به گزارش شبنم ها، براساس آمارها که یک میلیون و 325 هزار نفر فرد معتاد در کشور شناسایی شده است، اکنون 10 درصد از معتادان را زنان تشکیل می دهند و متاسفانه براساس نظر کارشناسان، آمار زنان مصرف کننده موادمخدر و روان گردان ها در کشور روز به روز در حال افزایش است.
طبق آمار ستاد مبارزه با موادمخدر که برگرفته از آمارهای پزشکی قانونی است 279 زن معتاد درسال 93 نیز جان خود را از دست داده اند که این آمار بسیار نگران کننده است چرا که نسبت به سال 92 این آمار 33 درصد رشد دارد.
همچنین در این مدت دو هزار و 468 نفر معتاد مرد جان خود را از دست دادند که نسبت به مدت مشابه سال قبل سه درصد کاهش دارد اما آمار مرگ و میر زنان با رشد چشمگیری روبه رو بوده است.
حال سخن اصلی اینجاست که چرا میزان مرگ و میر در زنان معتاد نسبت به سال قبل آن افزایش چشمگیری دارد و چرا زنان گرایش بیشتری به اعتیاد به موادمخدر و روانگردان ها دارند.
کارشناسان معتقدند مشکلات شخصیتی، اضطراب، بیماری های جسمی، شکست تحصیلی و عشقی، و تحت فشار بودن از سوی خانواده و یا مسوولیت پذیرنبودن خانواده ها در قبال فرزندانشان از جمله دلایل گرایش زنان و دختران جوان ما به موادمخدر است.
در این باره دکتر سعید صفاتیان رییس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام دیدگاه های جالبی دارد.
وی مسائلی چون افزایش شمار مراکز و تنوع مواد مخدر ، احساس ایمنی بیشتر توزیع کنندگان مواد روانگردان در آرایشگاه ها و سالن های ورزشی، ضعف های جسمانی دختران در سنین نوجوانی و گاه نیاز آنها به مصرف بیش از حد را دلایلی بر رشد لجام گسیخته مرگ و میر زنان بر اثر اعتیاد می داند.
تعداد مراکز و تنوع مواد روانگردان و مخدر در میان زنان بیشتر شده است
دکتر صفاتیان می گوید: از آنجا تعداد مراکز و تنوع مواد روانگردان و مخدر در میان زنان در چند سال گذشته بیشتر شده است متاسفانه آمار مصرف این مواد و اعتیاد زنان نیز افزایش چشمگیری دارد.
رییس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه می دهد: اغلب دختران 16 تا 17 ساله گرایش زیادی به موادمخدر و روانگردان ها دارند و کمتر مشاهده می شود که یک بانوی 40 ساله به این روانگردان ها اعتیاد پیدا کند.
وی تصریح می کند: خانواده ها باید در این زمینه توجه بیشتری به فرزندان خود داشته باشند و از تمامی اقدامات به ویژه حالات روحی و روانی آنها مطلع باشند.
گفته های صفاتیان نشان می دهد که الگوی رفتار ما با دختران نوجوان و جوان نیاز به اصلاح دارد.بی شک این اصلاح به دور از هنجارهای جامعه نخواهد بود.
توزیع موادمخدر در آرایشگاه ها و باشگاه ها
دکتر صفاتیان همچنین به توزیع موادمخدر در آرایشگاه ها و سالن ها و باشگاه های ورزشی ویژه بانوان اشاره کرد و می گوید: اغلب این مراکز غیرقانونی و غیرمجاز فعالیت دارند اما مکانی برای خرید موادمخدر دختران جوان معتاد شده است.
چندین علت گرایش زنان به موادمخدر
وی ادامه می دهد: مشکلات شخصیتی، اضطراب، بیماری های جسمی، شکست تحصیلی و عشقیو تحت فشار بودن از سوی خانواده و یا مسوولیت پذیرنبودن خانواده ها در قبال فرزندانشان از جمله دلایل گرایش زنان و دختران جوان ما به موادمخدر است.
صفاتیان تصریح می کند: این مجموعه عوامل باعث می شود که میزان مصرف موادمخدر به ویژه روانگران ها نیز در زنان بیشتر شود.
علت مرگ و میر زنان معتاد، مصرف بیش از حد
رییس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام، علت مرگ و میر زنان معتاد را مصرف بیش از حد مواد عنوان کرد و می گوید: متاسفانه بسیاری از کسانی که این مواد را مصرف می کنند در سنین جوانی هستند و اطلاعات درستی از نوع مواد و مضرات آن ندارند و همین موضوع باعث شده که با مصرف زیاد آن، باعث مرگ خودشان شوند.
صفاتیان ادامه می دهد: ناخالصی های موجود در موادمخدر که بسیار خطرناک است نیز یکی دیگر از دلایل مرگ دختران جوان و زنان معتاد در کشورمان است چرا که آگاهی آنها در شناخت موادمخدر بسیار کم است.
وی می افزاید: همچنین برخی از دختران جوان که وزن پایینی دارند، فشار خون پایینی نیز دارند و مصرف بیش از حد موادمخدر و روانگردان ها و ناخالصی های موجود در این مواد، باعث مرگ آنها می شود.
افزایش مصرف ماده مخدر گل در میان زنان
رییس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام می گوید: متاسفانه مصرف ماده مخدر گل یا حشیش مصنوعی که اثر آن 100 تا 150 برابر حشیش است در میان دختران و زنان کشور افزایش یافته است که این موضوع بسیار نگران کننده است.
صفاتیان ادامه می دهد: اکنون بسیاری از خانواده ها نیز ارتباط مرگ و میر فرزند خود با مصرف موادمخدر و روانگردان ها را نیز متوجه شده اند و درصورت مرگ فرزندشان موضوع را به پزشکی قانونی اطلاع می دهند تا مشخص شود که علت مرگ آنها ناشی از مصرف موادمخدر بوده است یا نه.
وی تصریح می کند: همین موضوع نیز باعث شده تا میزان مرگ و میر در میان دختران و زنان از طریق استفاده بیش از حد موادمخدر نیز بیشتر قابل تشخیص باشد.
تمایل زنان برای درمان اعتیاد بیشتر شده است
صفاتیان در ادامه با بیان اینکه البته برخی بانوان تمایل زیادی برای درمان اعتیاد خود دارند، می گوید: با توجه به اینکه مراکز خاص ترک اعتیاد ویژه زنان در کشور بیشتر شده است، مراجعه زنان نیز رو به رشد است که این موضوع می تواند امیدوارکننده باشد تا زنان به دلیل آکاهی بیشتر کمتر به سمت مصرف موادمخدر بروند و روز به روز شاهد کاهش میزان مرگ و میر در میان این قشر باشیم.
سخن آخر اینکه حال که همه می دانند موادمخدر هرساله باعث مرگ تعدادی از جوانان کشورمان می شود اما چرا باید درس عبرتی برای دیگران نباشد که به سمت موادمخدر نروند.
در این زمینه آگاهی بخشی و اطلاع رسانی و ارائه آموزش ها به ویژه برای نوجوانان و جوانان بسیار ضروری است تا از این طریق بتوان دختران و پسران نوجوان و جوان را از بلای خانمانسوز اعتیاد دور کرد.
اما ناگفته نماند که خانواده ها در این راستا تاثیر بیشتری دارند و باید با احساس مسوولیت بیشتر مراقب فرزندان خود جهت جلوگیری از گرایش به موادمخدر و اعتیاد و مصرف مواد روانگردان ها باشند.
به نظر می رسد باید به درک نوینی در برابر رفتارها و تصورات دختران نوجوان و جوان امروز بیابیم. درکی که همگانی باشد و این درک شاید در کلام گفتنش ساده باشد اما بسیار بحث های جدید و کارشناسی را می طلبد تا بتوانیم نوجوانان و جوانان را از منجلاب اعتیاد دور کنیم.
افزایش 33 درصدی مرگ زنان معتاد باید برای همه ما زنگ هشداری باشد که از مقابل مرگ های خاموشی اینچنین نگذریم.
منبع:ایرنا
دیدگاه شما