17. مهر 1398 - 17:07   |   کد مطلب: 6618
سرطان مثانه با گرید بالا علاوه بر این‌که بعد از درمان در مثانه عود می‌کند، تمایل زیادی به دست‌اندازی به جداره مثانه و پخش‌شدن در بدن دارد. این نوع سرطان به درمان قوی‌تری نیاز دارد و میزان مرگ‌و‌میر آن از انواع دیگر بیشتر است.
 سرطان مثانه؛ رتبه ششم سرطان در کشور/ مصرف سیگار خطر ابتلا را تا 4 برابر افزایش می‌دهد
به گزارش شبنم ها، دکتر ناصر امیرجنتی گفت: دستگاه ادراری شامل کلیه‌ها، حالب‌ها، مثانه و مجاری ادراری است. لایه داخلی مجاری ادرای از کلیه تا قسمتی از مجرا، از پوشش مخصوصی تشکیل شده است که این پوشش می‌تواند منبع سرطان باشد. بیش از 90 درصد موارد سرطان‌ مثانه از این نوع و 10 درصد باقی‌مانده از انواع دیگر است.
 
سرطان مثانه با گرید پایین و گرید بالا 
وی ادامه داد: سرطان ایجادشده در پوشش مثانه می‌تواند با گرید بالا یا پایین باشد و هرکدام از این انواع به دلیل رفتار خاص‌شان بیماری جداگانه‌ای تلقی می‌شوند. سرطان مثانه با گرید پایین غالباً عود می‌کند، اما به‌ندرت به جدار مثانه و دیگر نقاط بدن پخش و باعث مرگ می‌شود، اما سرطان مثانه با گرید بالا علاوه بر این‌که بعد از درمان در مثانه عود می‌کند، تمایل زیادی به دست‌اندازی به جداره مثانه و پخش‌شدن در بدن دارد. این نوع سرطان به درمان قوی‌تری نیاز دارد و میزان مرگ‌و‌میر آن از انواع دیگر بیشتر است.
 
سرطان با درگیری عضله مثانه غالباً نیاز به جراحی وسیع نیاز دارد
این متخصص اورولوژی در خصوص انواع سرطان مثانه اظهار داشت: سرطان مثانه به دو دسته بیماری با درگیری عضله مثانه و بدون درگیری عضله مثانه تقسیم می‌شود. در سرطان بدون درگیری عضله مثانه، غالباً با برداشتن قسمت‌هایی از مثانه که به‌صورت تزریق دارو با سوند به داخل مثانه است، بهبودی حاصل می‌شود، اما در نوع سرطان با درگیری عضله مثانه، غالباً نیاز به جراحی وسیع است؛ نظیر برداشتن مثانه و به دنبال آن شیمی‌درمانی و رادیو‌تراپی. در سرطان مثانه با گرید بالا، بیشتر احتمال درگیری عضله مثانه وجود دارد.
 
مصرف سیگار خطر ابتلا به سرطان مثانه را تا 4 برابر افزایش می‌دهد
وی در خصوص فاکتورهای خطر ایجاد سرطان مثانه گفت: تماس با عوامل سرطان‌زا در ایجاد سرطان مثانه نقش اساسی دارد. بیشترین فاکتور خطر، استعمال سیگار و دخانیات است و به‌طور تقریبی بیش از نیمی از بیماران درگیر با سرطان مثانه، به دلیل استعمال سیگار به این عارضه مبتلا شده‌اند. مصرف سیگار خطر سرطان مثانه را تا 4 برابر افزایش می‌دهد.
 
چه مشاغلی در ابتلا به این بیماری مؤثر است؟
عضو هیئت علمی ‌پژوهشگاه ابن‌سینا با بیان این‌که کار در برخی مشاغل خطر ابتلا به سرطان مثانه را افزایش می‌دهد، عنوان داشت: افرادی که در صنایع رنگ، لاستیک‌سازی، نقاشی ساختمان، صنعت چرم، صنایع آلمینیوم، آهن و استیل کار می‌کنند، به دلیل مواد سرطان‌زایی که برای این مشاغل با آن در ارتباط‌اند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
 
سوزش و وجود خون در ادرار از علایم سرطان مثانه
امیرجنتی در خصوص علایم سرطان مثانه گفت: این بیماری غالباً با علایم بالینی مانند وجود خون در ادرار که می‌تواند بدون درد رخ دهد، در ارتباط است. وجود خون در ادرار می‌تواند واضح باشد که توسط خود بیمار رؤیت شود و یا به‌صورت میکروسکوپی و با آزمایش ادرار مشخص شود. مشکلاتی مانند تکرر، سوزش ادرار و شب‌ادراری از علایم دیگر این بیماری است و اگر بیمار دیر به پزشک مراجعه کند، دچار درد پهلو نیز خواهد شد.
 
وی با بیان این‌که سرطان‌های دستگاه ادراری غالباً چندنقطه‌ای‌ هستند، خاطرنشان کرد: کل دستگاه ادراری وقتی به تومور یا سرطان مبتلا می‌شود، برای اطمینان از سلامت حالب و لگنچه در سرطان مثانه، بررسی و عکس‌برداری لازم است و بیماران مبتلا به سرطان لگنچه و کلیه، باید از جهت سرطان مثانه تحت مراقبت دوره‌ای قرار بگیرند.
 
نحوه تشخیص سرطان مثانه
این متخصص اورولوژی و آندرولوژی در خصوص افرادی که مشکوک به سرطان مثانه‌اند، بیان داشت: بهترین وسیله برای تشخیص، آندوسکوپی مجاری ادراری است؛ چراکه صرف سیتی‌اسکن و سونوگرافی از دقت کافی در این‌زمینه برخوردار نیست. بعد از تشخیص تومور، بیمار آماده عمل آندوسکوپی می‌شود که غالباً با بی‌حسی از ناحیه نخاع این عمل انجام می‌گیرد. پس از آن‌که آندوسکوپی از تومور مثانه انجام شد، اگر جواب پاتولوژی نشان‌دهنده سرطان مثانه با گرید بالا یا با درگیری جداره مثانه باشد، نیاز به بررسی بیشتر و سی‌تی‌اسکن شکم و لگن قفسه سینه و اسکن استخوان است تا از پخش‌شدن تومور مطلع شویم. 
 
سرطان مثانه ماهیتاً عود کننده است
وی ادامه داد: سرطان مثانه با گرید پایین به‌ندرت در مثانه نفوذ کرده و باعث مرگ می‌شود. این نوع سرطان، تنها ممکن است چند بار عود کند که آن‌ هم قابل درمان است. اغلب سرطان‌های مثانه با گرید بالا به جدار مثانه نفوذ کرده و منجر به مرگ بیمار می‌شوند. در کل سرطان مثانه ماهیتاً عودکننده هستند و حتی در انواع سطحی آن‌، مراقبت از دستگاه ادراری بعد از تشخیص، الزامی است و به‌صورت دوره‌ای باید بیماری فرد مورد ارزیابی قرار گیرد.
 
70 تا 80 درصد افراد مشکوک به سرطان، تومور سطحی دارند
مسئول کلینیک درمان ناباروری مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن‌سینا در نهایت تأکید کرد: 70 تا 80 درصد از افرادی که برای اولین‌بار تشخیص سرطان در مورد آن‌ها داده می‌شود، تومور سطحی دارند. بیمارانی که سرطان مثانه با گرید بالا دارند و هنوز عضله مثانه‌شان درگیر نشده باشد، اکثراً درمان می‌شوند. 
 

انتهای پیام/

دیدگاه شما

آخرین اخبار