28. آذر 1394 - 9:50   |   کد مطلب: 8441
در نشست «بررسی علل ناکارآمدی پژوهش‌ها و پایان‌نامه‌های علوم انسانی در حوزه زن و خانواه» مطرح شد؛
فقدان دسترسی به اساتید برجسته مهمترین آسیب پژوهشی در حوزه زن و خانواده/آغاز به کار کارگروه مطالعات زنان و خانواده در مقطع دکترا
در نشست «بررسی علل ناکارآمدی پژوهش ها و پایان‌نامه‌های علوم انسانی در حوزه زن و خانواه» مباحثی نظیر فقدان دسترسی به اساتید برجسته در کار پژوهشی حوزه زن و خانواده و آغاز به کار کارگروه مطالعات زنان و خانواده در مقطع دکترا و دانشجو، مطرح شد.
فقدان دسترسی به اساتید برجسته مهمترین آسیب پژوهشی در حوزه زن و خانواده/آغاز به کار کارگروه مطالعات زنان و خانواده در مقطع دکترا

به گزارش شبنم ها به نقل از پایگاه اینترنتی بسیج جامعه زنان، معاونت پژوهش سازمان بسیج جامعه زنان کشور به مناسبت هفته پژوهش نشست تخصصی «تبیین و بررسی علل ناکارآمدی پژوهش‌ها و پایان نامه‌های علوم انسانی به ویژه در حوزه زن و خانواه» را برگزار کرد.

در این نشست تخصصی حجت‌الاسلام "دکتر هدایت نیا پژوهشگر، استادیار، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی"، اظهار داشت: در سال های اخیر به لحاظ  آماری پژوهش و پایان‌نامه‌ها صورت گرفته در حوزه زنان از رشد خوبی برخوردار بوده است.

 

پایان‌نامه‌‌های مباحث زن و خانواده به لحاظ کمیت رشد خوبی داشته است

وی افزود: در کمیته فقه و حقوق تا کنون 310 پایان نامه اخذ شده است که از این تعداد 41 عنوان به مباحث زن و خانواده مربوط می شود؛ به لحاظ کمیت به پایان نامه های مباحث زن و خانواده توجه خوبی صورت گرفته است اما به طور نسبی راضی کننده نیست.

حجت الاسلام هدایت نیا با بیان اینکه در حوزه پژوهش و پژوهشگری در کشور آسیب هایی وجود دارد، افزود: ضعف بُنیه پروژه علمی یکی از این آسیب ها است چرا که در سال های اخیر شاهد کمی نگری در پذیرش داشجو هستیم و این مسئله در پژوهش و پژوهشگری مشکل ایجاد کرده است.

 

وجود نگرش های مالی در جذب دانشجوی مقطع دکتری

وی با ابراز تأسف از اینکه امروزه در بحث پذیرش دانشجو خصوصا در مقطع دکتری مشکلاتی از قبیل نگرش های مالی وجود دارد، تصریح کرد: آموزش محوری در تربیت دانشجو، عدم تمایل نخبگان علمی به رشته های علوم انسانی، مادی گرایی، عدم تسلط بر منابع غیر فارسی، پایین بودن سرعت اینترنت، مدرک گرایی و تلاش برای ترفیع اعضای هیئت علمی از دیگر آسیب های حوزه پژوهش و پژوهشگری به شمار می رود.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه این مطلب مشکلات مالی، فقدان آسودگی خیال، مشکلات جدی در مسئله یابی پژوهش را از دیگر آسیب های موجود درپژوهش ها دانست و افزود: متأسفانه در پژوهش ها بیشتر موضوع محوریم نه مسئله محور ضمن اینکه بدیع نبودن موضوع انتخابی، کاربردی نبودن موضوع انتخابی تنها منجر به این می شود که پژوهش چیزی جزء ارائه گزارش نباشد.

 

فقدان دسترسی به اساتید برجسته مهم ترین آسیب جدی پژوهش در حوزه زن و خانواده

وی در ادامه گفت: متأسفانه موضوعات پایان نامه ها قبل از اینکه نیاز سنجی شوند باید مورد پسند و ذوق اساتید باشد، این مسئله نیز از دیگر آسیب های پژوهش در کشور به شمار می رود.

حجت الاسلام هدایت نیا فقدان دسترسی به اساتید برجسته در حوزه زن و خانواده را از آسیب های جدی در حوزه پژوهش دانست و گفت: تعداد افرادی که بالفعل بتوانند عهده دار مشاوره باشند، زیاد نیست و اغلب موارد کسانی عهده دارند که اشارفی به مباحث موجود در این حوزه را ندارند.

وی ادامه داد: اغلب آموزشگاه ها دانشجو را اجبار می کنند که باید استاد راهنما و مشاوره از خودمان باشد، این مسئله می تواند ناشی از مباحث مالی باشد که خود آسیب دیگری در حوزه پژوهش ها به شمار می رود.

 

استفاده از افراد فاقد استعاد علمی در پژوهشگاه های دستگاه های اجرایی

این پژوهشگر برجسته عدم حمایت از پژوهشگران، سنت گرایی علمی، فروش مدرک، گسست میان مراکز پژوهشی با دستگاه های اجرایی را از دیگر آسیب های موجود در حوزه پژوهش دانست و تصریح کرد: متأسفانه هر دستگاه دولتی برای خود جداگانه پژوهشگاهی را ایجاد کرده است و عموما از افرادی که استعداد علمی در کار پژوهشی ندارند، استفاده می شود که این مسئله تنها موجب هدر دادن امکانات می شود.

 

پایان نامه های حوزه زنان متناسب با نیازها و راهبردها نیست

در ادامه این نشست "دکتر نیره قوی استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و مسئول دبیرخانه حمایت از پایان نامه های ارشد و دکترا در علوم انسانی و هنر"، اظهار داشت: پایان نامه های ما از نظر موضوع متناسب با اولویت، نیازها و راهبردها نیست.

وی افزود: شیوه جذب،عدم توان و بنیه علمی دانشجو باعث ناکارآمدی این محتواها در حوزه زن و خانواده شده است از این رو باید برای کارآمد تر شدن پایان نامه های در این حوزه اقداماتی را انجام داد.

 

آغاز به کار کارگروه مطالعات زنان و خانواده در مقطع دکترا و دانشجو

قوی در ادامه خبر از  آغاز به کار کار گروه مطالعات زنان و خانواده در مقطع دکترا و دانشجو داد و گفت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی اقداماتی در راستای کارآمد تر شدن پایان نامه ها در حوزه زن و خانواده صورت گرفته است، یکی از این اقدامات است که دانشجویان می تواند پایان نامه های خود را به این کارگروه ارسال کنند و از حمایت های هدایتی برخوردار شوند.

 

کمک 6 و 2 میلیونی به پایان نامه ها در حوزه زن و خانواده

مسئول دبیرخانه حمایت از پایان نامه های ارشد و دکترا در علوم انسانی و هنر از تخصیص کمک مالی 6 میلیون تومانی کارگروه مطالعات زنان و خانواده برای پایان نامه های دکتری و 2 میلیون تومانی برای پایان نامه های ارشد خبر داد و گفت: این پایان نامه ها باید جزء اولویت های نظام باشد.

وی بیان کرد:سخنان رهبری در حوزه زن و خانواده بسیار دقیق و کارآمد است از این رو می توان این سخنان را سرمشق قرار داد؛ نقش خانواده در اهداف نظام خصوصا اهداف اقتصادی را باید کار کرد همچنین سبک زندگی از جمله موضوعات بسیار خوب و جذاب پایان نامه ها باشد تا جایی که باید این موضوع را به مسئله تبدیل کنیم و کار تحقیقی ارائه دهیم.

قوی خاطرنشان کرد: پیدا کردن خلاء های قانونی در بحث زن و خانواده ، هدفمند سازی آیین نامه ها  و  هدفمندی سازی رساله های دکتری در حوزه هنر وعلوم انسانی نیز در دستور کار قرار گرفته است.

انتهای پیام/

دیدگاه شما

آخرین اخبار