کارشناس تغذیه و رژیم درمانی مرکز بهداشت شهرستان بهار در گفتگو اختصاصی با خبرنگار شبنم ها با اشاره به نقش ویتامین D که در بهبود سلامت استخوانها و کاهش شکستگی ها گفت: وجود ویتامین D بدن را موجب سلامت در برابر بیماری های آرتروز، فشارخون ، دیابت، سرطان و ... خواهد شد.
وی افزود:ويتامين D يكي از ويتامين هاي محلول در چربي مي باشد كه به ويتامين نور خورشيد نيز معروف است مواجهه نامنظم و کم صورت ، بازوها و دستها با نور خورشید تقریباً معادل 5 میکروگرم (200 IU ) در بدن ساخته می شود.
سپیده خاور غزلانی با بیان این مطلب کمبود ویتامین دی در زنان پیامد های ناگوار تری را به دنبال دارد افزود :از جمله علائم کمبود ویتامین دی در زنان می توان به تغییر خلق و خو، بروز افسردگی، تشدید سندرم پیش از قاعدگی در زنان و ضعف ماهیچه ها اشاره کرد.
غزلانی افزود:در مواجهه طولانی با نور خورشید غلظت فرم فعال این ویتامین ، به اندازه مصرف طولانی مدت و روزانه 250 میکروگرم (10000IU ) ویتامین D افزایش می یابد اما به دليل نازك شدن لايه ازن و سرطان زايي نور خورشيد اين مورد به هيچ عنوان توصيه نمي شود.
وی ادامه داد: مواجهه محسوس بازوهها و دستها یا پاهاو ساقها به مدت 5 الی 10 دقیقه و 2-3 بار در هفته با نور خورشيد ویتامین D کافی را در اوايل صبح و اواخر بعدازظهر درفصل تابستان و در ظهر ماههای زمستان تامین می کند.
این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی در ادامه گردش متابوليسم ويتامين D در بدن را اینگونه بیان کرد که :
عملكرد :
|
مقدار مورد نياز :
DRI |
||
شیرخواران و کودکان |
400 IU |
10 میکروگرم |
کودکان بزرگتر و نوجوانان |
600IU |
15میکروگرم |
بزرگسالان |
600IU |
15میکروگرم |
بالای 60 |
800IU |
20میکروگرم |
زنان باردار |
600IU |
15میکروگرم |
زنان شیرده |
600IU |
15میکروگرم |
عدم دريافت نور مستقيم خورشيد و در نتيجه كاهش راندمان سنتز ويتامين دي توسط پوست به علت پوشيدن لباس/ دود / گردو غبار / هواي ابري و كرم هاي ضدآفتاب و مصرف ناكافي منابع غذايي از دلايل بروز كمبود اين ويتامين هستند با افزايش سن ميزان نياز به ويتامين D بالا مي رود.
مواد غذايي به طور طبيعي مقدار كمي ويتامين D دارند ماهي هاي چرب مثل سالمون ، ساردين ، قزل آلا و روغن كبد ماهي منابع غني از ويتامين دي هستند.
درمان :
مصرف هفته اي يك عدد پرل 50000 واحدي ويتامين D به صورت خوراكي به مدت 8 الي 12 هفته (بسته به شدت كمبود ويتامين) و سپس ماهيانه يك عدد جهت پيشگيري ، هميشه مصرف گردد.
منابع غذايي :
ماده غذایی |
IU(واحد بین المللی) |
1 قاشق غذاخوری روغن کبد ماهی |
1360 |
90گرم ماهی سالمون |
794 |
90 گرم تن ماهی |
154 |
1 لیوان شیر کم چرب غنی شده با ویتامینD |
120 |
1 لیوان آب پرتغال غنی شده با ویتامینD |
100 |
1 قاشق غذاخوری مارگارین غنی شده |
60 |
جگر |
40 |
1 عدد تخم مرغ |
25 |
30 گرم پنیر |
6 |
علائم كمبود در اطفال:
تاٌخير در راه رفتن / بي حوصلگي و بيقراري /تعريق /نرمي استخوان /پاهاي كماني / زانوي كج/ بزرگ شدن مفاصل دنده اي – جناغي ( سينه كبوتري)/تاٌخير در دراوردن دندان /تخريب پاسخ ايمني با خطر افزايش عفونت
علائم كمبود در نوجوان و جوان :
تخريب رشد استخوان ها / ضعف عضلاني
تورم و درد در انتهاي استخوان هاي دراز بخصوص در زانو
تخريب پاسخ ايمني با خطر افزايش عفونت
پرشدن ناكافي ذخاير استخواني و در نتيجه ابتلاء زودرس به پوكي استخوان
كمبود ویتامین D گفته میشود : که در شرایطی مانند ام اس ، بیماری های قلبی عروقی ، فشارخون ، پروتئینیوری ، نفروپاتی دیابتی ، ميگرن ، افسردگي و سرطان هاي شايع و آلزايمرتاثیر دارد.
مسموميت :
|
اولین علامت : سردرد و حالت تهوع / پرادراری و پرنوشی / سنگ کلیه
دیدگاه شما