2. اسفند 1393 - 10:16   |   کد مطلب: 5022
كاشت سبزه قبل از سال،نشانی از سبزینگی برای سال جدید است و بدون سبزه، بساط هفت سین صفایی ندارد.

كاشت سبزه قبل از سال،نشانی از سبزینگی برای سال جدید است و بدون سبزه، بساط هفت سین صفایی ندارد.

شاید خرید یك سبزه، بسیار راحت‌تر از سبز كردن آن باشد اما لذت سبز كردن سبزه نوروز به كمی زحمت می‌ارزد.
برای كاشت سبزه از انواع مختلف بذر، مانند گندم، عدس، قره ماش، می‌توان استفاده كرد.
 

برای سبز كردن گندم:

گندمي که براي سبز کردن انتخاب مي کنيد نبايد گندم مانده و مربوط به چند سال قبل باشد چون درصد دانه هاي کمتري سبز خواهند شد.

ابتدا گندم را تميز بشوييد و ناخالصيهايي که در اثر شستن روي آن جمع مي شوند جدا کنيد.
بعد در يک ظرف مناسب بريزيد و به آن آب اضافه کنيد تا آب چند سانت بالاتر از سطح گندم قرار گيرد .چون... گندمها خيلي سريع آب را به خود جذب مي کنند و در صورت کم بودن آب قسمت بالا خشک مي ماند.

معمولا يکي دو روز اين مرحله طول مي کشد تا زماني که نقطه سفيد رنگ کوچکي روي گندمها ايجاد شود. در طول اين مدت چند بار آب گندم را عوض کنيد.

 

سپس گندمها را در آبکش بريزيد تا آب آنها گرفته شود و يک پارچه نخي تميز انتخاب کنيد و گندمها را در آن بريزد و پارچه را روي گندم برگردانيد.اين کيسه را در آبکش قرار داده و زير آن بشقاب بگذاريد. مرتب با آبپاش به آن آب بدهيد تا سطح پارچه هميشه خيس باشد ضمن اين که به دليل وجود صافي در زير آب اضافي جمع نمي شود و توليد بوي نامطبوع نمي کند.

 

اگر عجله داريد کيسه را کنار بخاري قرار دهيد.
وقتي که گندمها ريشه زدند موقع پهن کردن آنهاست.
دقت کنيد اين مرحله زياد طول نکشد تا جايي که ريشه ها خيلي بزرگ شده و در هم تنيده شوند چون پهن کردن آنها مشکل است و سبزه يکدستي نخواهيد داشت.

سطح ظرفي که مي خواهيد سبزه را در آن سبز کنيد را با يک لايه پنبه بپوشانيد بعد گندمها را پهن کنيد.

حداقل دولايه و حداکثر سه لايه گندم روي هم پهن کنيد .کمتر از اين مقدار سبزه شما کم پشت مي شود و بيشتر از اين مقدار قسمتهاي زيرين رشد نکرده و حالت فاسد به خود مي گيرند.

روي گندمها را با پارچه نمدار بپوشانيد و مرتب به آنها آب بدهيد . در اين مرحله بايد مراقب باشيد پارچه روي سبزه ها هميشه مرطوب باشد و از طرفي آب اضافي در کف ظرف جمع نشود چون ريشه ها فاسد مي شوند.

اگر مي خواهيد مطمئن تر شويد دراين مرحله يک پلاستيک بزرگ انتخاب کنيد وچند جاي آن سوراخ ايجاد کنيد و روي گندمها بکشيد به شکلي که سطح پلاستيک بالاتر از گندمها باشد و لبه هاي پلاستيک را زير ظرف قرار دهيد تا حالت گلخانه اي ايجاد شود.

همين که جوانه هاي نقره اي رنگ از گندم خارج شدند مي توانيد از اين به بعد هر روز کمي آنها را در آفتاب قرار دهيد تا سبز خوشرنگ شوند.

سبزه ها به اندازه دلخواه که رسيدند آنها را در جاي سرد و خنک قرار دهيد تا رشدشان کم شود و ديرتر زرد و خراب شوند و همچنان مراقب آب دادن اندازه به آنها باشيد.

برای سبز کردن عدس :

  2 تا 3هفته قبل از عید داخل ظرف مقداری عدس بریزید و روی ان را با آب پر کنید و بگذارید چند روز در دمای اتاق بماند ؛ عدس آب را به خود جذب می‌کند ، هر روز چک کنید تا اگر آب عدس تمام شده بود باز هم به آن آب اضافه کنید ( عدس را در اب غرق نکنید بلکه اب را روی عدس ها اسپری کنید تا مرطوب بمانند ).

پس از چند روز یک دستمال پارچه ای را با اب نمدار کنید و روی عدس ها بگذارید سپس در جایی نزدیک پنجره که دارای هوای معتدلی است ( نه گرم و نه سرد ) قرار دهید.

 

هر روز عدس ها را با اب ابکشی کنید ( درون ظرف اب بریزید و خالی کنید تا عدس ها تازه بمانند ) ، روی دستمال را نیز هر روز با اسپری مرطوب کنید تا زمانیکه عدس ها جوانه بزنند.

پس از اینکه عدس ها جوانه زدند ان را به ظرف اصلی منتقل کنید ، پس از اینکه عدس ها کمی سبز شدند میتوانید دستمال را از روی ان بردارید ، سبزه را همچنان ابیاری کنید ( ابکشی و اسپری کردن اب ).

 

سبزه را در جایی قرار دهید که از نور مناسبی برخوردار است ، در این مدت نیز هر روز ظرف را نسبت به منبع نور اتاق بچرخانید تا سبزه ها یکدست رشد کنند.

 

نکته ها: اب عدس ها را هر روز تعویض کنید تا عدس ها خراب و پوسیده نشوند ، هیچوقت عدس‌ها را به صورت لایه نازک در ظرف نریزید بلکه مقدار زیادی در ظرف بگذارید.

برای سبز کردن ماش

 

 ابتدا 1 لیوان ماش را درون کاسه‌ای بریزید و به اندازه ۲ بند انگشت آب روی آن‌ بریزید ، پس از 3-4 روز ماش‌ها سفید میشوند و باید ماش ها را داخل پارچه نخی بریزید.

 

 

پس از 2-3 روز که ماش‌ها جوانه زدند آن‌ها را درون ظرفی که از قبل ته آن لایه‌ای از پنبه گذاشته‌اید بریزید و پخش کنید سپس روی ماش ها را با پارچه ای خیس بپوشانید ؛ پس از 2 روز دستمال را از روی ماش‌ها بردارید و تا حدی که مرطوب بمانند روی آن‌ها آب اسپری کنید و در جایی نزدیک نور افتاب قرار دهید تا کم کم رشد کنند.

بسته به نوع ماش زمان سبز شدن هم متفاوت میباشد ، با توجه به نکات گفته شده زمان را خودتان تخمین بزنید ، در تهیه سبزه استفاده از ظروف سفالی و چینی نتیجه بهتری از ظروف پلاستیکی خواهد داد ، هرچه ضخامت پنبه کمتر باشد عمر سبزه بیشتر میشود ، آبی که در طی مراحل کشت سبزه عید استفاده میکنید آب ولرم باشد.

 

برچسب‌ها: 

دیدگاه شما

آخرین اخبار