به گزارش شبنم همدان به نقل از زنان خبر : دکتر محمد علی نیلفروشزاده درباره بیماری همانژیوم عروقی با بیان اینکه ضایعات جلدی عروقی براساس سن شروع و نوعشان طبقهبندی میشوند، گفت: بعضی از این ضایعات مادرزادی بوده و در نوزادی بهوجود میآیند و انوع مختلف آن مانند خال چربی، همانژیوم ،ناهنجاریهای وریدی ولنفانژیوم هستند این ناهنجاریها معمولا در سر و گردن ایجاد شده و میتوانند سندروم مادرزادی باشند.
وی با تاکید براینکه نوع دیگری از ضایعات جلدی و عروقی اکتسابی هستند، ادامه داد: این نوع در هر سنی ممکن است اتفاق افتد که بیماریهای مانند تلانژکتازی، آنژیومهای آلبالویی و … اکتسابی هستند .
این متخصص پوست و مو اظهار کرد: همانژیومها تکثیر خوشخیم عروق خونی است که معمولا در ۱۰ تا ۱۲ درصد کودکان در سن یکسالگی رخ میدهد. این بیماری معمولا به صورت دانههای منفرد در سن و گردن خود را نشان میدهد در برخی مواقع ممکن است کامل شدن بیماری در یکسالگی کودک رخ دهد اما در اغلب موارد تا کودک به ۱۰ تا ۱۲ سالگی برسد بیماری کامل نمیشود.
وی خونریزی، عفونت و زخمیشدن را از عوارض مرتبط با این ضایعه پوستی عنوان کرد و افزود: زخم همانژیوم ممکن است بسیار دردناک باشد و ضایعات بیشتر، تودههای رشد را ایجاد کنند.
همانژیوم نوزادی خوش خیم است
نیلفروشزاده خاطرنشان کرد: بیشتر همانژیومهای دوران نوزادی خوشخیم هستند و باعث مرگ و میر و ناتوانی نمیشوند اما گاهی اگر همانژیوم درجایی ایجاد شود که با سیستم حیاتی مانند تنفس، بینایی و شنوایی تداخل داشته باشد میتواند باعث اختلال کند.
وی با اشاره به زخمیشدن همانژیوم در برخی نواحی مانند محل پوشک نوزاد، گردن و قشاءمخاطی بیان کرد: این موارد میتواند باعث خونریزی شده و برای کودک خطرناک باشد. همچنین این تومورها ممکن است به صورت بسیار وسیع جلدی یا داخلی و عمقی باشند و روی برخی از نواحی مانند کبد ایجاد شوند در چنین شرایطی ممکن است گردش خون عروقی زیاد شده و نارسایی قلبی رخ دهد.
این متخصص پوست عنوان کرد: اگر این بیماری در صورت رخ داده و نقاطی مانند پرههای بینی، لب و گوش را درگیر کند ریسک آن بالاتر رفته و میتواند بر قلب و عروق تاثیرگذاشته یا بخش بزرگی از پوست یا عروق و اعصاب را درگیر کند.
وی با بیان اینکه همانژیوم در میان نژاد سفید شایعتر بوده ومعمولا ابتلا به این بیماری در میان سفیدپوستان ۱۰ تا ۲۰ برابر بیش از آسیاییها و نژاد سیاه است، افزود: معمولا این بیماری در میان زنان بیش از مردان وجود دارد و نسبت آن میان زنان و مردان، ۳ به ۱ است. همچنین در ۳۰ درصد موارد ابتلا به این بیماری در زمان تولد وجود دارد و در ۷۰ درصد موارد بیماری در هفتههای اول تولد ایجاد میشود.
نیلفروشزاده خاطرنشان کرد: همانژیومها معمولا نیم تا ۵ سانتیمتر قطر دارند اما ممکن است این عدد به ۲۰ سانتیمتر هم برسد. موارد سطحی ارغوانی رنگ بوده و در ۵۰ تا ۶۰ درصد موارد این بیماری بهبود کامل نمییابد.
وی ادامه داد: معمولا این بیماری با تغییر رنگ فاحش پوست، تلانژکتاری و فرورفتگی همراه است و نقش عوامل ژنتیکی در ابتلا به این بیماری نیز بسیار ضعیف است و غالبا به صورت اتفاقی رخ میدهد.
این متخصص پوست و مو امآرآی را بهترین شیوه برای تشخیص این بیماری خواند و گفت: سونوگرافی نیز میتواند در شناسایی مواردی که به ایجاد تومور یا کیست منجر شود کمک کند.
وی با بیان اینکه جراحی و لیزر تراپی دو شیوه عمده دردرمان این بیماری هستند، خاطرنشان کرد: لیزر معمولا در اشکالی از همانژیوم که سطحی بوده و در نواحی مشخص بدن مانند انگشت، صورت، چشم گوش و … رخ میدهد،استفاده میشود، معمولا این نوع ابتلا بر روحیه فرد نیز تاثیر منفی میگذارد.
نیلفروشزاده تاکید کرد: اگر ضایعات همانژیوم نازک و با قطر کمتر از ۴ میلیمتر باشد نیز از طریق لیزردرمانی میتوان اقدام کرد اما اگر این ضایعات عمقی با بزرگ باشند باید جراحی شوند.
وی عنوان کرد: در بسیاری از موارد همانژیومهای زخمی از طریق لیزردرمانی بدون درد بهبود مییابند و تا بهبود کامل باید از ۳ هفته یکبار برای لیزردرمانی مراجعه کنند.
این متخصص پوست و مو با تاکید براینکه تجویز کورتون خوراکی و تزیرقی مانع از تکثیر همانژیوم در بدن میشود، تصریح کرد:سن شروع درمان و دوزهای درمان بسیار مهم هستند و این نوع دارو تنها در مراحلی که همانژیومها درحال تکثیر هستند باید تجویز شود البته در تجویز دارو باید به سایز همانژیوم و سن درمان نیز توجه کرد.
وی رادیوتراپی و تجویز برخی از انواع کرمها را نیز در درمان همانژیوم مهم توصیف کرد.
انتهای پیام/ص
دیدگاه شما