به گزارش شبنم ها به نقل از خراسان، همان طور که می دانید سلامت و سعادت جامعه بشری به سلامت و سعادت نهاد خانواده وابسته است. در برخی جوامع امروزی که در آن ها خانواده ارزش و جایگاه والای خود را از دست داده، شاهد روند رو به رشد آسیب های فردی و اجتماعی، ناامنی روانی، تشویش و اضطراب و … هستیم. به همین دلیل، ضرورت تشکیل خانواده و دانستن وظایف و حقوق افراد آن، به یادآوری و بازآموزی نیاز دارد و آموزش مهارت های زندگی به یکی از ضروری ترین نیازهای انسان امروز تبدیل شده است. اگر خود را از این گونه آموزش ها بی نیاز بدانیم، چه بسا دیر یا زود خانواده خود ما نیز به این گونه آفت ها و آسیب ها دچار شود. در میان تمامی تعالیمی که به عنوان آموزش خانواده مطرح می شود، بی تردید قابل اعتمادترین و ارزشمندترین آموزه ها، توصیه های گران سنگ پیشوایان دینی است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی حوزه، مطلبی که پیش روی شماست شامل نکات لازم و اساسی درباره مهارت های ارتباطی همسران، چگونگی مراسم ازدواج و … است که در بیانات نورانی امام رضا (ع) جلوه گر شده است. امید است تمام خانواده های مسلمان با پیروی از رهنمودهای ائمه اطهار(ع) آرامش و سعادت دنیا و آخرت را قرین زندگی خود سازند.
دیگران را در شادی ازدواجمان سهیم کنیم : از آن جا که پیوند خجسته ازدواج باید علنی انجام گیرد و به اطلاع دیگران برسد، بنابراین مراسم و حضور نزدیکان در آیین ازدواج ضرورت می یابد. از سوی دیگر هر بهانه ای که سبب نزدیکی انسان ها به یکدیگر شود ارزشمند است و مراسم ازدواج، یکی از این بهانه های شادی آفرین است به همین دلیل در دین مبین اسلام، به ولیمه دادن در روز عروسی سفارش شده است. ولیمه دادن از پسندیده ترین سنت هاست، چرا که اگر با خوردن غذا قوت جسمی می گیریم با اطعام قدرت روحی می یابیم. امام رضا (ع) می فرمایند: «از سنت های اسلامی به هنگام ازدواج، برگزاری مراسم و غذا دادن به دیگران است.» (تحف العقول، ص ۵۲۳) اما به یاد داشته باشیم که در مراسم ازدواج اسراف نکنیم زیرا اطعام مستحب و اسراف حرام است و اگر با حرام دنبال امر مستحبی باشیم در آن هیچ خیر و برکتی نیست. همچنین در کنار سفره خود برای گرسنگان و مستمندان نیز جایی باز کنیم. رسول گرامی اسلام (ص) فرموده اند: «چه بد است غذای عروسی که ثروتمندان از آن بخورند و فقیران محروم مانند.» (نهج الفصاحه ص۳۷۱) و همان حضرت فرمود: «بدترین غذاها غذای ولیمه ای است که سیر را به خوردن آن دعوت می کنند و گرسنه را از آن باز می دارند.» (نهج الفصاحه ص۵۳۷)
در زندگی از قرآن یاد بگیریم : هنگامی که فضای خانواده، با عطر معنویت قرآن معطر می شود، زندگی رنگی دیگر می گیرد و در مواجهه با مشکلات نگاه مان متفاوت می شود؛ ناامیدی و شتابزدگی جای خود را به امیدبخشی و بردباری می دهد و در روابط میان اعضای خانواده مان نرم خو می شویم. تبرک جستن از کلام الهی، برکت بی پایان خداوند را بر زندگی ما نازل خواهد کرد. امام رضا (ع) می فرمایند: «برای خانواده خود بهره ای از قرآن قرار دهید تا برای خانواده گشایش حاصل شود، خیر فراوان گردد و اهل خانه در برکت و فزونی باشند.» (المحجه البیضاء ج۲ ص۲۲۰)
با همسر خود نیک رفتار باشید : هنگامی که مرد و زن در زندگی مشترک خود رفتاری نیک داشته باشند نه تنها زندگی خانوادگی خود را سامانی استوار می بخشند بلکه از نظر روحی و روانی نیز آثار مثبتی خواهند یافت. در حقیقت، نیک رفتاری نخستین اصل است که مرد و زن باید به آن پایبند باشند چرا که بدون آن، رسیدن به آرامش که ضامن بقای خانواده و بستر تحصیل کمالات است، فراهم نخواهد شد. امام رضا (ع) می فرمایند: «در قیامت آن فردی به من نزدیک تر است که در دنیا خوش اخلاق و نسبت به خانواده خود نیک خوتر باشد.» (مسندالامام الرضا (ع) ج۱ ص۲۹۷)
مایه شادی همسرمان باشیم : یکی از وظایف زن و مرد نسبت به هم، حفظ نشاط و شادی یکدیگر است. شادکامی در زندگی زناشویی، یکی از مهم ترین شاخص های سلامت و بهداشت روانی است. شادی، چراغی است که کانون خانواده را فروزان نگه می دارد. زن و مردی که باعث خوشی یکدیگر می شوند پیام رسان شور و نشاط زندگی یکدیگرند و با انبساط خاطر در زیر یک سقف زندگی را ادامه خواهند داد. امام رضا (ع) به نقل از رسول اکرم (ص) می فرمایند: «هر مردی که زنش را خشنود کند، خداوند در روز قیامت مسرورش خواهد کرد.» (فروغ کافی ج۶ ص۶)
در زندگی مشترک کارگزاران خداوند باشیم : خداوند زن و شوهر را به حسن معاشرت با یکدیگر مکلف کرده است. اگر با یکدیگر خوش رفتار باشیم زندگی سعادتمندانه و سرشار از امید را برای خود رقم خواهیم زد. در روابط مشترک سعی کنیم با یکدیگر مهربان باشیم، به هنگام اختلافات با هم مدارا کنیم، نگاه ها با خشم و غضب همراه نباشد و در یک جمله، حافظ تمامی حقوق یکدیگر باشیم. اگر چنین کنیم از کارگزاران خداوند خواهیم بود و به هیچ وجه ناامید نخواهیم گشت. امام رضا (ع)می فرمایند: «بهترین زنان آن هایی اند که خوش خو باشند، مدارا کنند، در غیاب همسرشان حافظ آبرو و مال او باشند. چنین کسانی کارگزاران خدایند و کارگزار خدا مأیوس نمی شود.» (مسندالامام الرضا(ع) ج۲ ص۲۵۵)
در برآوردن نیازهای خانواده مان بکوشیم : زن و شوهر در زندگی، وظایف و احتیاجات گوناگونی دارند که شناخت و برآوردن آن در زندگی خانوادگی از وظایف هر دو است. همسران با برآوردن نیازهایشان نشاط و شادی را به زندگی شان تقدیم می کنند و پایه های خانواده را استحکام می بخشند. با این حال در اسلام، تأمین نیازهای اقتصادی خانواده بر عهده مرد است و مرد باید بداند که با ازدواج، مسئولیتی را عهده دار شده که باید حق آن را ادا کند. امام رضا (ع)در این باره می فرمایند: «فردی که برای برطرف کردن نیازهای خانواده کوشش می کند، پاداشی برتر از مجاهدان در راه خدا دارد.» (وسائل الشیعه ج۱۲ ص۱۴۳)
در مخارج زندگی اعتدال داشته باشیم :اعتدال و میانه روی، نیمی از زندگی است. انسان خردمند در تمام امور زندگی معتدل و میانه رو است حتی اگر از استطاعت مالی کافی هم برخورداریم، باز باید در مسائل اقتصادی به اندازه نیاز مصرف کنیم و از اسراف بپرهیزیم. یکی از راهکارهای موفقیت زن و شوهر در زندگی مشترک، قانع بودن به روزی مقدر و پرهیز از تجملات، چشم و هم چشمی ها و هزینه های اضافی است. خوش ترین زندگی را فردی تجربه می کند که همسری قانع داشته باشد. همسران قانع بهتر می توانند زندگی خود را بسازند، اندوه و دغدغه را از خود دور گردانند، آسایش و آرامش را به هم تقدیم کنند و در برابر مشکلات زندگی راه حل های مناسب بیابند. امام رضا (ع) درباره میانه روی می فرمایند: «وَلْیَکُنْ نَفَقَتُکَ عَلَی نَفْسـِکَ وَ عَیالِکَ قَصْداً ، باید هزینه خود و خانواده ات بر پایه میانه روی باشد ». (فقه الرضا(ع) ، ص ۲۵۵)
دیدگاه شما