به گزارش شبنم ها، بنا بر ارائه آمار بخشداران بخش مرکزی و بخش پیرسلمان روستاهای شهرستان اسدآباد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در صورت عدم چارهاندیشی و تدبیر مسئولان و دولت بدون شک در آیندهای نه چندان دور با رشد این آمار زنگ خطر بحران کاهش نرخ جمعیت روستایی، کهنسالی و پیری نرخ جمعیت در روستاها و کاهش میزان باروری و بسیاری دیگر از پیامدها دامنگیر روستاها خواهد شد.
اما اینکه علت رشد این آمار از کجا نشأت گرفته و چه دلایلی موجب افزایش این معضل بوده و چه راهکاری را میتوان در راستای این دغدغه روز ارائه و عملیاتی کرد، پرسشی است که ذهن هر مخاطبی را درگیر خود میسازد.
فرماندار شهرستان اسدآباد در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: رشد این آمار نشأت گرفته از مهاجرت پسران و جوانان روستایی به کلانشهرها برای تحصیل و اشتغال و یافتن موقعیت شغلی بهتر است.
“مسعود بکایی”، اظهار کرد: پشت پا زدن پسران روستایی به موقعیتهای بومی و محلی و ازدواج و تشکیل خانواده در شهرها متاسفانه شانس ازدواج دختران روستایی را کمتر کرده و در رشد این آمار دخیل بوده است.
وی با اشاره به اینکه عدم بازگشت پسران روستایی به روستاها و دیار خود موجب عدم توازن و تعادل نرخ جمعیتی جنس اناث و مذکر در سطح روستاها شده، افزود: با چنین روندی در آینده نزدیک روستاها در معرض خطر کهنسالی قرار گرفته و میزان رشد جمعیتی کاهش خواهد یافت، چراکه ازدواج روستایی به نسبت جمعیت روستایی کاهش داشته و بدین ترتیب میزان باروری و تولد تحت تأثیر قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه با مهاجرت جوانان روستایی تنها جمعیت میانسال و کهنسال در روستاها ماندگار شده که اکثریت آنان را زنان و اناث تشکیل میدهد، خاطرنشان کرد: با چنین روندی در آینده تنها رهآورد این معضل کهنسالی جمعیت روستاها و کاهش جمعیت فعال و نیروی جوان روستایی خواهد بود.
بکایی، ایجاد و فراهم کردن زیرساختهای لازم در جهت توسعه هر چه بهتر روستاها در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و رفاهی را از جمله راهکارهای ماندگاری جمعیت روستایی در دیار خود دانست و تصریح کرد: باید شرایط زیستمحیطی روستایی نیز در کنار زیرساختها ارتقاء داده شود تا روستاییان نسبت به جمعیت شهری احساس تبعیض کنند.
وی توانمندسازی و کارآفرینی برای جوانان، ارتقای درآمد و بهرهمندی از امکانات روز و حتی خدمات شهری، دسترسی آسان به مراکز بهداشتی و درمانی و رفاهی و ایجاد اشتغال پایدار برای جوانان روستایی را از دیگر راهکارها برای برای کاهش مهاجرت پسران روستایی به شهرها برشمرد و گفت: در حال حاضر 45 درصد جمعیت شهرستان در روستاها ساکن هستند که نسبت به متوسط جمعیتی کل کشور هنوز باعث امیدواری است، اما باز هم این نگرانی وجود دارد که در آینده در صورت عدم برنامهریزی و عملیاتی کردن راهکارهای فوق در آینده با مشکلات عدیدهای مواجه شویم.
بکایی با تاکید بر برنامهریزی و مدیریت در راستای آب و بهرهوری از آب کشاورزی با توسعه تکنولوژیکی از جمله آبیاری قطرهای و بارانی، صرفهجویی در برداشتهای بیرویه از آبهای زیرزمینی خاطرنشان کرد: با توجه به بحران آب و بنا بر شرایط این امر نیز در صورت عدم تدبیر و برنامهریزی در مهاجرتهای روستایی جوانان به شهرها برای اشتغال تأثیرگذار خواهد بود.
وی در ادامه با بیان اینکه باید با راهکارها و برنامههای عملی برای قشر دختران بازمانده از ازدواج در روستاها کاری کرد، افزود: برگزاری دورههای آموزشی برای توانمندسازی این دختران و ارائه مشاوره برای ارتقای مشارکت اجتماعی و اقتصادی آنان در فضای زندگی روستایی، پررنگتر کردن فعالیت آموزشهای فنیو حرفهای و ایجاد و ارتقاء مشاغل خانگی با آموزش این سازمان در سطح روستاها برای دختران روستایی میتواند در پرکردن اوقات فراغت این دختران نقش داشته و حتی در استقلال مالی و سلامت بهداشت و روان آنان موثر باشد.
بکایی با اشاره به اینکه فعالیتهای خرد اقتصادی دختران بازمانده از ازدواج در روستاها به ویژه برای گسترش تولیدات محصولات صنایعدستی از نقش موثری برخوردار است، اضافه کرد: به نوعی این فعالیتها و اقدامات علاوه بر استقلال مالی موجب آن خواهد بود تا دختران از مزایایی بیمههای اجتماعی روستایی نیز به نحوی برخوردار شده و برای دوره و بازه زمانی بازنشستگی و کارافتادگی دچار مشکل نشوند.
فرماندار شهرستان اسدآباد با بیان اینکه برای عملیاتی کردن برنامهها و اقدامات نیازمند تخصیص اعتبارات لازم هستیم، افزود: با وجود اعتبارات میتوان نسبت به ارائه راهکارهای کارشناسی شده بیشتر و عملیاتی کردن این راهکارها اقدام کرد.
معاون فرماندار شهرستان اسدآباد و بخشدار پیرسلمان نیز تعداد زنان این بخش را 6 هزار و 404 نفر اعلام کرد و گفت: با توجه به مشکلات، ظرفیتها، تهدیدها و فرصتهای موجود برای دختران بازمانده از ازدواج نیاز به کار و تلاش بیشتر و ارائه آموزشهای کاربردی و انجام حمایتهای لازم از قبیل مهارتافزایی در زمینههای آموزشی سبک زندگی و توانمندسازی در جهت کارآفرینی با ارائه تسهیلات ارزانقیمت و جلوگیری از آسیبهای اجتماعی است که باید در اولویت برنامهریزی قرار گیرد.
“نادر ملایی” با تاکید بر برنامهریزی و حمایت و ارتقاء آموزشی بیشتر و کیفیتر خاطرنشان کرد: با توجه به مهاجرت جوانان روستایی برای تحصیل و اشتغال به شهرها و بیکاری و اعتیاد پسران آمار دختران بازمانده از ازدواج در سطح روستاها ارتقاء یافته و در حال افزایش است که در این رابطه باید نسبت به مشکلات عدیده هر دو قشر جوان اعم از دختران و پسران روستایی توجه کرد.
وی خاطرنشان کرد: در این زمینه اشتغال جوانان، کاهش آسیبهای اجتماعی به شکلهای مختلف، ایجاد زمینههای مشاوره اجتماعی، غنیسازی اوقات فراغت زنان و دختران، افزایش آگاهی دختران و ایجاد زمینههای تحصیل دختران بازمانده از ازدواج در مقاطع بالاتر میتواند در بهداشت روان دختران موثر بوده و سبک زندگی صحیح را به جوانان و دختران بازمانده از ازدواج ارائه دهد.
بخشدار مرکزی شهرستان اسدآباد هم از وجود بیش از دو هزار دختر بالای سن 25 سال سن در سطح بخش مرکزی این شهرستان خبر داد و گفت: آمار این تعداد از دختران از سطح 68 روستای بخش مرکزی شهرستان جمعآوری شده است.
“محمدرسول طاهری” با بیان اینکه باید با راهکارهای مناسب و اعتبارات لازم در جهت ماندگاری جمعیت روستایی در روستاها ایجاد انگیزه و امید رغبت بیشتری را فراهم آورد، اظهار کرد: توسعه کشاورزی بهروز، ایجاد کارگاه کوچک در ارتباط با صنایع تبدیلی کشاورزی برای پسران و جوانان روستاها در راستای اشتغال، توسعه فضاهای رفاهی و ورزشی و مقاومسازی روستایی میتواند در ماندگاری جمعیت روستایی و عدم مهاجرت به شهرها موثر واقع شود.
وی بهسازی و فراهم کردن زیرساختهای لازم در سطح روستاها را نیز موثر دانست و افزود: آموزش صنایع دستی مختلف برای کارآفرینی و اشتغال خانگی برای این دختران میتواند حتیالامکان زمینههای توانمندسازی و استقلال مالی آنان را فراهم سازد و حتی با ایجاد کارگاههای کوچک صنایع دستی برای دیگر دختران روستای خود اشتغال ایجاد کند.
طاهری اضافه کرد: با اعطای تسهیلات و وامهای کم بهره به پسران میتوان در ایجاد اشتغال پایدار آنان در سطح روستاها اقدام و از مهاجرت جوانان روستایی به شهرها جلوگیری کرد تا با عدم توازن و تعادل نرخ جمعیتی اناث و مذکر در روستاها مواجه نباشیم.
بنا براین باید از هماکنون و پیش از نواخته شدن زنگ خطر این بحران و بروز اثرات سوء آن در جوامع روستایی و حتی کشور مسئولان و دستاندرکاران به فکر چاره باشند و نسبت به اختصاص اعتبار لازم در راستای اجرایی کردن بسیاری از برنامهها و راهکارها اقدام کنند، در غیر این صورت در برههای از زمان که خیلی هم دور نیست، شاهد کاهش شدید جمعیت فعال و جوان در روستاها و پیامدهای ناگوار دیگر خواهیم بود.
منبع: ایسنا
دیدگاه شما