6. شهريور 1399 - 10:16   |   کد مطلب: 18760
در گفتگو با یکی از مداحان مشهور همدان بیان شد:
مداحی هیجانی و غیر تخصصی آفتی در مسیر عزاداری صحیح
عاشورا دریای عظیمی از معارف اسلام است. حماسه بودن عاشورا زمانی نمود پیدا می کند که مداح جانفشانی ها و رشادت ها و شجاعت های شهدای کربلا را به درستی و با رعایت نکات مداحی برای مخاطب بازگو کند .

به گزارش شبنم همدان: 

بوی ماه محرم ,صدای پای ارباب بی کفن ,سالار شهیدان و معلم آزادگی در جهان طنین انداز شده است .

امام حسین (ع) به کوفیان فرمود :"می خواهم شما را از زیر جور و ستم  یزید نجات دهم". اما آنها مقابلش ایستادند و نگذاشتند امام حسین (ع) کارش را انجام دهد.

داستان عاشورا در دل تک تک ما هم اتفاق می افتد. امام حسین (ع ) هر محرم به دلهای ما می آید و می فرماید : می خواهم با یزید دلت مبارزه کنم ; تو فقط مانعم نشو بگذار کارم را انجام دهم . اما نفس ما در مقابل امام حسین (ع)مقاومت می کند .

به مناسبت فرا رسیدن ماه محرم گفتگویی با  محمد مهدی روحی مداح اهل بیت (ع)انجام دادیم .

محمد مهدی روحی  اظهار داشت : بیش از 20سال  است که اشتغال به هنر مقدس مداحی دارم .در زمینه نوحه و سبک های مداحی کتاب 3جلدی «دستی برای ارادت» را نوشته ام  ,همچنین دو مقاله در زمینه زیبائی شناسی مداحی و بایسته های مداحی نگارش کرده ام و همچنین اشعار زیادی  در زمینه مداحی سرو ده ام.

 

مداحی در حضور رهبر معظم انقلاب موجب برکت کارم شد

روحی اذعان  داشت: به لطف خداوند متعال دو مرتبه در حضور مقام معظم رهبری (حفظه الله ) اجرای برنامه داشته ام و بسیار مسرور هستم که بگویم این افتخار حضور برایم بسیار پر برکت بوده است .

مداح برجسته شهر همدان در خصوص اهمیت مداحی در ایجاد پیام حماسه عاشورا برای مخاطب ابراز داشت : بنیانگذار جمهوری اسلامی  امام خمینی (ره) فرموده اند :"محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است ." همچنین امام (ره)فرموده اند: "مکتبی که در آن هیاهو نباشد ماندگار و جاویدان نخواهد بود. " شعائر امام حسین (ع)از نسل های قبل به ما رسیده است مقام معظم رهبری(ظله تعالی ) در خصوص اهمیت مداحی فرموده اند :"مداحان از مبلغان جامعه هستند" و همچنین مقام معظم رهبری (مد ظله العالی ) در بخش دیگری فرموده اند:" مداحان معلمین جامعه هستند ."عاشورا دریای عظیمی از معارف اسلام  است حماسه بودن عاشورا زمانی نمود پیدا می کند که مداح  جانفشانی ها  و رشادت ها و شجاعت های شهدای  کربلا را برای مخاطب بازگو می کند .

 

مدافعان حرم در مجالس اباعبدالله (ع) پرورش یافته اند

روحی اضافه کرد :عزاداری دهه اول ماه  محرم صرفا سوگواری نیست, بلکه یک نوع اعلام آمادگی برای نصرت است. عزاداران به قصد یاری امام حسین (ع) از همان ابتدای ماه محرم به خیمه ایشان می روند تا امام حسین (ع)غریب نماند. عزاداری دهه اول محرم رنگ و بوی حماسه دارد .اکثر مدافعان سرافراز حرم در مجالس اباعبدالله الحسین (ع)رشد و نمو یافته اند .

 

مداحی باید محتوا محور باشد

روحی در خصوص تاثیر علم موسیقی در هنر مداحی اظهار داشت :مداحی از علوم مختلف نظیر علم اخلاق ,علم کلام ,ادبیات ,اعتقادات ,تاریخ ,روانشناسی و الحان (موسیقی) بهره گرفته است. اشنایی با ردیف ها و دستگاه های موسیقی حائز اهمیت است .اگر مداحی مسلط به این مهارت باشد تسلط بهتری بر  نغمات موسیقی دارد.  بعضی از نغمات خاص مجالس عزا و بعضی از نغمات خاص مجالس شادی هستند .لازم است متذکر شوم بخش قابل توجهی در مداحی اختصاص به صدا دارد اما نباید صرفا به موسیقی و صدا  توجه داشت. اکثرا برای مداحان موسیقی  جنبه تجربی وتقلیدی دارد .

وی افزود: اگر مداح رویکرد محتوا محوری را پی بگیرد و محتوای غنی  به کار ببرد خداوند متعال نغمه را هم به او عطا خواهد کرد. مداحان سعی می کنند برای  صدا سازی;  تقویت حنجره , پرهیز غذایی و مراقبت های پزشکی انجام دهند .امروزه جامعه از نظر ذائقه  موسیقایی تنوع طلب شده است با پیشرفت تکنولوژی و ظهور موسیقی پاپ,راک ,تکنو ,.....توجه کمتری به موسیقی سنتی می شود.

 

شعری که مداح میخواند باید غنی و همه فهم باشد

مداح جوان  شهر همدان در خصوص اشعار و مرثیه سرایی اشاره داشت :کتاب های شعر  بسیاری در زمینه مداحی وجود دارد هر یک  مداحان با یک یا چند شاعر در ارتباط هستند .در مداحی شعر باید از لحاط محتوا  غنی و همه فهم و فاخر باشد  .اگر مداحی شعر را غلط بخواند باعث ایجاد لطمه در ذهن مخاطب می شود همچنین اگر معیارهای عقیدتی صحیح را رعایت نکند. مانند  اعتقاد به  الوهیت معصوم که  با اعتقادات مخاطب سازگاری ندارد .

 

دریافت پولهای هنگفت آفت جامعه مداحان

 محمد مهدی  روحی در خصوص باید ها و نباید های مداحی خاطر نشان کرد :باید ها به دو دسته بایسته های اخلاقی و بایسته های فنی تقسیم بندی می شوند در ارتباط با بایسته های اخلاقی ابتدا به خودم متذکر می شوم ; مداح باید استاد گرا باشد ,یکی  از نگرانی هایی که در جامعه مداحان وجود دارد این است که افراد بدون تجربه وارد این عرصه می شوند. ارتباط با یک استاد عالم اخلاق سبب می شود بسیاری از موارد را رعایت نمائیم .یکی از رذائل اخلاقی تعیین مبالغ هنگفت برای اجرای برنامه است که  آفتی برای جامعه مداحان شده است. از آنجائی که عموم مردم جامعه; مداحان را منتصب به خانواده اهل بیت (ع)می دانند باید حسن خلق داشته باشیم و از تکبر و غرور دوری نماییم .

وی خاطرنشان کرد: ما باید مداحی را تکلیف تلقی کنیم و آن را تفریح ندانیم مداح باید در خلوت خود تمرین , توسل و گریه داشته باشد .مداحی منحصر به مناسبت ها و ایام محرم و صفر نمی باشد بلکه در طول سال نیز باید به  آموزش مداحی پرداخته شود .از بایسته فنی مداح باید اگاهی داشته باشد چه مطلب و پیامی را می خواهد به  مخاطب  انتقال دهد و تا حدودی نیز  باید به  آرایه های ادبی و ردیف های شعری تسلط داشته باشد .

روحی در ارتباط با  نباید های مداحی اظهار داشت :نگاه شغلی به  مداحی نداشته باشیم .برای مجالس مداحی نرخ تعیین نکنیم .باید از مواردی که شان و جایگاه مداح را تنزل می دهد دوری کنیم .اطاله کلام نداشته باشیم .حوصله مخاطب اندازه ای دارد از زیاده روی بپرهیزیم توجه داشته باشیم افراط در هرزمینه ای خطرناک است .

انتهای پیام / 

برچسب‌ها: 

دیدگاه شما

آخرین اخبار