به گزارش شبنم همدان به نقل از فارس از همدان، این روزها فروشگاههایی در گوشه و کنار شهر به ویژه در خیابانهای پر رفت و آمد همدان سر بر آورده که کالاهای پلاستیکی با قیمت 2 هزار تومان را عرضه میکند، فروشگاههایی که هر چند وقت یکبار شاهد افزایش تعداد آنها هستیم و تبلیغاتی که برای خرید از آنها صورت میگیرد، هرچند این کار در نگاه اول بسیار مطلوب جلوه میکند و میتواند با وضعیت اقتصادی این روزها، برای مردم کالاهای ارزان قیمتی به حساب آید اما چند مسئله مستتر در آن باعث میشود ژرفتر به این فروشگاهها نگریسته شود. سئوال اول اینجاست که دلیل ارزانی این اجناس چیست؟ آیا استانداردهای بهداشتی در این اجناس رعایت شده است؟
بدون تردید افرادی که بیش از 25 سال سن دارند، به یاد خواهند آورد که کالاهای پلاستیکی به ویژه پاکتهایی که در آن میوهها و اجناس جابجا میشوند عمر چندانی ندارند و در گذشته خبری از ظروف یکبارمصرف و یا آبکشها و لگنهای پلاستیکی نبود و اجناس مسی، کاغذی و یا آهنی بودند و اسباب و اثاثیه استیل وجود داشت؛ اما تکنولوژی توانست پلاستیک را تولید کند و آن را به هر شکلی که نیاز انسان بود شکل دهد. شیوه تولید این کالاها نیز متفاوت بود به طوری که بعضاً پلاستیکهای درجه یک، 2 و یا 3 از مواد بازیافتی تولید شدند. موادی که مشخص شد برای سلامتی انسان مضر است.
بنابراین هرچه قیمت تمام شده تولیدات کاهش یابد، کیفیت مواد سازنده آن نیز کاهش و برای سلامتی خطرناک میشود. از همین رو قیمت پایین این اجناس باعث این نگرانی میشود که این مواد برای سلامتی انسان مضر باشد و کاربرد آن برای نگهداری مواد غذایی خطر آفرین خواهد بود.
شاید مردم خبر ندارند که بکارگیری این ظروف پلاستیکی در آشپزخانهها علاوه بر تغییر طمع غذا، سلامتی و بهداشت آنها را نیز به خطر میاندازد، بروز بیماریهای مختلف یکی از نتایج استفاده از این مواد است، به همین دلیل استفاده از این اجناس برای مواد غذایی به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
اما این کالاها در فروشگاههای نسبتاً بزرگی در حال عرضه است و به دلیل قیمت پایین مورد اقبال هم واقع شده و هر روز شاهد افتتاح یک واحد جدید هستیم.
از آنجا که دانشگاه علوم پزشکی، متولی سلامت جامعه است، پیگیریها از مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان آغاز شد که آیا واحد صنعتی تولیدکننده این کالاها در استان همدان وجود دارد و یا خیر که محمد کاظمزاده اعلام کرد هیچ واحد تولیدی در استان در این حوزه فعالیت نمیکند، بنابراین معاونت غذا و دارو به طور مستقیم نمیتواند در حوزه بررسی سلامت کالاهای پلاستیکی عرضه شده وارد شود و بهداشت محیط باید نمونهها را از بازار جمعآوری و به آزمایشگاه این معاونت برای بررسی ارجاع دهد.
واحد تولیدکننده کالای پلاستیکی در همدان وجود ندارد
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان در گفتوگو با فارس با بیان اینکه اگر واحد تولیدی در این حوزه فعالیت کند زیر نظر معاونت غذا و دارو قرار خواهد گرفت، اظهار کرد: واحد تولیدی که مجوز بهرهبرداری و استاندارد را برای تولید یک کالا دریافت کرده است زیر نظر قرار دارد تا از مواد بازیافتی، محصولی مضر سلامت مردم تولید نکند.
محمد کاظمزاده با اشاره به اینکه در همدان تولید لوازم پلاستیکی یکبارمصرف وجود ندارد، افزود: وظیفه بررسی کیفیت اجناس موجود در بازار بر عهده بهداشت محیط است که باید از سطح بازار نمونهبرداری کند تا توسط معاونت غذا و دارو آزمایشهای لازم انجام شود.
وی با بیان اینکه آزمایشگاه غرب کشور زیر نظر دانشگاه همدان است، تصریح کرد: در برخی از موارد کالاهای پلاستیکی موجود در بازار وارداتی و بازیافتی هستند که بهداشت محیط باید در محل توزیع حاضر شوند و بررسی لازم را انجام دهند.
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به اینکه در معاونت غذا و دارو آزمایشهای لازم بر روی کالاهایی که توسط بهداشت محیط ارجاع داده شود، انجام میشود، ادامه داد: در استان همدان واحد تولیدی لوازم ابزار پلاستیکی وجود ندارد تا معاونت غذا و دارو به صورت مستقیم در این حوزه ورود کند.
مسؤول بهداشت محیط و حرفهای مرکز بهداشت همدان اما اعلام کرد که این واحد تنها در واحدهای عرضهکننده مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی میتواند نظارت کند و از استفاده این کالاها جلوگیری کند و در سایر واحدهای صنفی، بازرسی و نظارت بر عهده اتاق اصناف خواهد بود.
ورود بهداشت محیط در حوزه مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی است
مسؤول بهداشت محیط و حرفهای مرکز بهداشت شهرستان همدان در گفتوگو با فارس با بیان اینکه نظارت و برخورد با ظروف پلاستیکی نامرغوب که در واحدهای صنفی عرضه میشود براساس قانون بر عهده اتاق اصناف و اتحادیهها است، خاطرنشان کرد: اگر واحدهای صنفی که مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی عرضه میکنند از ظروف پلاستیکی نامرغوب استفاده کنند طبق قانون بهداشت محیط موظف به برخورد است.
حسین خالقیمجد با اشاره به اینکه به تازگی یک رستوران از ظروف ملامین استفاده میکرد که مورد تأیید ما نیست و با آن برخورد شد، گفت: در رستورانها یا عرضهکنندگان مواد غذایی باید از ظروف استیل، چینی و یا کریستال استفاده شود.
وی با بیان اینکه واحدهای صنفی که به فروش لوازم پلاستیکی که مرغوب نیست میپردازند زیر نظر بهداشت محیط نیست، اظهار کرد: در تخلف واحدهای صنفی بازرسی اتاق اصناف باید ورود کند.
مسؤول بهداشت محیط و حرفهای مرکز بهداشت شهرستان همدان افزود: اتاق اصناف نیز زیر نظر سازمان صنعت، معدن و تجارت قرار دارد که بازرسان این نهادها باید ورود کنند.
وقتی مشخص شد که دانشگاه علوم پزشکی در این حوزه مسؤولیتی ندارد و یا برای خود مسؤولیتی قائل نیست به سراغ مسؤول بازرسی اتاق اصناف استان رفتیم و بیش از گذشته ناامید شدیم چرا که حداقل دو بخش قبلی در حوزه سلامت برای خود وظایفی قائل بودند اما بازرسی اتاق اصناف تنها وظیفه خود را جلوگیری از گرانفروشی دانست و البته قول داد که گروهیهایی برای بررسی این موضوع قرار دهد.
نظارت اتاق اصناف بر شکایت استوار است
مسؤول بازرسی اتاق اصناف استان همدان نیز در گفتوگو با فارس با بیان اینکه بازرسیهای اتاق اصناف شکایتمحور شده است، تصریح کرد: برای رسیدگی به شکایتها علاوه بر دریافت پیامهای تلفنی از سامانه پیامکی نیز بهره میگیریم.
حاتم جهانگیری با بیان اینکه درباره پلاستیکفروشها چند شکایت تعویض اجناس وجود داشته که بررسی شده است، ادامه داد: بررسی کیفیت اجناس بر عهده ما نیست، بلکه بخش بازرسی اتاق اصناف تنها قیمت برچسبها را با فاکتورهای خرید انطباق میدهد و در صورت گرانفروشی برخورد خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه وظیفه ما بررسی قیمت و رعایت سود قانونی است، خاطرنشان کرد: اگر شکایتی بابت کیفیت اجناس پلاستیکی انجام شود با کمک بهداشت محیط آزمایشهای لازم انجام میشود و نتیجه آن اعلام خواهد شد.
مسؤول بازرسی اتاق اصناف همدان با بیان اینکه اصناف بر عرضه کالا نظارت دارد، گفت: بر کالاهای سلامت محور حساس هستیم و با جدیت سلامت و کیفیت این کالاها را بررسی کرده و به آزمایشگاهها عرضه میکنیم.
نکته مهم در این بخش این است که ممکن بوده برخی از بیماران هرگز متوجه نشوند که منشأ بیماری آنان استفاده از ظروف پلاستیکی نامرغوب است و به همین دلیل شکایتی نیز در این حوزه انجام ندهند. بنابراین وظیفه تأمین سلامت جامعه در این حوزه بر عهده چه کسی خواهد بود؟ دانشگاه علوم پزشکی به عنوان متولی سلامت جامعه نباید در این حوزه ورود کند و از کیفیت اجناسی که ارائه میشود اطمینان کسب کند و یا حداقل به مردم این آگاهی را برساند که استفاده از این کالاها برای نگهداری مواد غذایی ممکن است به سلامتی جامعه آسیب وارد کند. آیا بازرسی اتاق اصناف که انتظار دارد دولت نظارت بر بازار را به بازار بسپارد، در این حوزه کم کاری نکرده است؟ آیا وقتی بازرسی اتاق نمیتواند پیشبینیهای لازم را انجام دهد میتواند برنامهریزی دقیق برای مدیریت بازار داشته باشد؟
از همین رو پیشنهاد میشود که مسؤولان حداقل منشا این کالاهای پلاستیکی را بیابند و حداقل واحدهای صنفی را ملزم کند اطلاعیههای لازم را در خصوص چگونگی استفاده از این ظروف را در دید مردم قرار دهد تا آنان آگاهانه ورود کنند.
بدون تردید برای بررسی و پیگیری این موضوع جای سازمانهای مردمنهاد خالی است و سمنهای فعال در این حوزه میتوانند این مطالبات را پیگیری کنند.
انتهای پیام/ص
دیدگاه شما