29. بهمن 1398 - 11:56   |   کد مطلب: 8978
وقتی تلگرام مسئولان همدان را هم در سیطره خود می‎گیرد
بی‎برنامگی دستگاه‎های فرهنگی در برابر آسیب تلگرام
بسیاری از ادارات و مدیران استان همدان در شبکه تلگرام حضور دارند و هر روز نیز بر آمار کاربران این شبکه افزوده می‏‎شود، اما دستگاه‎های فرهنگی و اجتماعی در مقابل آسیب‏‎های این شبکه مجازی سکوت اختیار کرده‎اند.
http://shabnamha.ir/node/add/gozaresh

به گزارش شبنم ها به نقل از  خبرگزاری فارس ، شبکه اجتماعی این روزها علاقه‌مندان بسیاری دارد و بنا بر روایتی که البته مستند بودن یا نبودنش جای بحث دارد، گفته می‎شود که شبکه اجتماعی تلگرام در ایران حدود 20 میلیون نفر عضو دارد.

تلگرام که به عنوان یک شبکه اجتماعی این روزها بسیار فراگیر شده و استفاده‎های بسیاری دارد، البته با در نظر گرفتن نکات مثبت و منفی آن، هنوز هم جواب این مهم به درستی یافت نشده که به واقع تلگرام یک فرصت است یا تهدید؟

بسیاری از سیاسیون و البته آنهایی که با علم مدیریت بحران آشنایی دارند بر این امر اعتقاد دارند که هنر مدیریت زمانی است بتوان تهدید را به فرصت بدل کرد و نهایت استفاده را از آن برد.

شبکه اجتماعی تلگرام را می‎توان بر روی گوشی افراد، شخصیت‎ها، هنرمندان، علما، سیاسیون و بسیاری از اقشار مختلف مردم در استان همدان دید و اینکه مردم پایتخت تاریخ و تمدن نیز متأثر از این شبکه اجتماعی پا به پای دیگر استان‎ها همراه با این تکنولوژی نسبتاً نوظهور در سال‎های اخیر، همراه شده‎اند.

در خصوص برنامه تلگرام و استفاده از این شبکه اجتماعی نقطه‌ نظرات مختلفی وجود دارد، برخی از افراد از آن استفاده‎های بسیار نیکویی می‎برند که البته متأسفانه همین شبکه اجتماعی، گاهی نیز باعث بروز مشکلاتی در سطح جامعه و خانواده‎ها می‎شود که آخر و عاقبت خوبی ندارد.

شورای عالی فضای مجازی هنوز در جلسات مختلف به این جمع‏‎بندی نرسیده که این شبکه اجتماعی را محدود و فیلتر کند و به همین دلیل و انتظار اخباری از این شورا و اینکه تلگرام فیلتر نمی‎شود و داشتن تلگرام از سوی بسیاری از مدیران ارشد کشور و استان این گمان را ذهن متبادر می‎کند که این شبکه اجتماعی در کشور مورد تأیید است.

در استان همدان آمار درستی از افرادی که زیر پوشش این شبکه اجتماعی هستند در دست نیست اما اگر چرخی در میان شبکه اجتماعی تلگرام بزنیم و کانال‎ها و گروه‎های مختلف را بررسی و تحلیل کنیم به این نتیجه خواهیم رسید که افراد مختلفی از طیف‎های متفاوت از معاون استاندار تا مدیرکل ادارات مختلف، اعضای شورای شهر، روحانیون، هنرمندان، اهالی رسانه، بازاریان، دانش‌آموزان، بانوان خانه‎دار، ورزشکاران و بسیاری دیگر از اقشار عضو این شبکه هستند و از آن استفاده می‎کنند.

در حال حاضر بسیاری از ادارات استان همدان کانال تلگرامی راه‎اندازی کرده‎اند و از طریق آن اطلاعات و اخبار خود را منتشر می‏‎کنند، نکته جالب توجه آن است که در گزارش عملکرد خود به مسئولان بالادست، «راه‎اندازی کانال تلگرامی» را نیز به عنوان یک عملکرد عنوان می‎کنند!

در خصوص آمار اداراتی که در استان همدان دارای کانال هستند اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما در یک نگاه کلی می‌توان این موضوع را این گونه بررسی کرد، بسیاری از ادارات به طور مستقیم دارای کانال هستند و اخبار و اطلاعات مجموعه اداری در آن کانال منتشر می‎شود.

برخی از ادارات به طور موازی دارای چند کانال هستند که فعالیت‎های مختلفی در آن صورت می‎گیرد، این ادارات گستره و دامنه فراوانی دارند و افراد بسیاری را زیر پوشش گرفته‎اند و در همین راستا دارای کانال و گروه‎های موازی هستند، در این باره می‎توان به فعالیت‎هایی در خصوص حفظ محیط زیست در شبکه مجازی تلگرام اشاره کرد.

نهادها و مراکز آموزشی، دستگاه‎های خدماتی، نهادهای اجرایی و قضایی و پیشگیری در استان همدان دارای کانال در شبکه اجتماعی تلگرام هستند و برخی از افراد از مجموعه این ادارات و نهادها در گفت‌وگو با نگارنده، داشتن کانال را مثبت ارزیابی کرده و معتقدند این کانال‌ها در راستای اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی نسبتاً موفق بوده است.

اما در این باره سئوال اساسی که به ذهن متبادر می‏‌شود اینکه جامعه هدف دستگاه‎های خدماتی همچون سازمان مدیریت پسماند شهرداری که دارای کانال در شبکه اجتماعی تلگرام است چه کسانی هستند؟ و آیا این دستگاه توانسته جمع کثیری از شهروندان را زیر پوشش قرار داده و برای مدیریت پسماند فرهنگ‌سازی کند؟!

نکته مهم دیگر این است که آیا مدیران دستگاه‎های اجرایی که در شبکه تلگرام هستند و به طور قطع برخی از ارتباطات خود با مدیران فرادستی، کارمندان زیرمجموعه و مدیران دیگر دستگاه‎ها را در این شبکه اجتماعی انجام می‎دهند؛ چقدر از امن بودن این فضا مطمئن هستند زیرا ممکن است برخی از اسناد مجموعه را در این ارتباطات منتشر کنند یا در یک احوال‌پرسی ساده برخی از مباحث اداره تحت مدیریت نیز اعلام شود.

در حال حاضر برخی از مدیران استان همدان در شبکه‎های تلگرام، لاین، اینستاگرام، ایمو و دیگر شبکه‎ها عضو هستند و به نظر می‎رسد مدیران استانی در این خصوص از برخی از وزرا و سیاسیون الهام گرفته‎اند و مدام در این شبکه‎های مجازی به بهانه‎های مختلف عکس، پیام تبریک و تسلیت منتشر می‎کنند.

درباره شبکه مجازی تلگرام یکی از موارد قابل بحث این است که دانش‎آموزان بسیاری در این فضا عضو هستند و سیستم آموزش و پرورش در این باره برنامه مدون و مشخصی برای ارائه پیامدها و مشکلات ندارد و چه بسا که بسیاری از آسیب‎ها از این سن و در این شرایط رخ می‎دهد.

البته منظور از برنامه مدون این نیست که آموزش و پرورش در مباحث خصوصی و شخصی دانش‎آموزان وارد شود و قانون وضع کند، بلکه منظور این است که سیستم آموزش و پرورش می‎تواند با استفاده از کارشناسان روانشناسی و حتی کارشناسان حوزه معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری برای بیان برخی از واقعیت‎ها به دانش‎آموزان استفاده کند و فضای پیش روی نسل نوجوان را روشن کند تا در مسیر پیش رو به چاله و چاه نیفتند.

«فاطمه رستمی» که خود را مادر سه فرزند و خانه دار معرفی می‎کند درباره استفاده از تلگرام گفت: این اتفاق به شکل عجیبی رشد کرده و اکنون بچه‎ها مدام گوشی به دست هستند و حتی با گوشی به رختخواب می‌روند.

این مادر با ابراز نگرانی و ناراحتی از این موضوع اضافه کرد: نمی‌دانم در گوشی بچه‎هایم چه می‎گذرد و کجا هستند و با چه کسی ارتباط دارند.

وی بیان کرد: برخی از مواقع که به این مسئله اعتراض می‏‎کنم با این جمله مواجه می‎شوم که کار درسی است و داریم و با بچه‎ها تحقیق انجام می‎دهیم.

یک شاعر و غزل‎سرا در خصوص استفاده از تلگرام معتقد است که این شبکه اجتماعی باعث شده که دامنه مخاطبان بیشتری داشته باشد و اکنون شعرهایش پس از انتشار در کانال به سرعت در کشور پخش شود.

اصغر قاسمیان اما در خصوص کپی‎برداری از شعر کمی نگران است و بیان کرد: بالاخره این شبکه آسیب‎هایی نیز دارد که البته این آسیب قابل رفع است و برای من زیاد مهم نیست.

یک کارشناس ارشد حوزه روانشناسی درباره استفاده از فضای مجازی تلگرام در گفت‎وگو با خبرنگار فارس گفت: شبکه اجتماعی تلگرام در وهله اول برای برخی از شرکت‎ها و افراد یک تجارت است و به همین دلیل که سود بالایی برای برخی از شرکت‎ها و افراد دارد مدام گسترش پیدا می‎کند.

وی فضای مجازی تلگرام را نیاز نظارت بیشتر دانست و افزود: امروز این ذهنیت ایجاد شده که گوشی حریم خصوصی افراد است، به همین دلیل والدین نمی‎توانند از رفتار فرزندان در فضای مجازی مطلع باشند و حتی در بسیاری از موارد هم همسران اجازه دیدن گوشی یکدیگر را ندارند که شاید این روند آسیب‎های بی‌شماری را به دنبال داشته باشد.

مهدی کیمیایی با اشاره به اینکه نمی‏‎توان اطلاعات و کانال‏‎هایی که مطالبی را درباره بهداشت، سلامت، حقوق و اقتصاد منتشر می‎کنند نقطه قوت تلگرام عنوان کرد، گفت: این اطلاعات و مطالب بسیاری سطحی است و به عنوان دانش به کار نمی‎آید و تنها شکل اطلاعات عمومی دارد که آن هم بسیار قابل استناد نیست.

وی انتشار اخبار را در شبکه مجازی تلگرام 50 درصد مثبت دانست و افزود: سرعت انتشار و فراگیری اخبار با توجه به شبکه اجتماعی تلگرام بیشتر شده است اما به همین میزان منابع اخبار گنگ‎تر و مبهم‎تر شده است.

این کارشناس ارشد روانشناسی خاطرنشان کرد: در بحث انتشار اخبار اهالی رسانه فرصت و امکانی دارند که دیگر شهروندان این امکان در دسترسشان نیست اما با وجود تلگرام بسیاری از افراد که برخی اهداف سوء دارند مطالب و اخباری را منتشر می‎کنند و گاهی دیده می‌شود این اخبار بدون منبع و نامشخص آن‌قدر پیش می‎رود که رسانه‎ها به ناچار در خصوص این خبر تکذیبیه منتشر می‎کنند.

وی فراگیری تلگرام را یک آسیب دانست و بیان کرد: این فضا باید تجربه شود و بگذرد، چراکه جامعه امروز ما در حال گذار است و البته در این مقطع گذر به شدت نیاز است که دستگاه‎های متولی امور اجتماعی و فرهنگی قوی‌تر عمل کنند.

کیمیایی تلگرام را موجب از بین رفتن حیا دانست و گفت: این فضای مجازی باعث شده بسیاری از دوستان و اقوام که به دلیل رعایت حرمت سن و سال و احترام حرف‎هایی را پیش هم نمی‌زنند اکنون در گروه‎های تلگرامی بیان کنند و این نبود ارتباط واقعی و رو در رو موجب از بین رفتن حیا و احترام شده است.

معاون جوانان اداره‌کل ورزش و جوانان استان همدان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه 75 درصد کاربران فضای مجازی جوانان هستند، گفت: استفاده از فضای مجازی با اشکال مختلف می‎تواند هم فرصت و هم تهدید باشد.

اسدالله ربانی‎مهر با بیان اینکه با استفاده از فضای مجازی سواد رسانه‎ای و آگاهی افراد بالا می‎رود، بیان کرد: درباره چگونگی استفاده درست از فضای مجازی و شبکه اجتماعی باید از همه ظرفیت‎ها استفاده شود.

وی با اشاره به اینکه حضور فراوان جوانان در شبکه‎های اجتماعی به دلیل غنی نبودن اوقات فراغت است، خاطرنشان کرد: فضای مجازی و شبکه اجتماعی تلگرام به دلیل به‎روز بودن، در دسترس بودن و ارزان بودن مورد استقبال است.

معاون جوانان اداره‌کل ورزش و جوانان استان همدان با تأکید بر اینکه همه دستگاه‎های فرهنگی همچون صدا و سیما، فرهنگ و ارشاد اسلامی و آموزش و پرورش وظیفه آگاهی‎بخشی در خصوص شبکه‌های اجتماعی را بر عهده دارند، گفت: پر کردن اوقات فراغت به شکل مناسب در دستور کار دستگاه‎های فرهنگی باشد.

وی با بیان اینکه معاونت جوانان ورزش و جوانان یک سمن با موضوع «فضای مجازی» راه‏‎اندازی کرده است، خاطرنشان کرد: مبحث کارآفرینی در فضای مجازی می‎تواند بسیار تأثیرگذار باشد.

ربانی‎مهر با بیان اینکه تبلیغات و دسترسی به افراد در شبکه اجتماعی و فضای مجازی راحت‎تر است، اظهار کرد: راه‎اندازی سایت نیازمندی‎های کشور توسط جوانان همدانی در دست انجام است.

وی ادامه داد: شکل فعالیت در شبکه‎های اجتماعی و نحوه استفاده از این شبکه‎ها باید از سوی دستگاه‎های فرهنگی آموزش داده شود و در این خصوص فرهنگ‌سازی لازم انجام شود.

با در نظر گرفتن همه این موارد هر روز بر تعداد کاربران تلگرام در استان همدان اضافه می‎شود که دستگاه‎های فرهنگی و اجتماعی در این باره نباید غفلت کنند زیرا مدیران و کارشناسان این دستگاه‎ها در برابر آسیبی که یک نوجوان و یا یک خانواده به دلیل عدم شناخت و نبود آگاهی از این فضا می‏‎بینند مسئول هستند و باید در برابر خدا پاسخگو باشند.

تلگرام در روزهای نزدیک به انتخابات در استان همدان به ابزاری برای معرفی یا تخریب کاندیدای انتخابات مجلس بدل شده است و چه بسا آبروی بسیاری از افراد در این فضای مجاز به راحتی ریخته می‎شود و گویا ما مسلمانان از یاد برده‏‎ایم که ارزش آبروی مؤمن از خانه خدا بالاتر است.

شهروندان استان همدان که این روزها با مشکلات اقتصادی، رکود، اشتغال، نبود فضای فرهنگی مناسب و دغدغه‎های مختلفی روبه‌رو هستند همه این موارد را یکجا در شبکه اجتماعی تلگرام تخلیه می‎کنند و مدیران نیز اصلاً توجهی به این موضوع ندارند و شاید این اتفاق را نادیده گرفته‎اند.

حتی به نظر می‌رسد مدیران استان ترجیح می‎دهند به جای پاسخگویی و انجام امور استان و شهروندان به راحتی در شبکه‎های اجتماعی سرگرم باشند و برای برجام و هیئت نظارت و محیط زیست و ... پیام‌های زیبا منتشر کنند.

انتهای پیام/

دیدگاه شما

آخرین اخبار