چندان قوی نبودم ناگهان به یاد معلم کلاس اول راهنمایی خودم افتادم . به سراغ وی رفتم و در خواست کمک کردم. ایشان همراه من به قهاوند آمد و یک هفته ما بر روی احکام وضو گرفتن و نماز بچه ها کار کردیم. چند سال پیش به مرکز به بهداشت همدان رفته بودم و یکی از شاگردان آن کلاس در قهاوند را دیدم که پرستار شده بود و این شاگرد قدیمی به من گفت نمازی که من چندین سال است انجام میدهم از همان امر به معروفی است که شما با معلمتان انجام دادید و ما را آموزش دادید و این سخن وی برای من بسیار لذت بخش و خوشایند بود.
همچنین در مورد مراسم زیارت عاشورا که چندین سال است در مدرسه برگزار می کنم باز خوردهای خوبی پس از سالها از دانش آموزان دیده ام. چندین مورد دانش آموزانی بودند که پس از سالها مراجعه کرده اند و گفته اند آن جلسات از همان سال ها مسیر زندگی ما را تغییر داد و ما اعتقادات امروزمان را مدیون آن جلسات میدانیم.
سخن پایانی شما در این زمینه چیست؟
اگر در انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر به ویژه در این ایام عزیز از خود آقا امام حسین کمک بگیریم قطعاً نتیجه مثبت آن را خواهیم دید و باید کار امر به معروف و نهی از منکر به صورت غیر مستقیم انجام شود و در قالب برنامه های فرهنگی یا اردوهای خاصی انجام پذیرد تا اثری ماندگار و مثمر ثمر داشته باشد
انتهای پیام /
دیدگاه شما