برای اثبات این ادعا می توان با مقایسه همدان با شهر جدید دوبی که درکنار شهر قدیم ساخته شده به نتیجه رسید که مدیریت درشهر ما چندان فعالیت ثمربخشی نداشته است. شهرسازان ومدیران شهر دوبی دریک بیابان، شهری را آفریده اند که امروز نه تنها جای مناسبی برای زندگی شهروندان آن است بلکه مکانی برای لذت بردن گردشگرانی از سراسر دنیا شده است هرچند در آن شهرنیز مناسبات و الگوهای محیط زیستی با استانداردهای جهانی فاصله دارد. اما مدیران ما شهر زیبای همدان را به یک پارکینگ تبدیل کردهاند طنز تاریخی دراینجاست که امروز می خواهند با خرید ده اتوبوس همدان را به شهر سبز پایدار تبدیل کنند.
به گفته یکی ازمدیران ارشد شهری، "درشهرهمدان 14هزار واحد پارکینگ عمومی نیاز است درحالی که اکنون سه هزار واحد پارکینگ وجود دارد." مسلما توسعه جامعه شهری نیازمند زیرساخت های رفاهی، خدماتی و تفریحی است و شهری که تقریبا نیم میلیون نفر جمعیت دارد ایجاد پارکینگ برای رفاه شهروندان نیز ضروری است. اما براساس گفته همین مدیران تعداد اتومبیل-های سرگردان درشهر بسیار زیاد است و با روش های جایگزین می توان آمدوشد این حجم اتومبیل به درون شهر را تعدیل کرد به همین دلیل باید از مدیران ارشد شهری پرسید که؛ 14هزار وسیله نقلیه به چه منظوردرداخل شهربدون پارکینگ سرگردان هستند و یا تردد 200 هزار دستگاه خودرو درهمدان چه ضرورتی دارد؟ عوامل و راهکارهای زیادی می تواند از حضور این حجم عظیم وسایل نقلیه جلو گیری کند.
اصطلاحی دربین جوانان همدانی به ویژه نسل دهه 70 رایج شده با عنوان« دور دور». این جوانان اوقات بیکاری خودرا به منظور تفریح سوار خودروشخصی شده و بدون هدف خیابان هارا می چرخند. آیا مدیران شهری برای ایجاد مراکز تفریحی و تقویت نشاط اجتماعی درجامعه کاری کرده-اند آیا می دانند ایجاد چندین سالن کوچک کنسرت، تئاتر و سینما چقدر می تواند ازبار ترافیکی و آلودگی شهر کاهش دهد و مهم تر این که از آسیب های اجتماعی جلو گیری کند؟
شهردارفعلی همدان درجایی گفته است: «یکی ازشاخصههای رسیدن به شهرسبز وجود اتوبوسهای برقی است که باید برای خرید این نوع اتوبوسها اقدام و پیگیری جدی انجام شود.»
براساس همین دیدگاه یک مدیر است که ابتدا باید پرسید آیا اولویت اصلی شهرهمدان امروز بهره گیری از وسایل آمدورفت عمومی پاک است؟ آیا اگر زیرساخت ها، فن آوری، اعتبارو بودجه اجازه دهد و ما ازاین وسایل نقلیه استفاده کنیم و حتا اگر صدها اتوبوس برقی خریداری کنیم مشکل ترافیک همدان حل خواهد شد؟
باید درنظر داشت امروز نه اعتبار و بودجه و نه فن آوری و زیرساخت اجازه بهره مندی از سوخت پاک و وسیله نقلیه کم آلاینده را به ما نخواهد داد و به دلیل افزایش تعداد وسایل نقلیه و میزان استفاده ای که از هریک ازآن¬ها میشود، تلاش ها بیاثر خواهد شد. پس بهتر است شرایطی ایجاد شود که شهروندان نیاز کمتری به استفاده از این وسایل داشته باشند. دولت الکترونیک می توانست به این موضوع کمک کند.
سوخت های کم آلوده کننده میتوانند آلودگی را کاهش دهند. مسئله اصلی درخودروهای داخلی این است که سیستم حمل ونقل غیراستاندارد و فرسوده است، سوخت ها ناقص می سوزند و تولید آلودگی میکنند اولین قدم برای کاهش آلودگی نوسازی واستاندارد سازی سیستم حمل و نقل است.
به طوریقین سیستم های پاک بی تاثیر نیست اما بیشتر ازهمه درهمدان مسیرهای دوچرخه سواری می توانست کارآمد باشد برای اجرای هرطرحی برنامه لازم است با خرید چند دستگاه اتوبوس برقی مسئله ای حل نمی شود البته مدیران ما به جای حل مسئله عادت کرده¬اند به پاک کردن صورت مسئله چرا که موقعیت شغلی به منافع عمومی اولویت دارد. هدر رفت سوخت درترافیک و آلودگی حاصل از این موقعیت امروزه بیشتر و مهمتر از جایگزین کردن سوخت است، هرچند قطعا باید کشور به سمت سوخت های جایگزین باشد.
به نظر می رسد ماهیت مدیریت شهری مسئله اصلی شهر همدان است آنچه مسلم است ما در همدان مدیریت شهری نداریم بلکه شهر فروشی داریم. مجموعه شورای شهر و شهرداری ها کارآمدی دراین زمینه را ندارند، در واقع تخصص و دغدغه کافی برای مدیریت ندارند و توان درآمدزایی نیز درآنها دیده نمی شود پس به جای مدیریت کردن برای جبران مخارج و هزینههای روزمره اقدام به فروش تراکم و شهرمی کنند. درسایه عملکرد این مدیران شهر به یک پارکینگ تبدیل شده است وبا روند فعلی به زودی قفل خواهد شد. بی توجهی مجموعه شهرداری به حقوق شهروندی را درتبدیل معابر، کوچه ها و محله ها به پارکینگ میتوان دریافت که حقوق عمومی مردم را زیر پا می گذارد و برای درآمدزایی و برآورده کردن تعدادی از مالکان خودرو، مقابل دروازه منزل شهروندان را اجاره می دهد. در نهایت بافت تاریخی مرکز شهر را برای ایجاد پارکینگ به بخش خصوصی واگذار می کند.
شهری که حدود نیم میلیون نفر جمعیت دارد و با تحمیل ازآن به عنوان کلان شهر نام می برند می توانست این بارترافیکی را نداشته باشد به شرطی که مدیربت شهری کارآمدی داشت و مدیران متخصص آن را اداره می کردند. مفهوم مدیریت شهری برای بسیاری از مدیران ارشد استان نامانوس است به همیت دلیل اراده ای برای حل مسئله وجود ندارد.
وقتی همه مراکز خدمات رسانی و نهادهای دولتی دریک نقطه از یک شهر تجمیع شود مسلما آمد و شد درآن به سختی صورت میگیرد همدان نیز دچار چنین چالشی است. استقرار همه مراکز مدیریتی، نهادهای دولتی و مراکز خدماتی ازجمله هتل ها، مراکز تفریحی و فروشگاه ها در جنوب جغرافیای شهر یا دامنه الوند قرار گرفته است.
به نظر می رسد مدیریت شهری همدان به یک خانه تکانی اساسی نیاز دارد تا نیروهای دغدغه مند ومتخصص جایگزین مدیران فعلی شوند و مسئله دیگر تهیه و بازطراحی طرح تفضیلی شهر درجهت توسعه پایدار شهری وبدون درنظر گرفتن منفعت فردی، جناحی و غیر قابل تغییر بودن آن طرح در طول مدت زمان اجرا می تواند شهر را از این بحران رها کند و همدان از دور باطل مدیریت شهری خلاص شود.
انتهای پیام/ن
دیدگاه شما