10. مهر 1395 - 18:45   |   کد مطلب: 12707
صنایع دستی همدان عرصه توانمندی هنرمندان این دیار است که از جمله می‎توان به صنایع دستی چرمی اشاره کرد، هرچند دلالان بزرگترین معضل بر سر راه تولیدات این بخش هستند.

به گزارش شبنم همدان به نقل از خبرگزاری فارس از همدان : چرم یکی از قدیمی‌ترین و به‌نام‌ترین محصولات تولید استان است به صورتی که تا چندی پیش همدان و چرم در کنار هم معنا پیدا می‌کردند، به طوری که وقتی امیرکبیر تصمیم می‌گیرد در لندن نمایشگاهی از تولیدات ایران برپا کند از همدان چرم را انتخاب کرد.

از سویی دیگر وجود یک راسته بازار قدیمی به نام دباغ‌خانه و محله‌ای به نام چرمسازی با قدمت طولانی نشان می‌دهد که این گره‎خوردگی چندان بی‎معنی نیز نبوده و نشان از یک عقبه طولانی دارد.

البته امروز باید اذعان داشت شهرهای دیگری چون تبریز گوی سبقت در عرصه چرم را از همدانی‌ها ربوده‌اند و به مانند گذشته نمی‌توان پیوند نام همدان و چرم را با یکدیگر به صورت ملموس احساس کرد.

چرم سنتی همدان امروز در بازارهای جهانی متقاضیان خاص خود را دارد و باید اقدامات لازم برای بازاریابی و شناساندن آن را به کار بست تا بتواند به جایگاه گذشته خود در عرصه جهانی بازگردد.

امروز سفال لاله‎جین در صدر کالاهای صادراتی در این حوزه قرار دارد که بدیهی است می‌توان ضمن حفظ این شرایط، امکان صادرات چرم و دیگر محصولات صنایع دستی استان را فراهم کرد.

صادرات صنایع دستی علاوه بر بعد اقتصادی، دارای ابعاد گسترده فرهنگی نیز هست، عرصه توانمندی‌های صنعتی و هنری می‌تواند در دنیا دستاوردهای فرهنگی بسیاری برای کشور به دنبال داشته باشد که همین مسأله حمایت ویژه دولت را می‌طلبد.

حمایتی که باید در حوزه بازاریابی، فروش، معرفی و البته سرمایه در گردش صورت گیرد تا هنرمندان صنعتگر بتوانند پس از مدتی بدون کمک به مسیر خود ادامه دهند.

* چرم‌فرشی همدان نشان ملی گرفت

یک تولیدکننده فرش‌های چرمی در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در همدان با بیان اینکه نشان ملی برای تولید فرش چرمی اخذ شده؛ اظهار کرد: این فرش چرم دارای نشان ملی و نشان یونسکو است و خردادماه سال جاری از آن رونمایی شده است.

رسول مرادی با بیان اینکه این فرش‌های چرمی به کشورهای عربی صادر می‌شود، افزود: این فرش‌ها هم قابلیت انداختن بر روی زمین را دارند و هم می‌توان آن را بر روی دیوار نصب کرد به ویژه اینکه قابل شست‌وشو بوده و حمل آن نیز به سهولت انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه نخستین فردی بوده که به تولید فرش چرمی پرداخته است، تصریح کرد: برای نخستین بار است از پوست گاو برای ساختن پوست ببر استفاده می‎شود.

این تولیدکننده فرش‌های چرمی با بیان اینکه حمایتی برای صادرات این محصولات و یا پرداخت تسهیلات صورت نمی‌گیرد، طی ارائه پیشنهادی گفت: ادارات و نهادهای دولتی‌ می‌توانند برای اهدای هدایای خود این محصولات را خریداری کنند.

وی با اشاره به اینکه محصولات ما برای صادرات به کشور عراق با توجه به مهیا بودن این بازار برای استان، مناسب نیست، زیرا این کشور بیشتر به امکانات زیرساختی نیاز دارد، خاطرنشان کرد: برخی از کشورها چون ترکیه از این محصولات استقبال نمی‌کنند چون تولیدکنندگان داخلی آن از پوست کرکودیل، گورخر، ببر و پلنگ محصولات مختلفی را تهیه و عرضه می‌کنند.

مرادی با بیان اینکه ما از پوست گاو، پوست سایر حیوانات را شبیه‎سازی می‌کنیم، گفت: این اقدام باعث می‌شود افراد برای شکار گونه‌های در حال انقراض و ارزشمند اقدامی انجام ندهند.

وی با اشاره به اینکه 10 سال است در حوزه پوست فعالیت می‌کند، اظهار کرد: ابتدا به شغل دباغی مشغول بودم و پس از آن به تولید فرش چرمی روی آوردم.

این تولیدکننده مصنوعات چرمی با بیان اینکه برای صنعتی کردن چرم گام برداشتم، افزود: در حال حاضر به دلیل نبود آشنایی مردم با این نوع محصولات بازار مناسبی در داخل کشور وجود ندارد.

* اولویت مردم خوراک و پوشاک است/ با وجود کالاهای چینی تولید داخل جان نمی‌گیرد

وی با اشاره به اینکه اولویت اصلی مردم خوراک و پس از آن پوشاک است، تصریح کرد: مردم در زمان بازدید از نمایشگاه توجه چندانی به این محصولات ندارند و اغلب از جلوی آن عبور می‌کنند.

مرادی با بیان اینکه صنایع کوچک برای مردم باید به خوبی تشریح شود، ادامه داد: یکی از مهمترین معضلات امروز تولیدکنندگان واسطه‌ها هستند که بیشترین سود را دریافت می‌کنند و کمترین زحمت را می‌کشند.

وی با اشاره به اینکه انواع مصنوعات چرمی را تولید می‌کنیم، خاطرنشان کرد: تا زمانی که کالاهای چینی در بازار وجود دارد، تولید در داخل نمی‌تواند پا بگیرد.

این تولیدکننده مصنوعات چربی با بیان اینکه تنوع استفاده از فرش چرمی بسیار زیاد است، به سابقه چرم همدان اشاره کرد و گفت: چرم همدان در زمان امیرکبیر به عنوان بهترین چرم دنیا در نمایشگاه لندن شناخته شده است.

وی با اشاره به اینکه نمی‌توان گران‌ترین پوست را مشخص کرد، اظهار کرد: بهترین و با کیفیت‌ترین پوست از آن گاو است که کاربردهای مختلفی دارد.

مرادی با بیان اینکه یکی از مشکلات پیش رو نبودن حق کپی‌رایت برای ابداعات است، افزود: واقعاً نمی‌توان همه نمونه‌ها را به نمایش گذاشت چراکه به زودی نمونه‌های کپی شده آنها عرضه می‌شود و بازار را خراب می‌کند.

* ایجاد فضا برای حضور هنرمندان همدانی در سراسر  کشور

معاون صنایع دستی اداره‌کل میراث فرهنگی استان همدان نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس با بیان اینکه برای ارتباط هنرمندان با بازار در تلاش هستیم، اظهار کرد: فضا برای حضور در نمایشگاه‌های مختلف برای هنرمندان همدان در سراسر کشور فراهم می‌شود.

علیرضا قاسمی با بیان اینکه در شهریورماه گذشته هنرمندان در نمایشگاه صنایع دستی استان همدان حضور به هم رساندند، افزود: در کنار این نوع اقدامات، هنرمندان صنایع دستی به نمایشگاه‌های سایر نقاط کشور نیز اعزام می‌شوند تا بتوانند بازار مورد نظر خود را به دست آورند.

وی با اشاره به اینکه فضا برای صنعتگران برای معرفی محصولات خود در سراسر کشور در طول سال فراهم می‌شود، تصریح کرد: یک سایت اینترنتی ویژه معرفی هنرمندان و محصولات دارای نشان ملی راه‌اندازی شده است.

* تأثیر رکود بر بازار صنایع دستی

معاون اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با بیان اینکه برخی از کارهای هنری و صنعتی توسط سلیقه‌های خاصی پسندیده‌ می‌شود، ادامه داد: رکود، بر فروش برخی از تولیدات هنری صنعتی تأثیر گذاشته است.

وی با اشاره به اینکه صنعتگران هنرمند سایر استان‌های کشور نیز در نمایشگاه‌های همدان حاضر می‌شوند، خاطرنشان کرد: این اتفاق برای معرفی صنایع دستی سراسر نقاط کشور روی می‌دهد تا صنعتگران بتوانند بازار خود را پیدا کنند.

* تلاش برای رونق صادرات چرم همدان

قاسمی با بیان اینکه آموزش‌های مختلف بازرگانی برای صنعتگران همدان در نظر گرفته شده، گفت: چرم ما سنتی و خاص است و بازار مخصوص به خود را دارد و در تلاش هستیم تا صادرات آن رونق بگیرد.

وی با تأکید بر اینکه بیشترین صادرات صنایع دستی به سفال باز می‌گردد، اظهار کرد:‌ در خصوص چرم سنتی به دنبال یک بازار صادراتی مطلوب هستیم.

انتهای پیام/ص

برچسب‌ها: 

دیدگاه شما

آخرین اخبار