2. خرداد 1399 - 8:34   |   کد مطلب: 8486
خانواده نهاد مقدسي براي تأمين نيازهاي مادي، رواني و معنوي بشر می باشد، متأسفانه در عصر حاضر دچار مشکلات اساسي گرديده به نظر مي رسد يکي از عوامل مهم اين مشکلات، غفلت از ساختارهاي تأثير گذار در تقویت نهاد خانواده از جمله دین است.

به گزارش شبنم ها، خانواده نهاد مقدسي براي تأمين نيازهاي مادي، رواني و معنوي بشر بوده و هسته اصلي جامعه را تشکيل مي دهد و بهترين بستر را براي تأمين امنيت و آرامش رواني اعضا، پرورش نسل جديد و اجتماعي کردن فرزندان و برآورده ساختن نيازهاي عاطفي افراد فراهم نموده است.

نخستين و پايدارترين  نهاد انساني و بخشي کوچک و موثر از جامعه است که عناصر آن بر يکديگر اثر مي گذارند متأسفانه در عصر حاضر نظام خانواده دچار مشکلات و چالش هاي اساسي گرديده و حتي گاه اساس  و تماميت آن نيز زير سوال رفته است چرا که هر بحراني که اجتماع را فرا گيرد خانواده نيز ازآن تأثير مي­گيرد. متأثر از تحولات اجتماعي، صنعتي و علمي، در بيشتر جوامع از جمله ايران مشکلات متعددي براي خانواده پديد آمده است. اختلاف هاي خانوادگي، طلاق، بزهکاري نوجوانان و جوانان، نشان دهنده  مشکلات اساسي در خانواده هاي ماست و از جمله از عوامل ايجاد کننده آسيب هاي اجتماعي در خانواده ها عبارتند از: توسعه صنعت و تکنولوژي، رسانه های جمعی، بدحجابي و افزايش اختلاط با نامحرم در محيط بيرون، عوامل اقتصادي،استقلال مالی زنان،از بين رفتن سلسله مراتب درخانواده ها،ستيزه والدين و فردگرايي می باشد.

به نظر مي رسد يکي از عوامل مهم اين مشکلات، غفلت از ساختارهاي تأثير گذار در تضعيف نهاد خانواده است و جلوگيري از آسيب هاي اين ساختارها است.

از اين رو همه فلاسفه و صاحب نظران علوم انساني از ابتداي تاريخ مکتوب علمي، درباره خانواده توصيه هايي داشته اند. اديان الهي نيز به جهت نقش مهم خانواده در اخلاق و معنويت انسان ها، آموزه هاي مهمي در اين زمينه ارئه کرده اند، و در همين راستا آخرين دين الهي يعني اسلام، در ابعاد مختلف زندگي خانوادگي، دستورها و آموزه اي مفيدي ارائه کرده است که با عمل به آن ها گامي موثر درجهت تحکيم خانواده برداشته ايم.

آن‏قدر كه اسلام به تحكيم بنيان خانواده اهميت داده و در دستورات خود گام به گام آن را دنبال نموده است، مكتب‏هاي ديگر به استقرار خانواده بها نداده ‏اند. اسلام پيش از همه، مي‏خواهد يك فضاي عاطفي و محبت‏ آميز در محيط خانواده پديد آيد و روابط بين اعضاي آن بيش از پيش پايدار گردد. خداي متعال ايجاد محبت و همدلي بين زن و شوهر را از نشانه‏ هاي خود دانسته، مي‏ فرمايد:  (وَ مِن آياتِه أن خَلَق لكم مِن انفسكم اَزواجا لِتسكُنوا اِليها و جَعَل بَينكُم مَوّدةً و رَحمةً(  يكي از نشانه‏ هاي خداوند اين است كه براي شما از جنس خودتان همسراني آفريد تا در كنارشان بياراميد و ميان شما و همسرانتان مودّت و رحمت برقرار ساخت.

در قرآن به سعادت اخروي فرد درکنار خانواده او توجه شده است و خداوند از انسان ها مي خواهد نه تنها خويش بلکه خانواده خود را از گرفتاري و عذاب اخروي محافظت کنند. همچنين خداوند به پيامبر (ص) خطاب مي کند که خانواده خود را به نماز دعوت کنند. آياتي که به تأثير رفتار فرزندان در تعالي معنوي والدين اشاره کرده  نيز دليلي بر شدت وابستگي اعضاي خانواده درامور دنيوي و اخروي به يکديگر است و از دیگر راهکارهای دین اسلام  جهت رهایی از آسیب های  اجتماعی عبارتند از: تقویت ایمان، حفظ سلسله مراتب در خانواده،حفظ مرز بین خانواده و اجتماع، حفظ پوشش شرعي و حدود روابط زن و مرد نامحرم در اسلام، وضع قوانين و مقررات مناسب به عنوان مثال تدابيري در جهت به تأخير افتادن طلاق اتخاذ شده است چرا که همين تأخير چه بسا به تجديد نظر و انصراف شوهر از طلاق منجر شود، تقويت کنترل اجتماعي، تأمین آرامش روانی همسران و ... می باشد.  

امید است با عمل به دستورات مبین دین اسلام، در تقویت بنیان خانواده گامی موثر برداشته باشیم.

دیدگاه شما

آخرین اخبار